Οι ηλικιωμένοι οδηγοί λιγότερο επικίνδυνοι από τους μεσήλικες

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί λιγότερο επικίνδυνοι από τους μεσήλικες

Μια νέα έρευνα του IIHS ανατρέπει όσα πιστεύαμε για τους οδηγούς άνω των 70 ετών και την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του αμερικανικού Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), οι οδηγοί άνω των 70 ετών έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρο τροχαίο από τους μεσήλικες, με μικρότερα ποσοστά δηλωμένων ατυχημάτων ανά χιλιόμετρο!

Η έρευνα σύγκρινε τα ατυχήματα για οδηγούς άνω των 70 ετών με το ηλικιακό γκρούπ 35-54, εξετάζοντας τα θανατηφόρα τροχαία ανά 100.000 οδηγούς, το ποσοστό ατυχημάτων ανά χιλιόμετρο και τον αριθμό θανάτων οδηγών ανά 1.000 ατυχήματα. Τα ευρήματα, που αφορούν τις ΗΠΑ, δείχνουν μείωση 43% στα θανατηφόρα τροχαία ανά οδηγό άνω των 70 ετών από το 1997 μέχρι το 2018. Αντίστοιχα, το ποσοστό μείωσης για οδηγούς 35-54 ετών είναι 21%. Ο αριθμός ατυχημάτων ανά χιλιόμετρο έχει αυξηθεί για τους μεσήλικες, ξεπερνόντας τον αντίστοιχο αριθμό που αφορά ηλικιωμένους για πρώτη φορά το 2017.

Ιστορικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί ήταν και οι πιο επικίνδυνοι στο δρόμο, ενώ είχαν και τις μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση ατυχήματος. Παρόλο που ο αριθμός των ηλικιωμένων οδηγών έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες όπως και τα χιλιόμετρα που διανύουν, οι βελτιώσεις στην υγεία, την ασφάλεια των αυτοκινήτων και τις υποδομές έχουν οδηγήσει σε μειωμένα ατυχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η καλύτερη υγεία των ηλικιωμένων αποτρέπει ατυχήματα λόγω κακής όρασης ή μειωμένης αντίληψης ενώ παράλληλα τους βοηθά να επιβιώσουν σε μεγαλύτερα ποσοστά από μια σύγκρουση. Σε αυτό συμβάλλει και η παθητική ασφάλεια των αυτοκινήτων που εξοπλίζονται πλέον με περισσότερους αερόσακους και έχουν δομές που απορροφούν καλύτερα τις δυνάμεις σε μια σύγκρουση. Τέλος, η μετατροπή των διασταυρώσεων σε κυκλικούς κόμβους και τα πιο ευανάγνωστα σήματα οδικής κυκλοφορίας έχουν παίξει το ρόλο τους.

Παρά τα θετικά νέα για τους ηλικιωμένους, οι άνω των 70 είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στις συγκρούσεις σε σύγκριση με τους νεότερους, με αυξημένα ποσοστά θανάτων ανά τροχαίο. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στην ηλικία των αυτοκινήτων που οδηγούν καθώς είναι γνωστό πως κρατούν το ίδιο όχημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

[Πηγή: IIHS]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube