node/37763

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άντρες στα τροχαία

Μια γυναίκα είναι 73% πιθανότερο να τραυματιστεί σοβαρά σε μετωπική σύγκρουση σε σύγκριση με έναν άντρα.

Οι γυναίκες έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού ή θανάτου σε τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με σχετικές έρευνες, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του βρετανικού Autoexpress.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη του Κέντρου Εφαρμοσμένης Βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (ΗΠΑ) έδειξε πως μια γυναίκα που φορά ζώνη ασφαλείας είναι 73% πιθανότερο να τραυματιστεί σοβαρά σε μετωπική σύγκρουση σε σύγκριση με έναν άντρα. Επιπλέον, ερευνητές από τη Σουηδία αναφέρουν πως οι γυναίκες επιβάτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κακώσεων σε οπίσθιες συγκρούσεις, καθώς λόγω των μικρότερων διαστάσεων που έχουν κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τους άντρες τα καθίσματα τις εκτοξεύουν μακρύτερα λειτουργώντας ως τραμπολίνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιεί ότι οι γυναίκες έχουν 47% μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαία, όταν οι ερευνητές ελέγχουν για παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος, η χρήση ζώνης ασφαλείας και η ένταση της σύγκρουσης.

woman driving

Οι κούκλες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός Euro NCAP στις δοκιμές πρόσκρουσης ήταν βασισμένες στο μέσο αντρικό σώμα (ύψος 1,75 m και βάρος 75 kg) μέχρι και το 2015, οπότε και προστέθηκε μια νέα κούκλα που αντιπροσωπεύει τις κοντύτερες και ελαφρύτερες γυναίκες. Βέβαια όπως αναφέρει ο Richard Schram, τεχνικός διευθυντής του Euro NCAP, μέσα στα πρώτα 20 χρόνια των δοκιμών δεν είχε τόσο σημασία το είδος της κούκλας που χρησιμοποιούσαν καθώς οι δομές των αυτοκινήτων ήταν πολύ αδύναμες. Ο λόγος που ο οργανισμός επέλεξε ένα μέσο άντρα είναι πως αυτή η κούκλα κάλυπτε το 49% του πληθυσμού της Ευρώπης και το 76% των θανάτων σε τροχαία.

Μιλώντας για τους αυξημένους κινδύνους τραυματισμού των γυναικών, ο Richard Schram δήλωσε: «Βιολογικά, οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο αδύναμες και το γεγονός ότι οι γυναίκες κάθονται πιο κοντά στο τιμόνι είναι ένας παράγοντας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών. Το αναγνωρίζω αυτό και επίσης αναγνωρίζω πως μπορεί να είναι δύσκολο για της γυναίκες να το αποδεχτούν. Όμως αυτό δεν είναι ένα εύκολο πρόβλημα για να λυθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τους  ηλικιωμένους, καθώς ούτε αυτοί ανήκουν στο μέσο όρο. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι από τους μέσους οδηγούς λόγω πιο αδύναμων οστών και χαμηλότερης μυικής μάζας. Τώρα που έχουμε λύσει τόσα πολλά θέματα μπορούμε να ασχοληθούμε και με τα άκρα. Γιατί αν έχεις λύσει αρκετά στη μέση, τα πάνω και κάτω άκρα γίνονται πιο σημαντικά. Όλοι παλεύουν για να κάνουμε τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή.»

Πηγή: Autoexpress

node/39446

Elon Musk: Είμαστε πολύ κοντά στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση

Ο CEO της Tesla είναι σίγουρος πως στο άμεσο μέλλον τα οχήματα της Tesla θα υποστηρίζουν αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5.

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Elon Musk: Είμαστε πολύ κοντά στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση

Ο Elon Musk, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σανγκάη, δήλωσε πως η τεχνολογία πλήρως αυτόνομης οδήγησης (επιπέδου 5) θα είναι έτοιμη αρκετά σύντομα.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος πως η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5 θα γίνει πραγματικότητα, και πιστεύω πως αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα έχουμε έτοιμα τα βασικά συστατικά για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5 μέσα στο έτος», δήλωσε ο Musk.

Ο CEO της Tesla ισχυρίζεται πως η πλήρως αυτόνομη οδήγηση είναι εφικτή με το harware που υπάρχει ήδη στα σημερινά μοντέλα της εταριείας, με τις διαφορές να αφορούν το λογισμικό. Επίσης, θεωρεί πως δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες προκλήσεις για την ολοκλήρωση του project αλλά αρκετά μικρά προβλήματα που απομένει να λυθούν, καθώς το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει περίεργες καταστάσεις με επιτυχία.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Tesla να συνεχίσει να αναβαθμίζει τις δυνατότητες του Autopilot που προσφέρει για τα μοντέλα της, το οποίο σήμερα προσφέρει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2. Αυτό συμβαίνει επείδή παρόλο που το σύστημα αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο του τιμονιού, της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης, ο οδηγός καλείται να έχει διαρκώς τα χέρια του πάνω ή κοντά στο τιμόνι και να διατηρεί την προσοχή του στο δρόμο καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να του ζητηθεί να ανακτήσει τον έλεγχο.

[Πηγή: CarExpect]

node/39402

Bridgestone: Νέα τεχνολογία παρακολούθησης της κατάστασης των ελαστικών [video]

Το σύστημα Tyre Damage Monitoring System εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Microsoft με στόχο να ενισχύσει την οδική ασφάλεια.

Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 | Επικοινωνία

Bridgestone: Νέα τεχνολογία παρακολούθησης της κατάστασης των ελαστικών [video]

Η Bridgestone ανακοίνωσε τη νέα τεχνολογία Tyre Damage Monitoring System σε συνεργασία με την Microsoft, η οποία παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση των ελαστικών καθώς το όχημα κινείται, με στόχο να προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανές τεχνικές βλάβες, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μ.Βρετανία, το 30% των τροχαίων ατυχημάτων έχουν να κάνουν με τεχνικές βλάβες. Όπως αναφέρει η Bridgestone, οι βλάβες στα ελαστικά μπορεί να έχουν να κάνουν με απώλεια πίεσης, κόπωση, ανομοιόμορφη φθορά και τραυματισμό της γόμας από λακούβες, κακοτεχνίες ή κοφτερά αντικείμενα που βρίσκονται στο οδόστρωμα.

Τα συστήματα ελέγχου πίεσης ελαστικών που υποχρεωτικά ανήκουν στον εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων από το 2012, δίνουν μια εικόνα για την κατάσταση του ελαστικού, ενώ η σωστή συντήρηση τους αποτρέπει πιθανά προβλήματα. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να αντιληφθεί ο οδηγός τον τραυματισμό του ελαστικού από αντικείμενα καθώς βρίσκεται σε κίνηση - κάτι που έρχεται να λύσει το Tyre Damage Monitoring System.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Microsoft Connectet Vehcile Platform (MCVP), λαμβάνοντας δεδομένα από αισθητήρες που ήδη υπάρχουν στα αυτοκίνητα. Μέσω αλγορίθμων, είναι δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασης της επιφάνειας του ελαστικού, με τον οδηγό να λαμβάνει προειδοποιητικό μήνυμα αμέσως μετά από μια πιθανή βλάβη. Επιπλέον, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει την τοποθεσία όπου παρατηρήθηκε η βλάβη, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων που θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη στις τοπικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη συντήρηση δρόμων, αλλά και για τα υπόλοιπα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο.

Το Tyre Damage Monitoring System είναι ήδη διαθέσιμο για τους στόλους οχημάτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Microsoft Connectet Vehcile Platform (MCVP), ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε κάτι παρόμοιο και στα επιβατικά αυτοκίνητα του μέλλοντος.

[Πηγή: Bridgestone]