NCAP: Το χειρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο είναι… [video]

NCAP: Το χειρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο είναι… [video]

Το μίνι Suzuki-Maruti S-Presso, με μεγάλες επιδόσεις πωλήσεων στην ινδική αγορά μόλις λίγο ύστερα από το λανσάρισμά του, βλέπει την καριέρα του να καταστρέφεται από τη θλιβερή επίδοσή του στα crash-test.

Global NCAP crash-test: Suzuki-Maruti S-Presso,

Ως θετικοί άνθρωποι ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα. Δεν θα έχετε ποτέ την ευκαιρία να οδηγήσετε το Suzuki Maruti S-Presso στην Ελλάδα, καθώς δεν εισάγεται –και ούτε πρόκειται. Αυτό το μίνι των 3,56 m, που λανσαρίστηκε στην ινδική αγορά τον Σεπτέμβριο του 2019 και το κοντέρ έγραψε 75.000 πωλήσεις τους πρώτους 13 μήνες, μόλις πέτυχε την απόλυτη αρνητική βαθμολογία στην ιστορία του Global NCAP: Μηδέν αστέρια! 

Η συγκομιδή του είναι πράγματι μηδενική όσον αφορά την προστασία των ενηλίκων επιβατών και μόνο δύο αστέρια (στα πέντε) γι’ αυτή των παιδιών, με ένα σύστημα συγκράτησης που αφήνει τους περισσότερους τομείς στη διακριτική ευχέρεια του… Θεού. Επιπλέον, οι πίσω επιβάτες δεν διαθέτουν ούτε ζώνη ασφαλείας τριών σημείων, πόσω μάλλον συστήματα ασφάλισης ISOFIX για παιδικά καθίσματα. Πρέπει να πούμε ότι ο εξοπλισμός ασφαλείας περιορίζεται μόνο στον αερόσακο οδηγού. Επιπλέον, το αυτοκίνητο πάσχει -όπως αναφέρει ο Global NCAP- από «ασταθή δομή», ενώ το ίδιο ισχύει και για το πάτωμα.

Ο Alejandro Furas, γενικός γραμματέας του Global NCAP, δεν κρύβει τον θυμό του: «Είναι πολύ απογοητευτικό που ένας κατασκευαστής όπως η Maruti Suzuki, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην ινδική αγορά, να προσφέρει τόσο χαμηλό επίπεδο ασφάλειας στους Ινδούς καταναλωτές. Τη στιγμή που ακόμη και οι εθνικοί κατασκευαστές Mahindra και Tata αποδεικνύουν την ικανότητά τους να προσφέρουν υψηλό επίπεδο απόδοσης με προϊόντα που βαθμολογούνται με πέντε αστέρια. Έφτασε η ώρα για τη Maruti Suzuki να επιδείξει την ίδια δέσμευση για την ασφάλεια των χρηστών».

Ο David Ward, πρόεδρος του ιδρύματος Towards Zero (ΜΚΟ για την οδική ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο) πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη απογοήτευση που ένας κατασκευαστής όπως η Maruti Suzuki δεν το έχει καταλάβει ακόμα».

Κατά μέσο όρο, 3.700 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στους δρόμους του όλου κόσμου και οι αναπτυσσόμενες χώρες -ειδικά η Ινδία- επηρεάζονται προφανώς ιδιαίτερα. Είναι επομένως πολύ ατυχές που δεν μπορεί ο καταναλωτής σε αυτή τη χώρα να επωφεληθεί από ένα αξιοπρεπές επίπεδο ασφάλειας κατά την αγορά ορισμένων νέων μοντέλων, έστω και χαμηλού κόστους.

Στην πραγματικότητα, αυτό το Suzuki Maruti S-Presso πέτυχε αποτελέσματα άμεσα συγκρίσιμα με αυτά του Rover 100 από το 1997, το οποίο είναι μέχρι σήμερα το πιο επικίνδυνο αυτοκίνητο που έχει δοκιμαστεί ποτέ από το Euro NCAP.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube