Mercedes-Benz: ESF 2019, νέο πειραματικό πρωτότυπο για την ασφάλεια [video]

Mercedes-Benz: ESF 2019, νέο πειραματικό πρωτότυπο για την ασφάλεια [video]

Η Στουτγάρδη αποκαλύπτει το τελευταίο δείγμα στην στην 50χρονη ιστορία των πειραματικών οχημάτων για την ασφάλεια ασφαλείας με βάση μια high-tech υβριδική GLE.

Η Mercedes-Benz αποκάλυψε το τελευταίο από μια μακρά σειρά πειραματικών οχημάτων σε ένα επί δεκαετίες συνεχιζόμενο πρότζεκτ πάνω στην προηγμένη τεχνολογία ασφάλειας.

Βασισμένο σε μια υβριδική, βενζινοηλεκτρική GLE, το πειραματικό όχημα «ESF 2019» λειτουργεί ως κινούμενη προθήκη για τις νέες και βελτιωμένες λειτουργίες ασφάλειας που η γερμανική φίρμα στοχεύει να ενσωματώσει στα μελλοντικά μοντέλα της. Μεταξύ των καινοτομιών του πρότζεκτ είναι και εκείνες που η Mercedes-Benz αποκαλεί «κοντά στην παραγωγή» καθώς και υπό εξέλιξη συστήματα που «είναι ορατά για το μέλλον».

Οι εξελίξεις για το ESF 2019 περιλαμβάνουν ένα νέο, ολιστικό περιβάλλον οδηγού που διαθέτει αναδιπλούμενο τιμόνι, λεβιέ ταχυτήτων και πεντάλ, καθώς και ιδέες για νέες τοποθετήσεις στους αερόσακους. Θέσεις τοποθέτησης για τις οποίες ο Rodolfo Schöneburg, ο επικεφαλής οχημάτων ασφαλείας της Mercedes-Benz, δήλωσε ότι «λαμβάνουν υπόψη τη μεγαλύτερη εσωτερική ευελιξία που προσφέρουν τα αυτόνομα οχήματα».

Mercedes-Benz ESF 2019

Ο Schöneburg είπε ακόμη: «Το μεγάλο πλεονέκτημα της αυτοματοποίησης των λειτουργιών οδήγησης είναι ότι στο μέλλον λιγότερα ατυχήματα θα προκαλούνται από οδηγικά σφάλματα. Ωστόσο, τα πλήρως αυτοματοποιημένα και αυτόνομα οχήματα αντιμετωπίζουν επίσης φυσικά όρια και αναμφισβήτητα θα υπάρχει μικτή κυκλοφορία που θα αποτελείται από αυτοματοποιημένα και μη αυτοματοποιημένα οχήματα για πολλά χρόνια».

Mercedes-Benz: ESF 2019

Η σφόδρα τροποποιημένη GLE χρησιμοποιεί επίσης μια νέα λειτουργία εσωτερικού φωτισμού ενσωματωμένη στο αλεξήλιο του οδηγού. Έχει εξελιχτεί σε απάντηση πρόσφατων μελετών που αποκαλύπτουν ότι μιας ζωτικής σημασίας φωτεινή πηγή που θα είναι παρόμοια με αυτή του ατμοσφαιρικού φωτισμού, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εγρήγορση του οδηγού σε μεγάλες διαδρομές.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού για τους υφιστάμενους προεντατήρες στις ζώνες ασφαλείας , η Mercedes-Benz εξόπλισε το ESF 2019 με αυτό που ονομάζει Pre-Safe Curve και που προειδοποιεί τον οδηγό εάν η ταχύτητα εισόδου στις στροφές είναι πολύ υψηλή με ελαφριά σύσφιξη της ζώνης ασφαλείας.

Ακόμη μια νέα λειτουργία, η Pre-Safe Child σφίγγει προληπτικά τη ζώνη ασφαλείας και φουσκώνει τα στοιχεία προστασίας της σύγκρουσης γύρω από το παιδικό κάθισμα πριν από την πρόσκρουση, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα φορτία που ασκούνται στο παιδί. Αυτή η νέα λειτουργία είναι επίσης σε θέση να παρακολουθεί την εγκατάσταση του καθίσματος και τα ζωτικά σημάδια του παιδιού.

Mercedes-Benz: ESF 2019

Στο εξωτερικό του, το νέο πειραματικό όχημα έχει ψηφιακές επιφάνειες ενσωματωμένες στη γρίλια της μάσκας, στο πίσω τζάμι και στην οροφή. Αυτές εξελίχτηκαν με βάση ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των ανθρώπων στα αυτοματοποιημένα οχήματα, παρέχοντας κατευθύνσεις και άλλες ζωτικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα προειδοποιούν τους άλλους χρήστες και τους πεζούς για τον επικείμενο κίνδυνο, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο.

Mercedes-Benz: ESF 2019

Μια άλλη νέα εξέλιξη, που θα κάνει την εμφάνισή της στην ολοκαίνουργια S-Class που θα λανσαριστεί το 2020, είναι το «Digital Light». Μια φωτεινή πηγή υψηλής ευκρίνειας με ανάλυση πάνω από δύο εκατομμύρια πίξελ που η εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα σε τυφλώνει..

Μια ακόμη μελλοντική λειτουργία ασφάλειας που δοκιμάζεται από τη Mercedes-Benz είναι ένα μικρό ρομπότ που επέχει θέση προειδοποιητικού τριγώνου για την ασφάλιση της θέσης του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου από ατύχημα ή βλάβη. Ξεκινά μόνο του από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου και έρχεται να τοποθετηθεί στο πλάι του δρόμου. Ένα ακόμη πρόσθετο προειδοποιητικό τρίγωνο ξεδιπλώνεται από την οροφή.

Mercedes-Benz: ESF 2019

Μια καινοτομία που μπορεί να αποβεί ζωτικής σημασίας είναι η νέα λειτουργία Pre-Safe Impulse Rear. Παρακολουθεί πότε πλησιάζουν οχήματα από πίσω σε μια «ουρά» και μπορεί αυτομάτως να μετακινήσει το ESF 2019 προς τα εμπρός αν ανιχνευθεί επικείμενη σύγκρουση, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει χώρος για να γίνει αυτό.

Το πρόσφατο πρότζεκτ ESF 2019 βασίζεται σε περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας ατυχημάτων από τη Mercedes-Benz. Τα προηγούμενα πειραματικά οχήματα ενσωμάτωναν λειτουργίες προεπισκόπησης σε τρέχοντα μοντέλα της Mercedes, όπως για παράδειγμα τον αερόσακο για τις πίσω ζώνες ασφαλείας και το ενεργό βοήθημα της μεγάλης δέσμης των φώτων που παρουσιάστηκαν αρχικά πριν από δέκα χρόνια με το ESF του 2009.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube