Κίτρινα γιλέκα: Έσπασαν σχεδόν το 60 % των ραντάρ

Κίτρινα γιλέκα: Έσπασαν σχεδόν το 60 % των ραντάρ

Καλυμμένα, με αυτοκόλλητο στην κάμερα, σπασμένα, ακόμα και καμένα! Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, σχεδόν έξι από τα δέκα ραντάρ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από την αρχή της κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων.

Κατά το πρώτο 6μηνο του 2018, κάμερες ταχύτητας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας από αντιτιθέμενους στο νέο όριο ταχύτητας των 80 km/ στους δρόμους της γαλλικής περιφέρειας. Αλλά δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με το σημερινό κύμα καταστροφής, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας των κίτρινων γιλέκων: Ένας εντυπωσιακός αριθμός συστημάτων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Μέχρι στιγμής, η γαλλική κυβέρνηση και η Sécurité Routière (Οδική Ασφάλεια) δεν είχαν δώσει αριθμητικά στοιχεία, προφανώς για να μη φέρουν το φαινόμενο υπό το έντονο φως της δημοσιότητας. Αυτή είναι η πρώτη φορά όμως που το θέμα επισημάνθηκε επισήμως από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Christophe Castaner.

Στην τελετή ορκομωσίας του 2019 στη Gendarmerie (Χωροφυλακή), ο Castaner είπε ότι «σχεδόν το 60% των ραντάρ σήμερα έχουν εξουδετερωθεί, βανδαλιστεί, καταστραφεί», και χαρακτήρισε χωρίς δισταγμό τους υπευθύνους αυτών των πράξεων «ανόητους, ασυνείδητους και ασυνεπείς». Ο Christophe Castaner πρόσθεσε ακόμη, «είδα στα κοινωνικά δίκτυα κάποιους ανόητους που εμφανίζονται δίπλα σε ραντάρ που καίγονται. Δεν τους εύχομαι κάποια μέρα να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ενός θανάτου στο δρόμο».

Για Castaner, δεν πρόκειται για «πολιτική αριθμών» αλλά για «πολιτική ζωής». Οι ενώσεις θυμάτων από τροχαία ατυχήματα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετές εβδομάδες. Γι’ αυτούς, τα ραντάρ εκτός λειτουργίας ενθαρρύνουν τους οδηγούς να πατάνε περισσότερο το γκάζι. Σύμφωνα με το RTL, οι περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου ταχύτητας που αναφέρθηκαν από τις κάμερες τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 30%.

Εκείνο που συνεπώς αναμένουν οι αρμόδιες γαλλικές υπηρεσίες είναι τα αριθμητικά στοιχεία για τη θνησιμότητα στους δρόμους κατά το μήνα Δεκέμβριο. Και αν η θνησιμότητα έχει πέσει, ο συλλογισμός «ραντάρ=λιγότεροι θάνατοι» θα υπονομευθεί! Ήδη τον Νοέμβριο, ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί κατά 1,8%, ενώ δεκάδες ραντάρ είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Παραμένει δε, επί του παρόντος ένας επιπλέον πονοκέφαλος για το γαλλικό κράτος, καθώς κάθε μέρα καταστρέφονται νέα ραντάρ, και στις περιοχές όπου η δραστηριότητά τους είναι μεγάλη, η επισκευή τους δεν μακροημερεύει.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube