Hyundai: Aντιστέκεται στους διακόπτες αφής για όσο ακόμα μπορεί!

Hyundai: Aντιστέκεται στους διακόπτες αφής για όσο ακόμα μπορεί!

Αναγκαίο κακό φαίνεται πως αποτελούν οι διακόπτες αφής στα σύγχρονα αυτοκίνητα όπως εξηγεί ο επικεφαλής σχεδίασης της Hyundai, Sang Yup Lee.

Hyundai

Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πλέον μεγάλες οθόνης αφής μέσα από τις οποίες ελέγχονται σχεδόν όλα τα επιμέρους συστήματά τους. Αυτά τα μενού έχουν οδηγήσει στην αφαίρεση των παραδοσιακών διακοπτών, κάτι που αν και αρχικά προκρίθηκε για λόγους πρακτικότητας -αλλά και design-, πλέον φαίνεται πως ενοχλεί τους χρήστες.

Ο επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Hyundai, Sang Yup Lee, σε πρόσφατες δηλώσεις του, υποστήριξε την πρόθεση της Hyundai να διατηρήσει τους παραδοσιακούς διακόπτες, τουλάχιστον για όσο μπορεί να το κάνει…

Αρχικά υποστήριξε πως οι κλασικοί διακόπτες προσφέρουν καλύτερο έλεγχο στον χρήστη, επιτρέποντάς του να αντιλαμβάνεται καλύτερα την ενέργεια που πραγματοποιεί την εκάστοτε στιγμή. Επιπλέον, δεν τον αναγκάζουν να τραβήξει το βλέμμα του από το δρόμο για να βρει ή να επιβεβαιώσει πως τέθηκε σε λειτουργία το επιθυμητό σύστημα που επέλεξε, κάτι που προφανώς ενισχύει την ασφάλειά του. 

Από την άλλη όμως, ο Sang Yup Lee τόνισε πως είναι θέμα χρόνου να ενσωματωθούν ακόμα περισσότερα συστήματα και λειτουργίες στις οθόνες αφής, όσο οδεύουμε προς την αυτόνομη οδήγηση. Κάτι λογικό αφού σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με την οθόνη αφής αφού δεν θα έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του την οδήγηση του αυτοκινήτου του.

Μέχρι τότε πάντως, η Hyundai εμμένει στους παραδοσιακούς διακόπτες, παντρεύοντάς τους με τη σύγχρονη αισθητική των μεγάλων οθονών αφής που απαιτεί η αγορά. Έτσι, έχει προσαρμόσει στα εσωτερικά των μοντέλων της πάνελ συντομεύσεων για τα βασικά χειριστήρια όπως αυτά του κλιματισμού και του ηχοσυστήματος. 

Kona pads

Τελευταίο δείγμα γραφής αυτής της αρχιτεκτονικής, αποτελεί το εσωτερικό του νέου Hyundai Kona που διαθέτει δύο οθόνες με διαγώνιο 12,3” και τέσσερα πάνελ με φυσικούς διακόπτες κάτω από την κεντρική οθόνη αφής.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube