Euro NCAP: Τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης έντεκα μοντέλων [video]

Euro NCAP: Τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης έντεκα μοντέλων [video]

Τα εννέα από τα έντεκα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν απέσπασαν βαθμολογία πέντε αστέρων.

Ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών πρόσκρουσης σε 11 μοντέλα της αγοράς. Η γκάμα περιλαμβάνει αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών, από σουπερμίνι μέχρι πολυτελή ηλεκτρικά SUV.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 82% των μοντέλων (9/11) απέσπασαν 5 αστέρια, δείχνοντας την πρόοδο που έχουν κάνει τα αυτοκίνητα των τελευταίων ετών, παρά τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές - ιδιαίτερα στον τομέα των συστημάτων υποβοήθησης.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις βαθμολογίες και τα ποσοστά όλων των μοντέλων που δοκιμάστηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019.

ΜοντέλοΑστέριαΕνήλικοιΠαιδιάΕυάλωτοιΕξοπλισμός
BMW 1 Series♦♦♦♦♦83%87%76%72%
BMW 3 Series♦♦♦♦♦97%87%87%76%
Peugeot 208♦♦♦♦91%86%56%71%
Jeep Cherokee♦♦♦♦80%78%56%69%
SsangYong Korando♦♦♦♦♦88%85%68%74%
Škoda Kamiq♦♦♦♦♦96%85%80%76%
Mercedes-Benz EQ C♦♦♦♦♦96%90%75%75%
Mercedes-Benz CLA♦♦♦♦♦96%91%91%75%
BMW Z4♦♦♦♦♦97%87%91%76%
Audi A1♦♦♦♦♦95%85%73%80%
Ford Focus♦♦♦♦♦96%87%72%75%

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για κάθε μοντέλο με τα σχετικά βίντεο των δοκιμών πρόσκρουσης.

BMW 1 Series

Η τρίτη γενικά της BMW 1 Series που για πρώτη φορά φιλοξενείται σε προσθιοκίνητη πλατφόρμα διατηρεί τη βαθμολογία 5 αστέρων. Το σκόρ του 83% στην προστασία ενηλίκων θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν τα εμπρός καθίσματα απέδιδαν λίγο καλύτερα στη δοκιμή προστασίας από οπίσθια σύγκρουση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW 1 Series

BMW 3 Series

Την ανώτατη διάκριση απέσπασε και η έβδομη γενιά της BMW 3 Series. Το premium μεσαίο σεντάν σκόραρε 97% στην προστασία ενηλίκων παίρνοντας άριστα στις πλευρικές συγκρούσεις!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW 3 Series

Peugeot 208

Το νέο Peugeot 208 βαθμολογήθηκε με τέσσερα αστέρια χάνοντας ένα αστέρι σε σύγκριση με τον προκάτοχό του που όμως είχε βαθμολογηθεί με εντελώς διαφορετικά κριτήρια το 2012. Ο λόγος που το γαλλικό σουπερμίνι έχασε το πέμπτο αστέρι ήταν οι επιδόσεις του στον τομέα των ευάλωτων (πεζών και ποδηλατών) που περιορίστηκε στο 56% καθώς το σύστημα AEB δε λειτούργησε ιδανικά στο σκοτάδι.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Peugeot 208

Jeep Cherokee

Το Jeep Cherokee απέσπασε 4 αστέρια με αρκετά καλές επιδόσεις σε όλες τις δοκιμασίες εκτός του AEB. Παρόλα αυτά, το αμερικανικό SUV με το αυτοφερόμενο σασί είναι πολύ πιο ασφαλές από το Wrangler που δοκιμάστηκε πέρυσι.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Jeep Cherokee

SsangYong Korando

Η νέα γενιά του μικρομεσαίου SUV Korando είναι το πρώτο μοντέλο της SsangYong που απέσπασε βαθμολογία 5 αστέρων αποδεικνύοντας την πρόοδο της κορεάτικης εταιρείας στον τομέα της ασφάλειας. Με καλό εξοπλισμό ασφαλείας και στάνταρ το σύστημα AEB, το Korando κοιτάζει στα μάτια τους ανταγωνιστές του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του SsangYong Korando

Škoda Kamiq

Όπως και το μικρομεσαίο Škoda Scala, έτσι και το νέο Škoda Kamiq με το οποίο μοιράζονται πλατφόρμα και μηχανικά μέρη απέσπασε την κορυφαία διάκριση πέντε αστέρων. Τα επιμέρους σκορ ήταν πολύ κοντά στου Scala με το Kamiq να σημειώνει 1%-2% χαμηλότερες βαθμολογίες όσον αφορά την προστασία επιβατών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Skoda Kamiq

Mercedes-Benz EQ C

Η αμιγώς ηλεκτροκίνητη Mercedes-Benz EQC μπαίνει στο club των πεντάστερων ηλεκτρικών SUV μαζί με τους ανταγωνιστές της Jaguar I-Pace και Audi e-tron. Το πολυτελές SUV τα πήγε εξαιρετικά σε όλους τους τομείς χάρη στο σχεδιασμό του και τον πλούσιο εξοπλισμό συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Mercedes-Benz EQC

Mercedes-Benz CLA

H Mercedes-Benz CLA απέσπασε με ευκολία τη βαθμολογία πέντε αστέρων. Το τετράθυρο coupe της γερμανικής εταιρείας ήταν ένα από τα λίγα αυτοκίνητα που σκόραρε άνω του 90% σε 3/4 τομείς του EuroNCAP (προστασία ενηλίκων, παιδιών και ευάλωτων).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Mercedes-Benz CLA

BMW Z4

Η διθέσια BMW Z4 σκόραρε 5 αστέρια με εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Το διθέσιο roadster ξεχώρισε στην προστασία ευάλωτων όπου σκόραρε 91% (!) καθώς εξοπλίζεται με ενεργό καπό που σηκώνεται αυτόματα σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW Z4

Audi A1

Το premium σουπερμίνι Audi A1 βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια όπως και η προηγούμενη γενιά του που είχε δοκιμαστεί το 2010. Σημαντικό ρόλο στην επίδοση αυτή έπαιξε το σύστημα Audi Pre Sense Front (AEB) που ανήκει στο στάνταρ εξοπλισμό και απεδείχθη πολύ αποτελεσματικό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Audi A1

Ford Focus

Το Ford Focus επέστρεψε στις δοκιμές για το 2019 με βελτιωμένο σχεδιασμό καθισμάτων, ενισχύοντας την προστασία σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης. Το μικρομεσαίο απέσπασε βαθμολογία 5 αστέρων με εξαιρετική επίδοση του AEB στην πόλη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Focus

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube