node/36846

Euro NCAP: Τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης έντεκα μοντέλων [video]

Τα εννέα από τα έντεκα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν απέσπασαν βαθμολογία πέντε αστέρων.

Ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών πρόσκρουσης σε 11 μοντέλα της αγοράς. Η γκάμα περιλαμβάνει αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών, από σουπερμίνι μέχρι πολυτελή ηλεκτρικά SUV.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 82% των μοντέλων (9/11) απέσπασαν 5 αστέρια, δείχνοντας την πρόοδο που έχουν κάνει τα αυτοκίνητα των τελευταίων ετών, παρά τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές - ιδιαίτερα στον τομέα των συστημάτων υποβοήθησης.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις βαθμολογίες και τα ποσοστά όλων των μοντέλων που δοκιμάστηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019.

Μοντέλο Αστέρια Ενήλικοι Παιδιά Ευάλωτοι Εξοπλισμός
BMW 1 Series ♦♦♦♦♦ 83% 87% 76% 72%
BMW 3 Series ♦♦♦♦♦ 97% 87% 87% 76%
Peugeot 208 ♦♦♦♦ 91% 86% 56% 71%
Jeep Cherokee ♦♦♦♦ 80% 78% 56% 69%
SsangYong Korando ♦♦♦♦♦ 88% 85% 68% 74%
Škoda Kamiq ♦♦♦♦♦ 96% 85% 80% 76%
Mercedes-Benz EQ C ♦♦♦♦♦ 96% 90% 75% 75%
Mercedes-Benz CLA ♦♦♦♦♦ 96% 91% 91% 75%
BMW Z4 ♦♦♦♦♦ 97% 87% 91% 76%
Audi A1 ♦♦♦♦♦ 95% 85% 73% 80%
Ford Focus ♦♦♦♦♦ 96% 87% 72% 75%

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για κάθε μοντέλο με τα σχετικά βίντεο των δοκιμών πρόσκρουσης.

BMW 1 Series

Η τρίτη γενικά της BMW 1 Series που για πρώτη φορά φιλοξενείται σε προσθιοκίνητη πλατφόρμα διατηρεί τη βαθμολογία 5 αστέρων. Το σκόρ του 83% στην προστασία ενηλίκων θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν τα εμπρός καθίσματα απέδιδαν λίγο καλύτερα στη δοκιμή προστασίας από οπίσθια σύγκρουση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW 1 Series

BMW 3 Series

Την ανώτατη διάκριση απέσπασε και η έβδομη γενιά της BMW 3 Series. Το premium μεσαίο σεντάν σκόραρε 97% στην προστασία ενηλίκων παίρνοντας άριστα στις πλευρικές συγκρούσεις!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW 3 Series

Peugeot 208

Το νέο Peugeot 208 βαθμολογήθηκε με τέσσερα αστέρια χάνοντας ένα αστέρι σε σύγκριση με τον προκάτοχό του που όμως είχε βαθμολογηθεί με εντελώς διαφορετικά κριτήρια το 2012. Ο λόγος που το γαλλικό σουπερμίνι έχασε το πέμπτο αστέρι ήταν οι επιδόσεις του στον τομέα των ευάλωτων (πεζών και ποδηλατών) που περιορίστηκε στο 56% καθώς το σύστημα AEB δε λειτούργησε ιδανικά στο σκοτάδι.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Peugeot 208

Jeep Cherokee

Το Jeep Cherokee απέσπασε 4 αστέρια με αρκετά καλές επιδόσεις σε όλες τις δοκιμασίες εκτός του AEB. Παρόλα αυτά, το αμερικανικό SUV με το αυτοφερόμενο σασί είναι πολύ πιο ασφαλές από το Wrangler που δοκιμάστηκε πέρυσι.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Jeep Cherokee

SsangYong Korando

Η νέα γενιά του μικρομεσαίου SUV Korando είναι το πρώτο μοντέλο της SsangYong που απέσπασε βαθμολογία 5 αστέρων αποδεικνύοντας την πρόοδο της κορεάτικης εταιρείας στον τομέα της ασφάλειας. Με καλό εξοπλισμό ασφαλείας και στάνταρ το σύστημα AEB, το Korando κοιτάζει στα μάτια τους ανταγωνιστές του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του SsangYong Korando

Škoda Kamiq

Όπως και το μικρομεσαίο Škoda Scala, έτσι και το νέο Škoda Kamiq με το οποίο μοιράζονται πλατφόρμα και μηχανικά μέρη απέσπασε την κορυφαία διάκριση πέντε αστέρων. Τα επιμέρους σκορ ήταν πολύ κοντά στου Scala με το Kamiq να σημειώνει 1%-2% χαμηλότερες βαθμολογίες όσον αφορά την προστασία επιβατών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Skoda Kamiq

Mercedes-Benz EQ C

Η αμιγώς ηλεκτροκίνητη Mercedes-Benz EQC μπαίνει στο club των πεντάστερων ηλεκτρικών SUV μαζί με τους ανταγωνιστές της Jaguar I-Pace και Audi e-tron. Το πολυτελές SUV τα πήγε εξαιρετικά σε όλους τους τομείς χάρη στο σχεδιασμό του και τον πλούσιο εξοπλισμό συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Mercedes-Benz EQC

Mercedes-Benz CLA

H Mercedes-Benz CLA απέσπασε με ευκολία τη βαθμολογία πέντε αστέρων. Το τετράθυρο coupe της γερμανικής εταιρείας ήταν ένα από τα λίγα αυτοκίνητα που σκόραρε άνω του 90% σε 3/4 τομείς του EuroNCAP (προστασία ενηλίκων, παιδιών και ευάλωτων).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Mercedes-Benz CLA

BMW Z4

Η διθέσια BMW Z4 σκόραρε 5 αστέρια με εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Το διθέσιο roadster ξεχώρισε στην προστασία ευάλωτων όπου σκόραρε 91% (!) καθώς εξοπλίζεται με ενεργό καπό που σηκώνεται αυτόματα σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW Z4

Audi A1

Το premium σουπερμίνι Audi A1 βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια όπως και η προηγούμενη γενιά του που είχε δοκιμαστεί το 2010. Σημαντικό ρόλο στην επίδοση αυτή έπαιξε το σύστημα Audi Pre Sense Front (AEB) που ανήκει στο στάνταρ εξοπλισμό και απεδείχθη πολύ αποτελεσματικό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Audi A1

Ford Focus

Το Ford Focus επέστρεψε στις δοκιμές για το 2019 με βελτιωμένο σχεδιασμό καθισμάτων, ενισχύοντας την προστασία σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης. Το μικρομεσαίο απέσπασε βαθμολογία 5 αστέρων με εξαιρετική επίδοση του AEB στην πόλη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Focus

node/39133
Child seat

TCS: Δοκιμή παιδικών καθισμάτων 2020 και δύο μοντέλα που πρέπει να αποφύγετε [videos]

Tο Touring Club Suisse, η μεγαλύτερη ελβετική λέσχη χρηστών του δρόμου, αξιολόγησε 24 νέα παιδικά καθίσματα. Τα αποτελέσματα ήταν κατά πλειονότητά καθησυχαστικά, αλλά ένα που εισάγεται και στην Ελλάδα είναι προς αποφυγή.

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 | Γιάννης Κουτσουφλάκης Επικοινωνία

TCS: Δοκιμή παιδικών καθισμάτων 2020 και δύο μοντέλα που πρέπει να αποφύγετε [videos]

Το TCS (Touring Club Suisse), ελβετική λέσχη στην υπηρεσία των χρηστών του δρόμου, μόλις δημοσίευσε μια νέα σειρά αποτελεσμάτων δοκιμών για παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων. Συνολικά αξιολογήθηκαν 24 μοντέλα από διαφορετικές κατηγορίες, με τρία βασικά κριτήρια: Ασφάλεια, χρήση/εργονομία και παρουσία επιβλαβών ουσιών.

Η Λέσχη υπογραμμίζει εφέτος ότι, η δοκιμή περιέλαβε καθίσματα «που έχουν εξελιχτεί όχι μόνο για εύκολη χρήση σε ένα αυτοκίνητο, αλλά και για την εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τους», τονίζοντας ότι όλο και περισσότεροι γονείς μετακινούν το ίδιο κάθισμα μεταξύ πολλών αυτοκινήτων είτε το παίρνουν στο σπίτι. Έτσι, δοκιμάστηκαν δύο πτυσσόμενα καθίσματα, το Chicco Fold & Go i-Size και το Mifold Hifold Fit and Fold Booster, σχεδιασμένα για παιδιά από περίπου 4 ετών και πάνω. Και τα δύο αξιολογήθηκαν ως «συνιστώμενα» με βαθμολογία τριών αστεριών (με άριστα τα πέντε).

Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτού του τεστ για την άνοιξη του 2020 είναι καλά, καθώς 15 από τα 24 μοντέλα έλαβαν βαθμολογία τεσσάρων αστεριών δηλαδή «ιδιαίτερα συνιστώμενα». Ακόμα καλύτερα, το Silver Cross Dream + Dream i-Size Base, για παιδιά έως 18 μηνών, απέσπασε πέντε αστέρια –«Άριστο»!

Από την άλλη πλευρά, δύο μοντέλα είχαν κακή βαθμολογία. Το Osann Flux Plus (έως 12 ετών) πήρε δύο αστέρια (συνιστάται υπό όρους), με μικρό σκορ 36% όσον αφορά την ασφάλεια. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν το εντοπίσαμε να διατίθεται στην Ελλάδα. Το χειρότερο όμως στο τεστ ήταν το Tex Baby Eris i-Size (1 έως 4 ετών) που δεν συνιστάται από το TCS, με βαθμολογία μόνο ενός αστεριού. 

Το TCS επισημαίνει  ότι το κάθισμα αυτό έχει αδυναμίες όσον αφορά στην ασφάλεια. Προσοχή! Το κάθισμα διατίθεται στην Ελλάδα, αλλά όχι ως «Tex», καθώς η γαλλική εταιρεία Team-Tex πουλάει τα προϊόντα της υπό την εταιρική ονομασία «Nania». Επίσης τα προϊόντα της, ενδεχομένως λοιπόν και το Baby Eris i-Size, δίνονται φασόν και με άλλες ετικέτες πελατών λιανικής ή εισαγωγέων. Αλλά και κατόπιν αδείας κατασκευής σε εξουσιοδοτημένους κατασκευαστές όπως οι Disney, Ferrari, Paw Patrol…

Τις αναλυτικές επιδόσεις των παιδικών καθισμάτων στα τεστ του TCS όπου συγκεντρώνονται και τα προηγούμενα μπορείτε να τις δείτε στο site της Λέσχης. Έτσι θα έχετε ολοκληρωμένη άποψη για τις ασφάλεια που παρέχει ό,τι κάθισμα κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά. 
Εμείς για να σας διευκολύνουμε παραθέτουμε το link ανά ηλικία για να μην χαθείτε.

Οδηγίες για την ανάγνωση των πινάκων
Επισημάνσεις
(1) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο ή πλάτη στη φορά κίνησης. 
(2) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο αποκλειστικά με την πλάτη στη φορά κίνησης 
(3) Τοποθέτηση αποκλειστικά με βάσεις Isofix και όχι με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(4) Τοποθέτηση σε βάσεις Isofix ή με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(5) Μη συνιστώμενο λόγω περιεχομένων τοξικών ουσιών
(6) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο στη φορά κίνησης

Βαθμολόγηση
- Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από τις επιμέρους βαθμολογίες για την ασφάλεια, τη χρήση/εργονομία και τον έλεγχο των τοξικών ουσιών.
- Η βαθμολογία για την ασφάλεια και τη χρήση/εργονομία συνιστούν η καθεμία τους έως και 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών έως και 0%. 

Οι παρακάτω συστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το ύψος της τελικής βαθμολογίας
• Αν η βαθμολογία της ασφάλειας ή της χρήσης/εργονομίας είναι μικρότερη του 60%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας. 
• Αν η βαθμολογία του ελέγχουν τοξικών ουσιών είναι μικρότερη του 40%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας.
• Βαθμολογία στην ασφάλεια ή στη χρήση/εργονομίας ή στο έλεγχο τοξικών ουσιών μικρότερη από 20% έχει άμεση επίπτωση στην τελική βαθμολογία.

Βαθμονόμηση αξιολόγησης
 80-100%  ♦♦♦♦♦  Άριστο
 60-79%  ♦♦♦♦  Εξαιρετικά συνιστώμενο
 40-59%  ♦♦♦  Συνιστώμενο
 20-39%  ♦♦  Συνιστώμενο με επιφυλάξεις
 0-19%  ♦  Μη συνιστώμενο


Η παρακάτω ομαδοποίηση είναι του TCS, διότι περιλαμβάνονται και τεστ παρελθόντων ετών. Από το 2014 όμως που ισχύει ο καινούργιος κανονισμός ECE R129 για τα παιδικά καθίσματα, αυτά δεν ταξινομούνται με το βάρος του παιδιού (ούτε με την ηλικία), όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά σύμφωνα με το ύψος του παιδιού. Ο κατασκευαστής λοιπόν καθορίζει για ποιες ομάδες ύψους είναι κατάλληλο το προϊόν του: Για παράδειγμα, για ύψος από 40 μέχρι 100 cm. Κάνουμε την αναφορά διότι ίσως κάποιοι μπερδευτούν μα την ηλικιακή ταξινόμηση που είναι απλώς ενδεικτική...

Μέχρι 12 μηνών
Μέχρι 18 μηνών
Μέχρι 4 ετών
Μέχρι 7 ετών
Μέχρι 12 ετών
Από 6 μηνών μέχρι 4 ετών
Από 1 έως 4 ετών
Από 1 έως 7 ετών
Από 1 έως 12 ετών
Από 4 έως 12 ετών

Εμείς με τη σειρά μας να σας θυμίσουμε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αγορά και τη χρήση του παιδικού καθίσματος
- Διαλέξτε ένα παιδικό κάθισμα με βάση το βάρος και τη σωματική διάπλαση του παιδιού. Υπάρχουν λέσχες στην ΕΕ που εκτελούν τις δικές τους δοκιμές πρόσκρουσης σε όλα τα καθίσματα που κυκλοφορούν. Ενημερωθείτε από αυτές και αποκλείστε αυτά που δεν έχουν αποκομίσει καλή βαθμολογία.
- Μην επιλέγετε με βάση τη μάρκα ή βαρύγδουπες φίρμες. Η αυθεντία σε άλλους τομείς του αυτοκινήτου δεν σημαίνει απαραίτητα και αυθεντία στα παιδικά καθίσματα.
- Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας διαθέτει βάσεις στήριξης παιδικού καθίσματος Isofix, περιλάβετε επίσης τα καθίσματα Isofix στη λίστα αγοράς, παρότι είναι πιο ακριβά.
- Μην αγοράζετε παιδικά καθίσματα παρά μόνο αυτά που έχουν στην κυρίως σήμανση πορτοκαλί ετικέτα και είναι σύμφωνα με τον κανονισμό ECE R44.04 resp. R129 (για παράδειγμα 04 30 10 27).
- Κάντε μια δοκιμή τοποθέτησης του καθίσματος στο αυτοκίνητό σας. Ελέγξτε ότι η ζώνη είναι αρκετά μακριά, η γεωμετρία της λειτουργεί και ότι το κάθισμα δεν κουνιέται. Το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται σταθερά, να μην κουνιέται, να μην γέρνει, να μην ανατρέπεται ή ολισθαίνει.
- Βεβαιωθείτε ότι η εγκατάσταση του παιδιού και το κούμπωμα της ζώνης, όπως και οι ρυθμίσεις γίνονται εύκολα.
- Βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του καθίσματος αφαιρείται, διευκολύνοντας τον καθαρισμό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παιδιά στο αυτοκίνητο: Το νέο πρότυπο ECE R129 ή i-Size

Και τα δέκα συνηθέστερα λάθη στη χρήση παιδικών καθισμάτων
1. Προμήθεια μεταχειρισμένου παιδικού καθίσματος χωρίς γνώση του ιστορικού του.
2. Τοποθέτηση του καθίσματος σε λάθος θέση στην καμπίνα
3. Χρήση του καθίσματος ως υποκατάστατο της κούνιας
4. Εσφαλμένη τοποθέτηση του καθίσματος ή πρόσδεση του παιδιού
5. Εσφαλμένη γωνία κλίσης του καθίσματος
6. Αλλαγή του καθίσματος που «βλέπει» ανάποδα πολύ νωρίς
7. Ένδυση του παιδιού με ογκώδη ρούχα όταν κάθεται στο κάθισμα
8. Αλλαγή του καθίσματος με booster πολύ νωρίς
9. Εσφαλμένη χρήση του booster (ανυψωμένο έδρανο)
10. Χρήση του καθίσματος του αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας του πολύ νωρίς

Δείτε στο video τις επιπτώσεις από τη λάθος πρόσδεση ενός παιδιού στο παιδικό κάθισμα...

node/39132

IIHS: Τα μικρά οχήματα παραμένουν λιγότερο ασφαλή

Έρευνα του IIHS για τα μοντέλα του 2017 αποδεικνύει πως δύσκολα ξεφεύγεις από τους νόμους της φύσης.

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 | Επικοινωνία

IIHS: Τα μικρά οχήματα παραμένουν λιγότερο ασφαλή

Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις ΗΠΑ, αποδεικνύει πως παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας στο κομμάτι της ασφάλειας, τα αυτοκίνητα μικρότερων κατηγοριών παραμένουν τα πιο επικίνδυνα σύμφωνα με τους δείκτες θανατηφόρων τροχαίων.

Ο Joe Nolan, αντιπρόεδρος των ερευνών του IIHS, δήλωσε: «Τα μικρότερα οχήματα παρέχουν λιγότερη προστασία στον οδηγό σε μια σύγκρουση, και η μικρότερη μάζα τους σημαίνει πως δέχονται τις μεγαλύτερες δυνάμεις όταν συγκρούονται με μεγαλύτερα οχήματα.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η κατηγορία των minicar (A-Segment και B-Segment στην Ευρώπη), παρουσιάζει 82 θανάτους οδηγών ανά 1 εκατομμύριο οχήματα ενώ στα μεγαλύτερα SUV ο αντίστοιχος αριθμός είναι 15.Κατά μέσο όρο, για τα μοντέλα του 2017 στις ΗΠΑ, είχαμε 36 θανάτους οδηγών ανά 1 εκατομμύριο οχήματα, ένας αριθμός αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με το 2011 (28) και το 2014 (30) κάτι πού αποτυπώνεται και στην αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων. (Ο λόγος που το IIHS υπολογίζει στις μετρήσεις του μόνο τους οδηγούς και όχι τους υπόλοιπους επιβάτες, είναι για να έχει ασφαλέστερη εικόνα καθώς στατιστικά όλα τα οχήματα έχουν οδηγό).

highway

Από τα 20 μοντέλα του 2017 με τον υψηλότερο δείκτη θανατηφόρων τροχαίων, τα 15 είχαν συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις. Αντίθετα, από τα  20 μοντέλα του 2017 με τον χαμηλότερο δείκτη θανατηφόρων τροχαίων, τα 9 ήταν πολυτελή SUV, τα 2 ήταν μεσαία σεντάν και ακόμα 4 ήταν minivan ή πολύ μεγάλα SUV. Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται πως τα πολυτελή μοντέλα είναι σημαντικά ασφαλέστερα από τα υπόλοιπα, κάτι που έχει να κάνει προφανώς με τον πλουσιότερο εξοπλισμό ασφαλείας.

Τα χειρότερα σκορ όσον αφορά τους θανάτους οδηγών ανά 1 εκατομμύριο οχήματα σημείωσαν τα Ford Fiesta (141), Hyundai Accent (116), Chevrolet Sonic (98), Nissan Versa Note (96), FIAT 500 (95), Hyundai Elantra (89), Kia Forte (89), Nissan Versa (88), Kia Rio (87) και Ford Mustang GT (81).

Αντίθετα, τα καλύτερα σκορ σημείωσαν τα GMC Yukon XL 1500 (0), Infiniti QX60 (0), Land Rover Range Rover Evoque (0), Lexus NX 200t (0), Mercedes-Benz C-Class (0), Porsche Cayenne (0), Volkswagen Golf (0), Lexus GX 460 (3), Subaru Outback (3) και Acura RDX (4).

Δύο αυτοκίνητα που πήγαν αντίθετα στον κανόνα και απέδειξαν πως είναι ιδιαίτερα ασφαλή παρά το σχετικά μικρό τους μέγεθος ήταν τα Volkswagen Golf (0 θάνατοι οδηγών ανά 1 εκατομμύριο οχήματα) και το Nissan Leaf (5 θάνατοι οδηγών ανά 1 εκατομμύριο οχήματα). Σύμφωνα με το IIHS, η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το Golf, καθώς η έκτη γενιά που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ μέχρι το 2014 είχε ένα από τα χειρότερα σκορ με 63 θανάτους οδηγών ανά 1 εκατομμύριο οχήματα προτού έρθει η ολοκαίνουρια έβδομη γενιά το 2015. Αντίστοιχα, η καλή επίδοση του Nissan Leaf ίσως έχει να κάνει με την οδική συμπεριφορά όσων βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη του IIHS πατώντας εδώ.

[Πηγή: IIHS]