node/36846

Euro NCAP: Τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης έντεκα μοντέλων [video]

Τα εννέα από τα έντεκα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν απέσπασαν βαθμολογία πέντε αστέρων.

Ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών πρόσκρουσης σε 11 μοντέλα της αγοράς. Η γκάμα περιλαμβάνει αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών, από σουπερμίνι μέχρι πολυτελή ηλεκτρικά SUV.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 82% των μοντέλων (9/11) απέσπασαν 5 αστέρια, δείχνοντας την πρόοδο που έχουν κάνει τα αυτοκίνητα των τελευταίων ετών, παρά τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές - ιδιαίτερα στον τομέα των συστημάτων υποβοήθησης.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις βαθμολογίες και τα ποσοστά όλων των μοντέλων που δοκιμάστηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019.

Μοντέλο Αστέρια Ενήλικοι Παιδιά Ευάλωτοι Εξοπλισμός
BMW 1 Series ♦♦♦♦♦ 83% 87% 76% 72%
BMW 3 Series ♦♦♦♦♦ 97% 87% 87% 76%
Peugeot 208 ♦♦♦♦ 91% 86% 56% 71%
Jeep Cherokee ♦♦♦♦ 80% 78% 56% 69%
SsangYong Korando ♦♦♦♦♦ 88% 85% 68% 74%
Škoda Kamiq ♦♦♦♦♦ 96% 85% 80% 76%
Mercedes-Benz EQ C ♦♦♦♦♦ 96% 90% 75% 75%
Mercedes-Benz CLA ♦♦♦♦♦ 96% 91% 91% 75%
BMW Z4 ♦♦♦♦♦ 97% 87% 91% 76%
Audi A1 ♦♦♦♦♦ 95% 85% 73% 80%
Ford Focus ♦♦♦♦♦ 96% 87% 72% 75%

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για κάθε μοντέλο με τα σχετικά βίντεο των δοκιμών πρόσκρουσης.

BMW 1 Series

Η τρίτη γενικά της BMW 1 Series που για πρώτη φορά φιλοξενείται σε προσθιοκίνητη πλατφόρμα διατηρεί τη βαθμολογία 5 αστέρων. Το σκόρ του 83% στην προστασία ενηλίκων θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν τα εμπρός καθίσματα απέδιδαν λίγο καλύτερα στη δοκιμή προστασίας από οπίσθια σύγκρουση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW 1 Series

BMW 3 Series

Την ανώτατη διάκριση απέσπασε και η έβδομη γενιά της BMW 3 Series. Το premium μεσαίο σεντάν σκόραρε 97% στην προστασία ενηλίκων παίρνοντας άριστα στις πλευρικές συγκρούσεις!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW 3 Series

Peugeot 208

Το νέο Peugeot 208 βαθμολογήθηκε με τέσσερα αστέρια χάνοντας ένα αστέρι σε σύγκριση με τον προκάτοχό του που όμως είχε βαθμολογηθεί με εντελώς διαφορετικά κριτήρια το 2012. Ο λόγος που το γαλλικό σουπερμίνι έχασε το πέμπτο αστέρι ήταν οι επιδόσεις του στον τομέα των ευάλωτων (πεζών και ποδηλατών) που περιορίστηκε στο 56% καθώς το σύστημα AEB δε λειτούργησε ιδανικά στο σκοτάδι.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Peugeot 208

Jeep Cherokee

Το Jeep Cherokee απέσπασε 4 αστέρια με αρκετά καλές επιδόσεις σε όλες τις δοκιμασίες εκτός του AEB. Παρόλα αυτά, το αμερικανικό SUV με το αυτοφερόμενο σασί είναι πολύ πιο ασφαλές από το Wrangler που δοκιμάστηκε πέρυσι.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Jeep Cherokee

SsangYong Korando

Η νέα γενιά του μικρομεσαίου SUV Korando είναι το πρώτο μοντέλο της SsangYong που απέσπασε βαθμολογία 5 αστέρων αποδεικνύοντας την πρόοδο της κορεάτικης εταιρείας στον τομέα της ασφάλειας. Με καλό εξοπλισμό ασφαλείας και στάνταρ το σύστημα AEB, το Korando κοιτάζει στα μάτια τους ανταγωνιστές του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του SsangYong Korando

Škoda Kamiq

Όπως και το μικρομεσαίο Škoda Scala, έτσι και το νέο Škoda Kamiq με το οποίο μοιράζονται πλατφόρμα και μηχανικά μέρη απέσπασε την κορυφαία διάκριση πέντε αστέρων. Τα επιμέρους σκορ ήταν πολύ κοντά στου Scala με το Kamiq να σημειώνει 1%-2% χαμηλότερες βαθμολογίες όσον αφορά την προστασία επιβατών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Skoda Kamiq

Mercedes-Benz EQ C

Η αμιγώς ηλεκτροκίνητη Mercedes-Benz EQC μπαίνει στο club των πεντάστερων ηλεκτρικών SUV μαζί με τους ανταγωνιστές της Jaguar I-Pace και Audi e-tron. Το πολυτελές SUV τα πήγε εξαιρετικά σε όλους τους τομείς χάρη στο σχεδιασμό του και τον πλούσιο εξοπλισμό συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Mercedes-Benz EQC

Mercedes-Benz CLA

H Mercedes-Benz CLA απέσπασε με ευκολία τη βαθμολογία πέντε αστέρων. Το τετράθυρο coupe της γερμανικής εταιρείας ήταν ένα από τα λίγα αυτοκίνητα που σκόραρε άνω του 90% σε 3/4 τομείς του EuroNCAP (προστασία ενηλίκων, παιδιών και ευάλωτων).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Mercedes-Benz CLA

BMW Z4

Η διθέσια BMW Z4 σκόραρε 5 αστέρια με εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Το διθέσιο roadster ξεχώρισε στην προστασία ευάλωτων όπου σκόραρε 91% (!) καθώς εξοπλίζεται με ενεργό καπό που σηκώνεται αυτόματα σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της BMW Z4

Audi A1

Το premium σουπερμίνι Audi A1 βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια όπως και η προηγούμενη γενιά του που είχε δοκιμαστεί το 2010. Σημαντικό ρόλο στην επίδοση αυτή έπαιξε το σύστημα Audi Pre Sense Front (AEB) που ανήκει στο στάνταρ εξοπλισμό και απεδείχθη πολύ αποτελεσματικό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Audi A1

Ford Focus

Το Ford Focus επέστρεψε στις δοκιμές για το 2019 με βελτιωμένο σχεδιασμό καθισμάτων, ενισχύοντας την προστασία σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης. Το μικρομεσαίο απέσπασε βαθμολογία 5 αστέρων με εξαιρετική επίδοση του AEB στην πόλη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Focus

node/39929

EuroNCAP: Πέντε αστέρια για το νέο Toyota Yaris [video]

Το νέο πρωτόκολλο δοκιμών πρόσκρουσης του οργανισμού EuroNCAP εγκαινιάστηκε από το Toyota Yaris.

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

EuroNCAP: Πέντε αστέρια για το νέο Toyota Yaris [video]

Τη μέγιστη βαθμολογία απέσπασε το νέο Toyota Yaris στις δοκιμασίες του EuroNCAP εγκαινιάζοντας το νέο πρωτόκολλο δοκιμών. Οι υψηλές βαθμολογίες που απέσπασε το Yaris στις επιμέρους δοκιμασίες, το καθιστούν ένα από ασφαλέστερα μοντέλα στην κατηγορία του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πόσο κοστίζει το βασικό Toyota Yaris;

Πιο συγκεκριμένα, το Yaris αξιολογήθηκε με 86% στην προστασία ενηλίκων, 81% στην προστασία ανηλίκων και 78% στην προστασία πεζών. Εκτός από τη νέα πλατφόρμα GA-B που χρησιμοποιεί η τέταρτη γενιά Yaris, στη βαθμολογία 5 αστεριών συνέβαλλαν και οι 7 αερόσακοι που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων και δύο αερόσακων ανάμεσα στον οδηγό και το συνοδηγό που ανοίγουν στις πλευρικές συγκρούσεις αποτρέποντας τραυματισμούς από τη μεταξύ τους επαφή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το νέο Toyota Yaris Hybrid

Όσον αφορά το πακέτο συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης της οδήγησης Toyota Safety Sense 2.5 (PCS, RSA, AHB, ACC, LTA) που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων του ιαπωνικού σουπερμίνι, σε αυτό τον τομέα η βαθμολογία του Yaris ήταν 85%.

Δείτε ολόκληρη την αξιολόγηση του Toyota Yaris από τον οργανισμό EuroNCAP εδώ.

[Πηγή: EuroNCAP]

node/39750

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών 16" [video]

Δείτε ποια είναι τα κορυφαία λάστιχα στη δημοφιλή διάσταση 205/55R16, μεταξύ των 12 πιο σύγχρονων επιλογών της αγοράς, για να επιλέξετε το καλύτερο.

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 | Αλέξης Γαλανόπουλος Επικοινωνία

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών 16" [video]

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, πολλοί οδηγοί αναζητούμε τα λάστιχα με τα οποία θα εφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας για το χειμώνα που έρχεται –και για τους επόμενους. Και είναι αρκετά πιθανό η διάσταση που ψάχνουμε να είναι η 205/55R16, μία από τις δημοφιλέστερες στη χώρα μας –αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα χρειάζεται μια αναλυτική δοκιμή των τελευταίων, πιο εξελιγμένων μοντέλων, για να μας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή.

Πάνω στην ώρα λοιπόν, οι άνθρωποι του Tyre Reviews (που μας έχουν προσφέρει ενδιαφέρουσες δοκιμές για τη συμπεριφορά των ελαστικών στους 0-15ο C και για τα καλύτερα λάστιχα στις 18") συγκέντρωσαν 12 μοντέλα ελαστικών και τα υπέβαλαν σε αντικειμενικές δοκιμασίες, σε στεγνή και βρεγμένη άσφαλτο, ενώ τα έκριναν και υποκειμενικά, σε επίπεδο αίσθησης και άνεσης. Οι επιδόσεις στο βρεγμένο συνέβαλαν στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας με μεγαλύτερη βαρύτητα, όμως αναφέρεται και η επίδοση του κάθε ελαστικού σε κάθε τομέα ξεχωριστά, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να δώσει βάρος σε εκείνον που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην πίστα δοκιμών της Goodyear στη νότια Γαλλία, ενώ το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα Volkswagen Golf προηγούμενης γενιάς. Τα μοντέλα που συμμετείχαν ήταν τα εξής:

BF Goodrich Advantage
Bridgestone Turanza T005
Continental PremiumContact 6
Falken ZIEX ZE310 EcoRun
Goodride RP28
Goodyear EfficientGrip Performance 2
Hankook Ventus Prime 3 K125
Maxxis Premitra HP5
Michelin Primacy 4
Nokian WetProof
Pirelli Cinturato P7 C2
Uniroyal RainSport 5

Όλα έχουν δείκτη ταχύτητας V, εκτός από τα Michelin και BF Goodrich που έχουν Η, ενώ τα μοναδικά extra load λάστιχα της δοκιμής είναι τα Falken και Pirelli.

Σε στεγνή άσφαλτο λοιπόν, τα Continental ήταν εκείνα που ξεχώρισαν στο φρενάρισμα, ακολουθούμενα από την τριάδα των Pirelli, Falken και Nokian. Ο ταχύτερος χρόνος στην πίστα δοκιμών επιτεύχθηκε από τα Goodyear, οριακά εμπρός από τα Continental και Maxxis. Αυτά τα δύο όμως ήταν εκείνα που οι δοκιμαστές ξεχώρισαν σε επίπεδο αίσθησης, μαζί με τα Pirelli. Τα low budget λάστιχα της παρέας, τα Goodride, σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις, με διαφορά, παρότι σε αίσθηση κατάφεραν να ξεπεράσουν τα Uniroyal και τα BF Goodrich.

Στο βρεγμένο, το φρενάρισμα ήταν υπόθεση των Falken, Continental και Uniroyal που σημείωσαν σημαντικά καλύτερη επίδοση από τα επόμενα –πάνω από 2 m στην απόσταση ακινητοποίησης. Στο γύρο πίστας τα Maxxis έκαναν την έκπληξη και επικράτησαν σε χρόνο, ενώ σε αίσθηση βρέθηκαν στη 2η θέση, πίσω από τα Pirelli και εμπρός από τα Goodyear. Άλλωστε τα Maxxis τα κατάφεραν καλά και στη δοκιμή υδρολίσθησης, μένοντας πίσω μόνο από τα Uniroyal, τα οποία βρίσκονταν σε δικό τους αγώνα, με διαφορά 6 km/h από τον 2ο. Και εδώ, στις βρεγμένες δοκιμασίες, τα Goodride βρέθηκαν στην τελευταία θέση, με μεγάλη διαφορά από τους προηγούμενους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών στους 0-15 °C [video]

Στον τομέα της άνεσης, η κατάταξη σχεδόν αντιστράφηκε, με τα BF Goodrich να έρχονται στην 1η θέση, εμπρός από τα Michelin και Goodyear, ενώ επικράτησαν και στο θόρυβο κύλισης, με τα Goodyear και Pirelli να ακολουθούν. Από την άλλη, τη λιγότερη αντίσταση κύλισης εμφάνισαν τα Bridgestone, οπότε θα έχουν το πιο θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, εμπρός από τα Goodyear και Michelin.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σύντομη περιγραφή των επιμέρους αποτελεσμάτων. Ποια ήταν όμως τα λάστιχα που ξεχώρισαν συνολικά και προτείνονται από το Tyre Reviews ως κορυφαία; Δείτε παρακάτω το σχετικό video, ή επισκεφτείτε το Tyre Reviews για τα αναλυτικά αποτελέσματα.