Euro NCAP: Νέες δοκιμές με εκπλήξεις [videoς]

Euro NCAP: Νέες δοκιμές με εκπλήξεις [videoς]

Η πρόσφατη ομάδα μοντέλων που δοκιμάστηκε από τον Euro NCAP περιέλαβε τα νέα βαν της PSA, το υδρογονoκίνητο Kia Nexο, το υβριδικό Lexus ES, η νέα Mercedes-Benz A-Class και το Mazda 6

Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε σήμερα το πρωί το τελευταίο του κύμα δοκιμών συγκρούσεων. Τα καλά νέα είναι ότι τα «πράσινα» μοντέλα, όπως Hyundai Nexo (υδρογόνο) και Lexus ES (υβριδικό) έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Το κακό είναι τα μέτρια αποτελέσματα των LCV της PSA, τα οποία δεν έχουν δικαιολογία να είναι προϊόντα με εκπτώσεις.

Peugeot Rifter-Citroën Berlingo-Opel Combo ♦♦♦♦
Στην οικογένεια των βαν της PSA αναμένονταν με αγωνία τα αποτελέσματα του NCAP, καθώς ήταν από τα αστέρια του πρόσφατου Διεθνούς Σαλονιού Αυτοκινήτου στο Παρίσι. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το Peugeot Rifter ήταν το αντικείμενο της δοκιμής σύγκρουσης, αλλά τα συμπεράσματα του Euro NCAP ισχύουν και για τους κλώνους του, το Citroën Berlingo και το Opel Combo. Το τρίο αποκόμισε μόνο τέσσερα από τα πέντε δυνητικά αστέρια λόγω σημαντικών αδυναμιών στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες -μόλις το 58% του μέγιστου δυνατού βαθμού.

Σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό, ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κακή προστασία στη βάση και στην κολόνα του παρμπρίζ. Ένα ενεργό καπό (δηλ. που ανασηκώνεται ελαφρώς σε περίπτωση σοκ) θα είχε πιθανώς αμβλύνει τις επιπτώσεις, αλλά δεν είναι διαθέσιμο σε αυτά τα βαν. Οι άλλες ελλείψεις αφορούν τον εξοπλισμό ασφαλείας: Ούτε αερόσακος γονάτων ούτε αερόσακος λεκάνης, ελλείψεις στις οποίες προστίθεται η απουσία συναγερμού για τις ζώνες ασφαλείας για τους επιβάτες της τρίτης σειράς. Επιπλέον, το αυτόματο σύστημα πέδησης λειτουργεί με πεζούς, αλλά όχι με ποδηλάτες. Η προστασία των ενηλίκων (91%) και των παιδιών (81%) είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, από την άλλη πλευρά.

Hyundai Nexo ♦♦♦♦♦
Αναλυτικά, το Nexo θα μπορούσε να τα έχει πάει καλύτερα με την ύπαρξη αερόσακου για τα γόνατα και με καλύτερη προστασία πίσω για τη λεκάνη των επιβατών. Επιπλέον, το αυτόματο σύστημα πέδησης δεν ήταν πολύ αποτελεσματικό με τους ποδηλάτες. Τέλος, αν και ο εμπρός προφυλακτήρας προφυλάσσει τα πόδια των πεζών σε μια σύγκρουση, ο Euro NCAP επισημαίνει ότι ενέχει κίνδυνο τραυματισμού στη λεκάνη.

Το γεγονός παραμένει και δεν παραγνωρίζουμε ότι το Hyundai Nexo, το πρώτο όχημα υδρογόνου που δοκιμάστηκε από το Euro NCAP, δεν υπέπεσε ουσιαστικά σε κανένα σφάλμα, αξιολογούμενο άμεσα με πέντε αστέρια: «Το υδρογονοκίνητο Nexo και το υβριδικό Lexus ES ανοίγουν το δρόμο στους κινητήρες του μέλλοντος και ο Euro NCAP θα διασφαλίσει ότι οι επιδόσεις ασφάλειας και η ενεργειακή απόδοση θα παραμένουν προτεραιότητα των κατασκευαστών», σχολίασε ο Michel van Ratingen, γενικός γραμματέας του Euro NCAP.

Lexus ES ♦♦♦♦♦
Δεν αρκείται να είναι μόνο όμορφο, το Lexus ES είναι επίσης ιδιαίτερα ασφαλές, όπως αποδεικνύεται από το 91% που πέτυχε στην προστασία των εμπρός επιβατών, το 87% για τα παιδιά και το 90% για τους ευάλωτους χρήστες. Σε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο, σημειώνουμε ότι το Lexus ES προσφέρει καλύτερη προστασία από το Hyundai Nexo για την προστασία της λεκάνης των πεζών.

Τέλος, εάν και ο Euro NCAP εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ένας πλευρικός αερόσακος τύπου κουρτίνας δεν άνοιξε σωστά κατά την πρόσκρουση, κάτι που κόστισε τα σημεία ποινής της Lexus, χαιρετίζει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

Mercedes-Benz A-Class ♦♦♦♦♦
Τέρας τεχνολογίας, η νέα A-Class είναι επίσης ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα της κατηγορίας της. Με βαθμολογία 96% όσον αφορά την προστασία των ενηλίκων είναι επίσης, στην παγκόσμια αγορά, ένα από τα καλύτερα μοντέλα στην ασφάλεια! Η προστασία των παιδιών είναι επίσης εξαιρετική (91%), όπως και των ευάλωτων χρηστών (92%).



Η μόνη αδυναμία αφορά τα οδηγικά βοηθήματα, κυρίως λόγω της έλλειψης ειδοποίησης για όχημα στην τυφλή γωνία του καθρέφτη -για το μοντέλο που δοκιμάστηκε.

Mazda 6 ♦♦♦♦♦
Το Mazda 6 διακρίνεται για την πολύ καλή προστασία που παρέχει στους εμπρός επιβάτες (95%) και στους πίσω (91%). Το αστέρι του δεν λάμπει το ίδιο όταν πρόκειται όμως για την προστασία των ευάλωτων χρηστών (66%) και στα βοηθήματα οδήγησης (73%), με αυτόνομο σύστημα πέδησης που δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους ποδηλάτες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube