node/37463

Euro NCAP: Δοκιμές πρόσκρουσης 12 μοντέλων [video]

Δοκιμάστηκαν μεταξύ άλλων και τα ηλεκτρικά Tesla Model X και Porsche Taycan.

Η Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης σε 12 νέα μοντέλα, λίγο πριν εκπνεύσει το 2019 μαζί με το σημερινό πρωτόκολλο του οργανισμού (2018-2019). Στα Tesla Model X, Porsche Taycan, Audi Q7, Renault Captur, Subaru Forester, Škoda Octavia, Ford Mondeo και Ford Kuga απονεμήθηκε η ανώτατη διάκριση 5 αστέρων, τα Peugeot 2008, VW Sharan και SEAT Alhambra απέσπασαν 4 αστέρια ενώ το Jeep Renegade βαθμολογήθηκε με 3 αστέρια.

ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην Tesla και στους υπόλοιπους κατασκευαστές που βαθμολογήθηκαν με 5 αστέρια, όχι μόνο επειδή φέρνουν κορυφαία αποτελέσματα για την κατηγορία τους, αλλά και επειδή κάνουν τα συστήματα ασφαλείας διαθέσιμα και στάνταρ στην αγορά της Ευρώπης. Είναι επίσης καλό να βλέπουμε κατασκευαστές - όπως η Ford και η Volkswagen - που κάνουν στάνταρ το AEB και επικαιροποιούν την ασφάλεια ακόμα και παλαιότερων μοντέλων προς όφελος των πελατών τους. Είναι κρίμα που δεν ακολουθούν όλοι αυτό το παράδειγμα, με το να δίνει προτεραιότητα στην εμφάνιση αντί για την ουσία η Jeep οδηγήθηκε στον πάτο της λίστας των οχημάτων που δοκιμάσαμε φέτος. Το θετικό είναι ότι οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ έτσι ώστε να βρουν μια ασφαλέστερη εναλλακτική.»

Ακολουθεί ο πίνακας με τις βαθμολογίες και τα ποσοστά όλων των μοντέλων που δοκιμάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019.

 Μοντέλο  Αστέρια  Ενήλικοι  Παιδιά  Ευάλωτοι  Εξοπλισμός
 Tesla Model X  ♦♦♦♦♦  98%  81%  72%  94%
 Porsche Taycan  ♦♦♦♦♦  85%  83%  70%  73%
 Škoda Octavia  ♦♦♦♦♦  92%  88%  73%  79%
 Renault Captur  ♦♦♦♦♦  96%  83%  75%  74%
 Ford Kuga  ♦♦♦♦♦  92%  86%  82%  73%
 Audi Q7  ♦♦♦♦♦  92%  86%  71%  72%
 Peugeot 2008  ♦♦♦♦  91%  84%  62%  68%
 Subaru Forester  ♦♦♦♦♦  97%  91%  80%  78%
 Volkswagen Sharan  ♦♦♦♦  89%  78%  59%  62%
 SEAT Alhambra  ♦♦♦♦  89%  78%  59%  62%
 Ford Mondeo  ♦♦♦♦♦  96%  87%  70%  73%
 Jeel Renegade  ♦♦♦  82%  84%  55%  58%

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για κάθε μοντέλο με τα σχετικά βίντεο των δοκιμών πρόσκρουσης.


Tesla Model X

Το Tesla Model X ήταν το μοντέλο που ξεχώρισε, με βαθμολογία-ρεκόρ 94% στον τομέα συστημάτων ασφαλείας, ισοφαρίζοντας το Tesla Model 3. Ακόμα, το SUV της Tesla σκόραρε ένα εντυπωσιακό 98% στην προστασία ενηλίκων και όλα δείχνουν πως θα πάρει τον τίτλο "Best  in Class" για το 2019.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Tesla Model X


Porsche Taycan

Η Porsche Taycan συνέχισε την παράδοση που θέλει τα ηλεκτρικά μοντέλα να αριστεύουν στις δοκιμές πρόσκρουσης, αποσπώντας διάκριση 5 αστέρων. Τα πήγε καλύτερα στην προστασία ενήλικων επιβατών με 85% και παιδιών με 83%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Porsche Taycan


Škoda Octavia

Η νέα γενιά του Škoda Octavia με σκορ 92% στην προστασία ενηλίκων και 88% στην προστασία παιδιών, βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια χάρη και στον πλήρη εξοπλισμό ασφαλείας που διαθέτει.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Skoda Octavia


Renault Captur

To νέο B-SUV της Renault με 5 αστέρια είχε πολύ καλά σκορ για τα δεδομένα της κατηγορίας του, όπως άλλωστε και το συγγενικό Renault Clio. Ξεχώρισε η επίδοσή του στην προστασία ενήλικων επιβατών με 96%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Renault Captur


Ford Kuga

Το νέο Ford Kuga είναι η τελευταία προσθήκη στην κατηγορία των C-SUV και από ότι φαίνεται τα πάει εξαιρετικά όσον αφορά την ασφάλεια. Απέσπασε 5 αστέρια με πολύ καλά επιμέρους σκορ - ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας ευάλωτων χρηστών με 82%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Kuga


Audi Q7

Το ανανεωμένο Q7 είναι η ναυαρχίδα των SUV της Audi οπότε δεν θα μπορούσε να αποσπάσει κάτι λιγότερο από 5 αστέρια με σχετικά καλά σκορ σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Audi Q7


Peugeot 2008

Το νέο Peugeot 2008 μοιράζεται την πλατφόρμα του με τα Peugeot 208, DS 3 Crossback και Opel Corsa, οπότε ήταν αναμενόμενη η βαθμολογία 4 αστέρων που απέσπασε. Το προαιρετικό πακέτο "Safety Plus" προσθέτει ένα αισθητήρα ραντάρ που υποστηρίζει τη λειτουργία της κάμερας βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του AEB και ανεβάζοντας τη βαθμολογία στα 5 αστέρια.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Peugeot 2008


Subaru Forester

Το νέο Forester πιστό στην παράδοση της Subaru η οποία βάζει προτεραιότητα την ασφάλεια, απέσπασε 5 αστέρια και ξεχώρισε στις κατηγορίες προστασίας ενήλικων επιβατών με 97% και προστασίας παιδιών με 91%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Subaru Forester


Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra

Τα αδελφά μοντέλα Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra είναι στην παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια, όμως το VW Group τα αναβάθμισε στον τομέα της ασφάλειας. Έτσι, τα δύο μεγάλα MPV κατάφεραν να αποσπάσουν βαθμολογία 4 αστέρων που παραμένει ανταγωνιστική για τα φετινά δεδομένα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra


Ford Mondeo

Το Ford Mondeo απέκτησε αναβαθμισμένο AEB και ζώνες πίσω επιβατών που το καθιστούν 5άστερο και στην ανανεωμένη του εκδοχή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Mondeo


Jeep Renegade

Το ανανεωμένο Jeep Renegade δεν έχει AEB στο στάνταρ εξοπλισμό του, με αποτέλεσμα να σκοράρει μόλις 58% στους τομείς των συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης και να αποσπάσει βαθμολογία 3 αστέρων. Το Renegade είναι το μοναδικό αυτοκίνητο με 3 αστέρια από όλα όσα δοκιμάστηκαν μέσα στο 2019 μέχρι στιγμής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Jeep Renegade

node/39402

Bridgestone: Νέα τεχνολογία παρακολούθησης της κατάστασης των ελαστικών [video]

Το σύστημα Tyre Damage Monitoring System εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Microsoft με στόχο να ενισχύσει την οδική ασφάλεια.

Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 | Επικοινωνία

Bridgestone: Νέα τεχνολογία παρακολούθησης της κατάστασης των ελαστικών [video]

Η Bridgestone ανακοίνωσε τη νέα τεχνολογία Tyre Damage Monitoring System σε συνεργασία με την Microsoft, η οποία παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση των ελαστικών καθώς το όχημα κινείται, με στόχο να προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανές τεχνικές βλάβες, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μ.Βρετανία, το 30% των τροχαίων ατυχημάτων έχουν να κάνουν με τεχνικές βλάβες. Όπως αναφέρει η Bridgestone, οι βλάβες στα ελαστικά μπορεί να έχουν να κάνουν με απώλεια πίεσης, κόπωση, ανομοιόμορφη φθορά και τραυματισμό της γόμας από λακούβες, κακοτεχνίες ή κοφτερά αντικείμενα που βρίσκονται στο οδόστρωμα.

Τα συστήματα ελέγχου πίεσης ελαστικών που υποχρεωτικά ανήκουν στον εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων από το 2012, δίνουν μια εικόνα για την κατάσταση του ελαστικού, ενώ η σωστή συντήρηση τους αποτρέπει πιθανά προβλήματα. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να αντιληφθεί ο οδηγός τον τραυματισμό του ελαστικού από αντικείμενα καθώς βρίσκεται σε κίνηση - κάτι που έρχεται να λύσει το Tyre Damage Monitoring System.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Microsoft Connectet Vehcile Platform (MCVP), λαμβάνοντας δεδομένα από αισθητήρες που ήδη υπάρχουν στα αυτοκίνητα. Μέσω αλγορίθμων, είναι δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασης της επιφάνειας του ελαστικού, με τον οδηγό να λαμβάνει προειδοποιητικό μήνυμα αμέσως μετά από μια πιθανή βλάβη. Επιπλέον, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει την τοποθεσία όπου παρατηρήθηκε η βλάβη, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων που θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη στις τοπικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη συντήρηση δρόμων, αλλά και για τα υπόλοιπα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο.

Το Tyre Damage Monitoring System είναι ήδη διαθέσιμο για τους στόλους οχημάτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Microsoft Connectet Vehcile Platform (MCVP), ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε κάτι παρόμοιο και στα επιβατικά αυτοκίνητα του μέλλοντος.

[Πηγή: Bridgestone]

node/39392

Volvo: Η μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία της

Η ανάκληση αφορά 2,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα της Volvo που παρήχθησαν σε περίοδο 13 ετών.

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 | Επικοινωνία

Volvo: Η μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία της

Η Volvo ανακοίνωσε ανάκληση 2,2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που παρήχθησαν μεταξύ 2006 και 2019 για να διορθώσει πιθανό πρόβλημα με καλώδιο στις ζώνες ασφαλείας των εμπρός καθισμάτων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία της Volvo, η οποία σήμερα ανήκει στον κινεζικό όμιλο Geely.

Η σουηδική φίρμα θα επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που αφορά η ανάκληση, όπως τα μοντέλα V60, V70 και XC60, ζητώντας τους να επισκεφθούν την τοπική αντιπροσωπεία Volvo όπου θα γίνουν οι απαραίτητες επισκευές χωρίς κόστος.

Εκπρόσωπος της Volvo δήλωσε: «Το θέμα αφορά ένα χαλύβδινο καλώδιο που συνδέεται με τις εμπρός ζώνες ασφαλείας. Το καλώδιο αυτό μπορεί, κάτω από ορισμένες συνθήκες και με συγκεκριμένη συμπεριφορά από την πλευρά του χρήστη, να υποστεί κόπωση με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο καλώδιο, με αποτέλεσμα μειωμένη λειτουργία συγκράτησης από τη ζώνη ασφαλείας.»

Σύμφωνα με την Volvo, δεν υπάρχει κάποια αναφορά ατυχήματος ή τραυματισμού σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας, με την ανάκληση να είναι προοληπτικού χαρακτήρα.

[Πηγή: Reuters]