Euro NCAP: Δοκιμές πρόσκρουσης 12 μοντέλων [video]

Euro NCAP: Δοκιμές πρόσκρουσης 12 μοντέλων [video]

Δοκιμάστηκαν μεταξύ άλλων και τα ηλεκτρικά Tesla Model X και Porsche Taycan.

Η Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης σε 12 νέα μοντέλα, λίγο πριν εκπνεύσει το 2019 μαζί με το σημερινό πρωτόκολλο του οργανισμού (2018-2019). Στα Tesla Model X, Porsche Taycan, Audi Q7, Renault Captur, Subaru Forester, Škoda Octavia, Ford Mondeo και Ford Kuga απονεμήθηκε η ανώτατη διάκριση 5 αστέρων, τα Peugeot 2008, VW Sharan και SEAT Alhambra απέσπασαν 4 αστέρια ενώ το Jeep Renegade βαθμολογήθηκε με 3 αστέρια.

ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην Tesla και στους υπόλοιπους κατασκευαστές που βαθμολογήθηκαν με 5 αστέρια, όχι μόνο επειδή φέρνουν κορυφαία αποτελέσματα για την κατηγορία τους, αλλά και επειδή κάνουν τα συστήματα ασφαλείας διαθέσιμα και στάνταρ στην αγορά της Ευρώπης. Είναι επίσης καλό να βλέπουμε κατασκευαστές - όπως η Ford και η Volkswagen - που κάνουν στάνταρ το AEB και επικαιροποιούν την ασφάλεια ακόμα και παλαιότερων μοντέλων προς όφελος των πελατών τους. Είναι κρίμα που δεν ακολουθούν όλοι αυτό το παράδειγμα, με το να δίνει προτεραιότητα στην εμφάνιση αντί για την ουσία η Jeep οδηγήθηκε στον πάτο της λίστας των οχημάτων που δοκιμάσαμε φέτος. Το θετικό είναι ότι οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ έτσι ώστε να βρουν μια ασφαλέστερη εναλλακτική.»

Ακολουθεί ο πίνακας με τις βαθμολογίες και τα ποσοστά όλων των μοντέλων που δοκιμάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019.

 Μοντέλο Αστέρια Ενήλικοι Παιδιά Ευάλωτοι Εξοπλισμός
 Tesla Model X ♦♦♦♦♦ 98% 81% 72% 94%
 Porsche Taycan ♦♦♦♦♦ 85% 83% 70% 73%
 Škoda Octavia ♦♦♦♦♦ 92% 88% 73% 79%
 Renault Captur ♦♦♦♦♦ 96% 83% 75% 74%
 Ford Kuga ♦♦♦♦♦ 92% 86% 82% 73%
 Audi Q7 ♦♦♦♦♦ 92% 86% 71% 72%
 Peugeot 2008 ♦♦♦♦ 91% 84% 62% 68%
 Subaru Forester ♦♦♦♦♦ 97% 91% 80% 78%
 Volkswagen Sharan ♦♦♦♦ 89% 78% 59% 62%
 SEAT Alhambra ♦♦♦♦ 89% 78% 59% 62%
 Ford Mondeo ♦♦♦♦♦ 96% 87% 70% 73%
 Jeel Renegade ♦♦♦ 82% 84% 55% 58%

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για κάθε μοντέλο με τα σχετικά βίντεο των δοκιμών πρόσκρουσης.


Tesla Model X

Το Tesla Model X ήταν το μοντέλο που ξεχώρισε, με βαθμολογία-ρεκόρ 94% στον τομέα συστημάτων ασφαλείας, ισοφαρίζοντας το Tesla Model 3. Ακόμα, το SUV της Tesla σκόραρε ένα εντυπωσιακό 98% στην προστασία ενηλίκων και όλα δείχνουν πως θα πάρει τον τίτλο "Best  in Class" για το 2019.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Tesla Model X


Porsche Taycan

Η Porsche Taycan συνέχισε την παράδοση που θέλει τα ηλεκτρικά μοντέλα να αριστεύουν στις δοκιμές πρόσκρουσης, αποσπώντας διάκριση 5 αστέρων. Τα πήγε καλύτερα στην προστασία ενήλικων επιβατών με 85% και παιδιών με 83%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Porsche Taycan


Škoda Octavia

Η νέα γενιά του Škoda Octavia με σκορ 92% στην προστασία ενηλίκων και 88% στην προστασία παιδιών, βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια χάρη και στον πλήρη εξοπλισμό ασφαλείας που διαθέτει.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Skoda Octavia


Renault Captur

To νέο B-SUV της Renault με 5 αστέρια είχε πολύ καλά σκορ για τα δεδομένα της κατηγορίας του, όπως άλλωστε και το συγγενικό Renault Clio. Ξεχώρισε η επίδοσή του στην προστασία ενήλικων επιβατών με 96%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Renault Captur


Ford Kuga

Το νέο Ford Kuga είναι η τελευταία προσθήκη στην κατηγορία των C-SUV και από ότι φαίνεται τα πάει εξαιρετικά όσον αφορά την ασφάλεια. Απέσπασε 5 αστέρια με πολύ καλά επιμέρους σκορ - ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας ευάλωτων χρηστών με 82%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Kuga


Audi Q7

Το ανανεωμένο Q7 είναι η ναυαρχίδα των SUV της Audi οπότε δεν θα μπορούσε να αποσπάσει κάτι λιγότερο από 5 αστέρια με σχετικά καλά σκορ σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Audi Q7


Peugeot 2008

Το νέο Peugeot 2008 μοιράζεται την πλατφόρμα του με τα Peugeot 208, DS 3 Crossback και Opel Corsa, οπότε ήταν αναμενόμενη η βαθμολογία 4 αστέρων που απέσπασε. Το προαιρετικό πακέτο "Safety Plus" προσθέτει ένα αισθητήρα ραντάρ που υποστηρίζει τη λειτουργία της κάμερας βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του AEB και ανεβάζοντας τη βαθμολογία στα 5 αστέρια.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Peugeot 2008


Subaru Forester

Το νέο Forester πιστό στην παράδοση της Subaru η οποία βάζει προτεραιότητα την ασφάλεια, απέσπασε 5 αστέρια και ξεχώρισε στις κατηγορίες προστασίας ενήλικων επιβατών με 97% και προστασίας παιδιών με 91%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Subaru Forester


Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra

Τα αδελφά μοντέλα Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra είναι στην παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια, όμως το VW Group τα αναβάθμισε στον τομέα της ασφάλειας. Έτσι, τα δύο μεγάλα MPV κατάφεραν να αποσπάσουν βαθμολογία 4 αστέρων που παραμένει ανταγωνιστική για τα φετινά δεδομένα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra


Ford Mondeo

Το Ford Mondeo απέκτησε αναβαθμισμένο AEB και ζώνες πίσω επιβατών που το καθιστούν 5άστερο και στην ανανεωμένη του εκδοχή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Mondeo


Jeep Renegade

Το ανανεωμένο Jeep Renegade δεν έχει AEB στο στάνταρ εξοπλισμό του, με αποτέλεσμα να σκοράρει μόλις 58% στους τομείς των συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης και να αποσπάσει βαθμολογία 3 αστέρων. Το Renegade είναι το μοναδικό αυτοκίνητο με 3 αστέρια από όλα όσα δοκιμάστηκαν μέσα στο 2019 μέχρι στιγμής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Jeep Renegade

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube