node/37463

Euro NCAP: Δοκιμές πρόσκρουσης 12 μοντέλων [video]

Δοκιμάστηκαν μεταξύ άλλων και τα ηλεκτρικά Tesla Model X και Porsche Taycan.

Η Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης σε 12 νέα μοντέλα, λίγο πριν εκπνεύσει το 2019 μαζί με το σημερινό πρωτόκολλο του οργανισμού (2018-2019). Στα Tesla Model X, Porsche Taycan, Audi Q7, Renault Captur, Subaru Forester, Škoda Octavia, Ford Mondeo και Ford Kuga απονεμήθηκε η ανώτατη διάκριση 5 αστέρων, τα Peugeot 2008, VW Sharan και SEAT Alhambra απέσπασαν 4 αστέρια ενώ το Jeep Renegade βαθμολογήθηκε με 3 αστέρια.

ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην Tesla και στους υπόλοιπους κατασκευαστές που βαθμολογήθηκαν με 5 αστέρια, όχι μόνο επειδή φέρνουν κορυφαία αποτελέσματα για την κατηγορία τους, αλλά και επειδή κάνουν τα συστήματα ασφαλείας διαθέσιμα και στάνταρ στην αγορά της Ευρώπης. Είναι επίσης καλό να βλέπουμε κατασκευαστές - όπως η Ford και η Volkswagen - που κάνουν στάνταρ το AEB και επικαιροποιούν την ασφάλεια ακόμα και παλαιότερων μοντέλων προς όφελος των πελατών τους. Είναι κρίμα που δεν ακολουθούν όλοι αυτό το παράδειγμα, με το να δίνει προτεραιότητα στην εμφάνιση αντί για την ουσία η Jeep οδηγήθηκε στον πάτο της λίστας των οχημάτων που δοκιμάσαμε φέτος. Το θετικό είναι ότι οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ έτσι ώστε να βρουν μια ασφαλέστερη εναλλακτική.»

Ακολουθεί ο πίνακας με τις βαθμολογίες και τα ποσοστά όλων των μοντέλων που δοκιμάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019.

 Μοντέλο  Αστέρια  Ενήλικοι  Παιδιά  Ευάλωτοι  Εξοπλισμός
 Tesla Model X  ♦♦♦♦♦  98%  81%  72%  94%
 Porsche Taycan  ♦♦♦♦♦  85%  83%  70%  73%
 Škoda Octavia  ♦♦♦♦♦  92%  88%  73%  79%
 Renault Captur  ♦♦♦♦♦  96%  83%  75%  74%
 Ford Kuga  ♦♦♦♦♦  92%  86%  82%  73%
 Audi Q7  ♦♦♦♦♦  92%  86%  71%  72%
 Peugeot 2008  ♦♦♦♦  91%  84%  62%  68%
 Subaru Forester  ♦♦♦♦♦  97%  91%  80%  78%
 Volkswagen Sharan  ♦♦♦♦  89%  78%  59%  62%
 SEAT Alhambra  ♦♦♦♦  89%  78%  59%  62%
 Ford Mondeo  ♦♦♦♦♦  96%  87%  70%  73%
 Jeel Renegade  ♦♦♦  82%  84%  55%  58%

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για κάθε μοντέλο με τα σχετικά βίντεο των δοκιμών πρόσκρουσης.


Tesla Model X

Το Tesla Model X ήταν το μοντέλο που ξεχώρισε, με βαθμολογία-ρεκόρ 94% στον τομέα συστημάτων ασφαλείας, ισοφαρίζοντας το Tesla Model 3. Ακόμα, το SUV της Tesla σκόραρε ένα εντυπωσιακό 98% στην προστασία ενηλίκων και όλα δείχνουν πως θα πάρει τον τίτλο "Best  in Class" για το 2019.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Tesla Model X


Porsche Taycan

Η Porsche Taycan συνέχισε την παράδοση που θέλει τα ηλεκτρικά μοντέλα να αριστεύουν στις δοκιμές πρόσκρουσης, αποσπώντας διάκριση 5 αστέρων. Τα πήγε καλύτερα στην προστασία ενήλικων επιβατών με 85% και παιδιών με 83%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Porsche Taycan


Škoda Octavia

Η νέα γενιά του Škoda Octavia με σκορ 92% στην προστασία ενηλίκων και 88% στην προστασία παιδιών, βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια χάρη και στον πλήρη εξοπλισμό ασφαλείας που διαθέτει.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Skoda Octavia


Renault Captur

To νέο B-SUV της Renault με 5 αστέρια είχε πολύ καλά σκορ για τα δεδομένα της κατηγορίας του, όπως άλλωστε και το συγγενικό Renault Clio. Ξεχώρισε η επίδοσή του στην προστασία ενήλικων επιβατών με 96%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Renault Captur


Ford Kuga

Το νέο Ford Kuga είναι η τελευταία προσθήκη στην κατηγορία των C-SUV και από ότι φαίνεται τα πάει εξαιρετικά όσον αφορά την ασφάλεια. Απέσπασε 5 αστέρια με πολύ καλά επιμέρους σκορ - ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας ευάλωτων χρηστών με 82%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Kuga


Audi Q7

Το ανανεωμένο Q7 είναι η ναυαρχίδα των SUV της Audi οπότε δεν θα μπορούσε να αποσπάσει κάτι λιγότερο από 5 αστέρια με σχετικά καλά σκορ σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Audi Q7


Peugeot 2008

Το νέο Peugeot 2008 μοιράζεται την πλατφόρμα του με τα Peugeot 208, DS 3 Crossback και Opel Corsa, οπότε ήταν αναμενόμενη η βαθμολογία 4 αστέρων που απέσπασε. Το προαιρετικό πακέτο "Safety Plus" προσθέτει ένα αισθητήρα ραντάρ που υποστηρίζει τη λειτουργία της κάμερας βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του AEB και ανεβάζοντας τη βαθμολογία στα 5 αστέρια.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Peugeot 2008


Subaru Forester

Το νέο Forester πιστό στην παράδοση της Subaru η οποία βάζει προτεραιότητα την ασφάλεια, απέσπασε 5 αστέρια και ξεχώρισε στις κατηγορίες προστασίας ενήλικων επιβατών με 97% και προστασίας παιδιών με 91%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Subaru Forester


Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra

Τα αδελφά μοντέλα Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra είναι στην παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια, όμως το VW Group τα αναβάθμισε στον τομέα της ασφάλειας. Έτσι, τα δύο μεγάλα MPV κατάφεραν να αποσπάσουν βαθμολογία 4 αστέρων που παραμένει ανταγωνιστική για τα φετινά δεδομένα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των Volkswagen Sharan και SEAT Alhambra


Ford Mondeo

Το Ford Mondeo απέκτησε αναβαθμισμένο AEB και ζώνες πίσω επιβατών που το καθιστούν 5άστερο και στην ανανεωμένη του εκδοχή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ford Mondeo


Jeep Renegade

Το ανανεωμένο Jeep Renegade δεν έχει AEB στο στάνταρ εξοπλισμό του, με αποτέλεσμα να σκοράρει μόλις 58% στους τομείς των συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης και να αποσπάσει βαθμολογία 3 αστέρων. Το Renegade είναι το μοναδικό αυτοκίνητο με 3 αστέρια από όλα όσα δοκιμάστηκαν μέσα στο 2019 μέχρι στιγμής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Jeep Renegade

node/39929

EuroNCAP: Πέντε αστέρια για το νέο Toyota Yaris [video]

Το νέο πρωτόκολλο δοκιμών πρόσκρουσης του οργανισμού EuroNCAP εγκαινιάστηκε από το Toyota Yaris.

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

EuroNCAP: Πέντε αστέρια για το νέο Toyota Yaris [video]

Τη μέγιστη βαθμολογία απέσπασε το νέο Toyota Yaris στις δοκιμασίες του EuroNCAP εγκαινιάζοντας το νέο πρωτόκολλο δοκιμών. Οι υψηλές βαθμολογίες που απέσπασε το Yaris στις επιμέρους δοκιμασίες, το καθιστούν ένα από ασφαλέστερα μοντέλα στην κατηγορία του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πόσο κοστίζει το βασικό Toyota Yaris;

Πιο συγκεκριμένα, το Yaris αξιολογήθηκε με 86% στην προστασία ενηλίκων, 81% στην προστασία ανηλίκων και 78% στην προστασία πεζών. Εκτός από τη νέα πλατφόρμα GA-B που χρησιμοποιεί η τέταρτη γενιά Yaris, στη βαθμολογία 5 αστεριών συνέβαλλαν και οι 7 αερόσακοι που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων και δύο αερόσακων ανάμεσα στον οδηγό και το συνοδηγό που ανοίγουν στις πλευρικές συγκρούσεις αποτρέποντας τραυματισμούς από τη μεταξύ τους επαφή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το νέο Toyota Yaris Hybrid

Όσον αφορά το πακέτο συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης της οδήγησης Toyota Safety Sense 2.5 (PCS, RSA, AHB, ACC, LTA) που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων του ιαπωνικού σουπερμίνι, σε αυτό τον τομέα η βαθμολογία του Yaris ήταν 85%.

Δείτε ολόκληρη την αξιολόγηση του Toyota Yaris από τον οργανισμό EuroNCAP εδώ.

[Πηγή: EuroNCAP]

node/39750

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών 16" [video]

Δείτε ποια είναι τα κορυφαία λάστιχα στη δημοφιλή διάσταση 205/55R16, μεταξύ των 12 πιο σύγχρονων επιλογών της αγοράς, για να επιλέξετε το καλύτερο.

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 | Αλέξης Γαλανόπουλος Επικοινωνία

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών 16" [video]

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, πολλοί οδηγοί αναζητούμε τα λάστιχα με τα οποία θα εφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας για το χειμώνα που έρχεται –και για τους επόμενους. Και είναι αρκετά πιθανό η διάσταση που ψάχνουμε να είναι η 205/55R16, μία από τις δημοφιλέστερες στη χώρα μας –αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα χρειάζεται μια αναλυτική δοκιμή των τελευταίων, πιο εξελιγμένων μοντέλων, για να μας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή.

Πάνω στην ώρα λοιπόν, οι άνθρωποι του Tyre Reviews (που μας έχουν προσφέρει ενδιαφέρουσες δοκιμές για τη συμπεριφορά των ελαστικών στους 0-15ο C και για τα καλύτερα λάστιχα στις 18") συγκέντρωσαν 12 μοντέλα ελαστικών και τα υπέβαλαν σε αντικειμενικές δοκιμασίες, σε στεγνή και βρεγμένη άσφαλτο, ενώ τα έκριναν και υποκειμενικά, σε επίπεδο αίσθησης και άνεσης. Οι επιδόσεις στο βρεγμένο συνέβαλαν στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας με μεγαλύτερη βαρύτητα, όμως αναφέρεται και η επίδοση του κάθε ελαστικού σε κάθε τομέα ξεχωριστά, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να δώσει βάρος σε εκείνον που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην πίστα δοκιμών της Goodyear στη νότια Γαλλία, ενώ το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα Volkswagen Golf προηγούμενης γενιάς. Τα μοντέλα που συμμετείχαν ήταν τα εξής:

BF Goodrich Advantage
Bridgestone Turanza T005
Continental PremiumContact 6
Falken ZIEX ZE310 EcoRun
Goodride RP28
Goodyear EfficientGrip Performance 2
Hankook Ventus Prime 3 K125
Maxxis Premitra HP5
Michelin Primacy 4
Nokian WetProof
Pirelli Cinturato P7 C2
Uniroyal RainSport 5

Όλα έχουν δείκτη ταχύτητας V, εκτός από τα Michelin και BF Goodrich που έχουν Η, ενώ τα μοναδικά extra load λάστιχα της δοκιμής είναι τα Falken και Pirelli.

Σε στεγνή άσφαλτο λοιπόν, τα Continental ήταν εκείνα που ξεχώρισαν στο φρενάρισμα, ακολουθούμενα από την τριάδα των Pirelli, Falken και Nokian. Ο ταχύτερος χρόνος στην πίστα δοκιμών επιτεύχθηκε από τα Goodyear, οριακά εμπρός από τα Continental και Maxxis. Αυτά τα δύο όμως ήταν εκείνα που οι δοκιμαστές ξεχώρισαν σε επίπεδο αίσθησης, μαζί με τα Pirelli. Τα low budget λάστιχα της παρέας, τα Goodride, σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις, με διαφορά, παρότι σε αίσθηση κατάφεραν να ξεπεράσουν τα Uniroyal και τα BF Goodrich.

Στο βρεγμένο, το φρενάρισμα ήταν υπόθεση των Falken, Continental και Uniroyal που σημείωσαν σημαντικά καλύτερη επίδοση από τα επόμενα –πάνω από 2 m στην απόσταση ακινητοποίησης. Στο γύρο πίστας τα Maxxis έκαναν την έκπληξη και επικράτησαν σε χρόνο, ενώ σε αίσθηση βρέθηκαν στη 2η θέση, πίσω από τα Pirelli και εμπρός από τα Goodyear. Άλλωστε τα Maxxis τα κατάφεραν καλά και στη δοκιμή υδρολίσθησης, μένοντας πίσω μόνο από τα Uniroyal, τα οποία βρίσκονταν σε δικό τους αγώνα, με διαφορά 6 km/h από τον 2ο. Και εδώ, στις βρεγμένες δοκιμασίες, τα Goodride βρέθηκαν στην τελευταία θέση, με μεγάλη διαφορά από τους προηγούμενους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών στους 0-15 °C [video]

Στον τομέα της άνεσης, η κατάταξη σχεδόν αντιστράφηκε, με τα BF Goodrich να έρχονται στην 1η θέση, εμπρός από τα Michelin και Goodyear, ενώ επικράτησαν και στο θόρυβο κύλισης, με τα Goodyear και Pirelli να ακολουθούν. Από την άλλη, τη λιγότερη αντίσταση κύλισης εμφάνισαν τα Bridgestone, οπότε θα έχουν το πιο θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, εμπρός από τα Goodyear και Michelin.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σύντομη περιγραφή των επιμέρους αποτελεσμάτων. Ποια ήταν όμως τα λάστιχα που ξεχώρισαν συνολικά και προτείνονται από το Tyre Reviews ως κορυφαία; Δείτε παρακάτω το σχετικό video, ή επισκεφτείτε το Tyre Reviews για τα αναλυτικά αποτελέσματα.