Το Euro NCAP αξιολογεί τα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης [video]

Το Euro NCAP αξιολογεί τα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης [video]

Ποια είναι τα κριτήρια - Ποια μοντέλα συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθμολογία. 

Tο EuroNCAP ανακοινώνει μια σειρά δοκιμών και αξιολόγησης των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης. Για να εξασφαλιστεί η ασφαλής υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών από τους καταναλωτές, το Euro NCAP έχει αναπτύξει ένα ειδικό πρωτόκολλο δοκιμών και αξιολόγησης και ένα σύστημα βαθμολογίας. Η τελευταία σειρά δοκιμών περιλαμβάνει δέκα αυτοκίνητα που προσφέρουν Highway Assist: το Audi Q8, τη BMW Σειρά 3, το Ford Kuga, το Mercedes GLE, το Nissan Juke, το Peugeot 2008, το Renault Clio, το Tesla Model 3, το Volkswagen Passat και το Volvo V60.

Όλο και περισσότερο, οι κατασκευαστές οχημάτων χρησιμοποιούν συστήματα εκτεταμένης υποστήριξης οδήγησης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα αυτόνομο μέλλον. Ένα παράδειγμα είναι το Highway Assist, μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να κάνει την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ασφαλέστερη. Το Highway Assist βοηθά τον οδηγό να διατηρήσει μια σταθερή ταχύτητα, να διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από το αυτοκίνητο μπροστά και επίσης να κρατά το όχημα στο κέντρο της λωρίδας συνδυάζοντας το Adaptive Cruise Control (ACC) με Lane Centering (LC). Ωστόσο, ο οδηγός πρέπει πάντα να είναι σε εγρήγορση πίσω από το τιμόνι, και το σύστημα να είναι εκεί για να κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους, να υποβοηθά δηλαδή. 

Τα νέα πρωτόκολλα αξιολόγησης του Euro NCAP εστιάζονται σε δύο βασικούς τομείς:
Ικανότητα βοήθειας - ισορροπία μεταξύ των τεχνικών ικανοτήτων του συστήματος (Βοήθεια οχήματος) και του βαθμού που διατηρεί τον οδηγό σε εγρήγορση (Driver Engagement), αλλά και του Safety Backup, του διχτυού ασφαλείας του αυτοκινήτου σε κρίσιμες καταστάσεις. Ένα μοναδικό σύστημα βαθμολόγησης - παρόμοιο με το χαρακτηριστικό ασφάλειας fivestar - βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν τα συμπεράσματα των δοκιμών και να συγκρίνουν την απόδοση των συστημάτων. Κάθε αυτοκίνητο εμπίπτει σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες: Βασική, Μέτρια, καλή και πολύ καλή.

Τρία αυτοκίνητα στην κατηγορία premium - η Mercedes-Benz GLE, η BMW Σειρά 3 και το Audi Q8 -  πήραν τη βαθμολογία «Πολύ καλά».

Renault Clio και Peugeot 2008 συγκέντρωσαν τη βασική βαθμολογία, ενώ η πρωτοπόρος Tesla στην τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης πήρε την κορυφαία βαθμολογία για τα συστήματα υποστήριξης, όμως στον τομέα του Driver Engagement η κατάταξη ήταν «Μέτρια». 

Το Volkswagen Passat, το Nissan Juke και το Volvo V60 βαθμολογήθηκαν επίσης ως Μέτρια. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube