Euro NCAP: 5άστερα Kia EV6, Mercedes-Benz C-Class, Volvo C40 και VW Multivan

Euro NCAP: 5άστερα Kia EV6, Mercedes-Benz C-Class, Volvo C40 και VW Multivan

Τα αποτελέσματα έξι νέων μοντέλων αξιολογήθηκαν στον τρίτο κύκλο δοκιμών Euro NCAP για το 2022: Τέσσερα με πέντε αστέρια και τα άλλα δύο με τέσσερα.

Όλα τα αυτοκίνητα πέντε αστέρων αυτής της σειράς δοκιμών του Euro NCAP επέδειξαν εξαιρετική προστασία των επιβατών από σύγκρουση, με σκορ 90% ή περισσότερο. 

Euro NCAP: Kia EV6 (90%), Mercedes-Benz C-Class (93%), Volvo C40 Recharge (92%) και Volkswagen Multivan (90%). 

Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από τον Euro NCAP διαλύουν την ιδέα ότι η διαφορά μεταξύ πέντε αστέρων και τεσσάρων αστέρων οφείλεται πάντα στην τεχνολογία ADAS, αν και αυτό συμβαίνει συχνά. Τα αυτοκίνητα έδειξαν σταθερά καλά αποτελέσματα και για την προστασία των παιδιών των επιβατών.

Euro NCAP

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των EV6, C-Class, C40 Recharge και Multivan εντοπίζονται στην προστασία VRU που προσφέρουν. Ιδιαίτερα στην απόδοση στο μπροστινό μέρος, όπου η C-Class, εξοπλισμένη με ενεργό καπό, ξεπερνάει σημαντικά το Kia EV6.

Δείτε το video του Kia EV6

Όσον αφορά τη συνολική τεχνολογία υποβοήθησης, το Volvo C40 Recharge βγήκε στην κορυφή. Παρά το κάπως διαφορετικό, τετραγωνισμένο σχήμα του, το VW Multivan πέτυχε ένα συνολικά καλό αποτέλεσμα (ακόμα και στις συγκρούσεις πεζών), που ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν.

Με τη σειρά τους, η έκτη γενιά του Opel Astra (80%) και η τέταρτη γενιά του Peugeot 308 (76%) -αμφότερα βασισμένα στο πάτωμα EMP2 της Stellantis- απέσπασαν τέσσερα αστέρια, με παραπλήσιες επιμέρους βαθμολογίες.

Δείτε το video της Mercedes-Benz C-Class

Τόσο η δοκιμή offset όσο και η δοκιμή πλήρους μετωπικής σύγκρουσης τόνισαν την οριακή προστασία από τραυματισμούς στο στήθος για μέσους άνδρες και μικρές γυναίκες οδηγούς.

Παράλληλα, κανένα από τα αυτοκίνητα δεν ήταν εξοπλισμένο με κεντρικό αερόσακο για προστασία από πλευρικές συγκρούσεις αντίθετης κατεύθυνσης.

Δείτε το video του Opel Astra

Αμφότερα τα αυτοκίνητα προσφέρουν σοβαρό τεχνολογικό υπόβαθρο αποφυγής συγκρούσεων, αλλά δεν περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που εισήχθησαν στην αγορά.

Η βαθμολογία των τεσσάρων αστέρων συνολικά ισχύει και για τις εκδόσεις PHEV.

Δείτε το video του Peugeot 308

Κατά τα άλλα, αξιολογήθηκε θετικά από το Euro NCAP το σύστημα Car-to-X Communication της Mercedes-Benz, ως μέρος της προαιρετικής υπηρεσίας Mercedes-me.

Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί δεδομένα από άλλα οχήματα για να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση στον οδηγό -μέσω cloud- για πιθανούς κινδύνους στην περιοχή όπου κινείται. Αυτό πολύ πριν μπορέσει να τους εντοπίσει οπτικά.

Δείτε το video του Volvo C40 Recharge

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, «σε γενικές γραμμές, βλέπουμε καλές βαθμολογίες για την προστασία από σύγκρουση, πράγμα που είναι, φυσικά, καθησυχαστικό. Η αποφυγή μίας σύγκρουσης, όμως, είναι εξίσου σημαντική με την προστασία από σύγκρουση και τα οφέλη από το να μην εμπλακείς σε σύγκρουση είναι αμέτρητα περισσότερα. Έτσι, θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε όλους τους τομείς ασφάλειας τα επόμενα χρόνια ενώ ορισμένοι κατασκευαστές θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνονται σε αυτόν τον τομέα, εάν δεν θέλουν να μείνουν πίσω από τον ανταγωνισμό».

Δείτε το video του VW Multivan

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube