node/35309

Έρευνα: Τα πιο επικίνδυνα αυτοκίνητα στην αγορά των ΗΠΑ

Αυτά είναι τα μοντέλα που εμπλέκονται συχνότερα σε θανατηφόρα τροχαία.

Η ιστοσελίδα iSeeCars.com δημοσίευσε μια έρευνα που αποκαλύπτει τα μοντέλα αυτοκινήτων που εμπλέκονται συχνότερα σε θανατηφόρα τροχαία στις Η.Π.Α.

Η ομάδα ανέλυσε τα επίσημα στοιχεία θανάτων σε τροχαία με καινούρια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2013 και 2017 αλλά και μεταχειρισμένα των ίδιων ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 14 μοντέλα είχαν τουλάχιστον διπλάσια πιθανότητα να εμπλακούν σε δυστυχήματα σε σύγκριση με το μέσο όρο όλων των αυτοκινήτων, τα οποία αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

Θέση Μοντέλο

Συντελεστής Θανατηφόρων Τροχαίων

(Αυτοκίνητα ανά δισεκατομμύρια μίλια)

1 Mitsubishi Mirage 10,2
2 Chevrolet Corvette 9,8
3 Honda Fit 7,7
4 Kia Forte 7,4
5 Chevrolet Spark 7,2
6 Subaru BRZ 6,9
7 Nissan 370Z 6,2
8 Nissan Versa 6,1
9 Kia Rio 5,9
10 Dodge Challenger 5,8
11 Chevrolet Camaro 5,5
12 Kia Soul 5,3
13 Hyundai Veloster Turbo 5,2
14 Nissan Versa Note 5,2
  Μέσο όρο για όλα τα αυτοκίνητα 2.6


Όπως θα περιμέναμε, η πιο επικίνδυνη κατηγορία είναι αυτή των sporst cars με μέσο συντελεστή 4,6 αυτοκίνητα ανά δισεκατομμύριο μίλια.Από πλευράς κατηγοριών, φαίνεται πως παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογία στον τομέα της ασφάλειας τα μικρά αυτοκίνητα παραμένουν λιγότερο ασφαλή από τα μεγαλύτερα όταν εμπλέκονται σε σοβαρά τροχαία.

Πιο συγκεκριμένα τα μικρά αυτοκίνητα έχουν μέσο συντελεστή 4,5 αυτοκίνητα ανά δισεκατομμύριο μίλια ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου όλων των αυτοκινήτων. Αυτό, σύμφωνα με τον Phong Ly., CEO του iSeeCars, ίσως έχει να κάνει με τον εξοπλισμό ασφαλείας που συνήθως δεν ήταν όσο πλούσιος όσο στα μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών τουλάχιστον την περίοδο 2013-2017 που εξετάζει η έρευνα.

Κατηγορία

Συντελεστής Θανατηφόρων Τροχαίων

(Αυτοκίνητα ανά δισεκατομμύρια μίλια)

Μικρά 4,5
Μικρομεσαία 3,8
Μέσος Όρος όλων των κατηγοριών 3,3
Μεσαία 3,3
Μεγάλα 2,6

 

Όσον αφορά τη δημοφιλή κατηγορία των SUV, ο μέσος συντελεστής είναι στα 1,7 αυτοκίνητα ανά δισεκατομμύρια μίλια, ενώ τα 10 πιο επικίνδυνα μοντέλα είναι τα παρακάτω:

Θέση Μοντέλο

Συντελεστής Θανατηφόρων Τροχαίων

(Αυτοκίνητα ανά δισεκατομμύρια μίλια)

1 Kia Sportage 3,8
2 Jeep Wrangler 3,6
3 Lincoln MKT 3,3
4 Mitsubishi Outlander Sport 3,3
5 Buick Encore 3,2
6 Mitsubishi Outlander 3,2
7 Subaru Forester 3,2
8 Nissan Rogue (X-Trail) 2,9
9 Honda CR-V 2,7
10 Chevrolet Equinox 2,5
  Μέσο όρο SUV 1,7

 

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

node/39073

Δοκιμή ελαστικών: Οι καλύτερες επιλογές στις 18" [video]

Μια δοκιμή ελαστικών στο δρόμο με διάρκεια μηνών, αναδεικνύει το καλύτερο λάστιχο στη δημοφιλή διάσταση 225/40 R18.

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 | Αλέξης Γαλανόπουλος Επικοινωνία

Δοκιμή ελαστικών: Οι καλύτερες επιλογές στις 18" [video]

Οι δοκιμές ελαστικών συνήθως γίνονται στο πεδίο δοκιμών κάποιας κατασκευάστριας εταιρίας και διαρκούν ελάχιστες μέρες. Το βρετανικό Tyre Reviews όμως αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, δοκιμάζοντας λάστιχα κυρίως στο δρόμο, και γράφοντας αρκετά χιλιόμετρα με το καθένα από αυτά.

Η διάσταση που επιλέχθηκε για την περίσταση είναι η πολύ δημοφιλής 225/40 R18, η οποία αποτελεί τη στάνταρ επιλογή για το τελευταίο Skoda Octavia RS. Και τα τρία μοντέλα ελαστικών που συμμετείχαν είναι τα Continental PremiumContact 6, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 και Michelin Pilot Sport 4.

Και οι τρεις εταιρίες έχουν και πιο σπορ προτάσεις στην γκάμα τους: SportContact 6, Eagle SuperSport και Pilot Sport 4S, αντίστοιχα. Κοινό σημείο όλων εκείνων όμως είναι ότι προορίζονται για αυτοκίνητα που φορούν τουλάχιστον 19άρες. Διατίθενται σε ελάχιστες διαστάσεις –ή σε καμία– στις 18" και σίγουρα σε καμία στις 17". Οπότε, πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων με ζάντες 17" ή 18" θα αναγκαστούν να επιλέξουν ένα πιο ήπιο μοντέλο ελαστικού, αλλά να το κρίνουν με σπορ κριτήρια.

Όπως μας υπενθυμίζει ο Jonathan Benson του Tyre Reviews, σε αυτά περιλαμβάνεται η ακρίβεια του τιμονιού, δηλαδή το πόσο άμεσα μεταφράζουν την εντολή του οδηγού σε πράξη, και το πόσο αντέχουν όταν πιέζονται. Αναφέρει όμως κι άλλα χαρακτηριστικά που συχνά παραβλέπονται σε τέτοιες δοκιμές, όπως το ποιο λάστιχο προσφέρει την καλύτερη προστασία ζάντας (απάντηση: το Goodyear) ή ποιο είναι το πιο άνετο (το Michelin).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δείτε τι συμβαίνει όταν συνδυάζεις φθηνά με ακριβά ελαστικά [video]

Συνδυάζοντας την υποκειμενική εντύπωση που σχημάτισε ο ίδιος για κάθε λάστιχο με τα δεδομένα από τις μετρήσεις που έκανε σε βρεγμένη πίστα, αλλά και με αντικειμενικά δεδομένα από άλλες, συμβατικές δοκιμές ελαστικών που έχουν γίνει κατά καιρούς, ο Benson καταλήγει στη δική του κατάταξη. Η οποία φέρνει το Continental στη θέση του πιο σπορ, πιο άμεσου ελαστικού από τα τρία και το Michelin στη θέση του καλύτερου στο βρεγμένο και του πιο άνετου. Το Goodyear όμως είναι η πιο συμφέρουσα αγορά, αφού είναι σχεδόν παντού ισάξιο με τα άλλα δύο, αλλά κοστίζει αρκετά λιγότερο (σ.σ. στην Αγγλία).

Δείτε το πολύ αναλυτικό video του Tyre Reviews:

node/39067

Έρευνα: Οι Έλληνες οδηγούν κουρασμένοι και έχοντας καταναλώσει αλκοόλ

Η έρευνα έγινε από το «Ευρωβαρόμετρο» και αφορούν σε στοιχεία του 2019 - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 | Επικοινωνία

Έρευνα: Οι Έλληνες οδηγούν κουρασμένοι και έχοντας καταναλώσει αλκοόλ

Απείθαρχος οδηγικά εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας οδηγός, ο οποίος οδηγεί παρά το γεγονός ότι νιώθει κουρασμένος ή έχει καταναλώσει αλκοόλ σε ποσότητα μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. Αντίθετα, εμφανίζει υποδειγματική συμπεριφορά όταν κάνει χρήση φαρμάκων, καθώς δεν επιλέγει να βρεθεί πίσω από το τιμόνι.

Το 48% των Ελλήνων οδηγών απάντησε καταφατικά ότι οδηγεί ακόμη και όταν είναι κουρασμένος, είτε πρόκειται να κάνει μακρινά ταξίδια είτε κοντινά. Φυσικά, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μειωμένο κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη νοοτροπία που είχε το 2017, όμως υπολείπεται πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ολλανδοί δείχνουν ότι σέβονται τους συνοδηγούς, αφού μόλις το 23% απάντησε θετικά ότι οδηγεί όταν νιώθει κουρασμένος. Το ίδιο πράττουν και οι Γερμανοί σε ποσοστό 27%, ενώ απείθαρχοι εμφανίζονται οι Πολωνοί με 47% και οι Βέλγοι με 41%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ DRIVE Safe: Αλκοόλ και οδήγηση ΠΟΤΕ μαζί

Αρνητικά πρωτεία έχουμε και στην οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο όριο. Σε ποσοστό 24% οι Έλληνες οδηγοί αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν μετά από κατανάλωση αλκοόλ, ποσοστό -όμως- μειωμένο κατά 4% από αυτό που ίσχυε το 2017. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που έγινε σχετικά με την οδηγική ασφάλεια, σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autorontes στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Απείθαρχοι εμφανίζονται και οι Βέλγοι, οι οποίοι -με τη σειρά τους- οδηγούν μετά από χρήση αλκοόλ σε ποσοστό 23%, ενώ υποδειγματικοί σε αυτόν τον τομέα εμφανίζονται οι Σλοβάκοι σε ποσοστό 3%, οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί σε ποσοστό 4%.

Επικίνδυνες συμπεριφορές εμφανίζουν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Ισπανοί, οι οποίοι απάντησαν θετικά (11%) στην ερώτηση εάν οδηγούν εφόσον έχουν λάβει φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την προσοχή τους. Οι Έλληνες οδηγοί σε αυτόν τον τομέα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς μόλις το 7% απάντησε θετικά (μαζί με τους Άγγλους, τους Σουηδούς και τους Πολωνούς), έχοντας σε ακόμη καλύτερη θέση τους Ολλανδούς σε ποσοστό 5%.

Τέλος, μεγάλη αύξηση γνώρισε το ποσοστό των Ελλήνων που οδηγεί εφόσον έχει καπνίσει κάνναβη ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών, αφού το 4% απάντησε ότι είναι διατεθειμένο να οδηγήσει μετά από χρήση ναρκωτικών, ενώ στην ίδια θέση βρίσκονται και οι Ισπανοί. Αντίθετα, μόλις το 1% των Γάλλων απάντησε θετικά στη συγκεκριμένη ερώτηση.