DRIVE Safe: Το ESP είναι ο φύλακας άγγελος κάθε οδηγού [video]

DRIVE Safe: Το ESP είναι ο φύλακας άγγελος κάθε οδηγού [video]

Από την 1η Νοεμβρίου 2014 κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλείται στην Ε.Ε. πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ESP. Το γιατί, φαίνεται ξεκάθαρα στο video.

Κάθε κατασκευαστής δίνει τα αρχικά της δική του επιλογής στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας του οχήματος. Το γνωρίζουμε ως ESP (Electronic Stability Protection), ESC (Electronic Stability Control), VSC (Vehicle Stability Control) και DSC (Dynamic Stability Control), μεταξύ άλλων…

Όπως και να ονομάζεται, η αρχή λειτουργίας του είναι ίδια, όπως βέβαια και ο λόγος της ύπαρξης του. Το σύστημα είναι πιο πολύπλοκο από το ABS, τους αισθητήρες του οποίου ωστόσο χρησιμοποιεί και τη λειτουργία του οποίου ενσωματώνει. Εκτός από την περιστροφή των τροχών, το ESP γνωρίζει τη γωνία του πεντάλ γκαζιού, τη γωνία του τιμονιού, την ταχύτητα του οχήματος, τη διαμήκη και την πλευρική επιτάχυνση. Και ενεργοποιώντας ξεχωριστά τα φρένα κάθε τροχού κρατά το αυτοκίνητο σε ισορροπία και επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο όταν απαιτείται να εκτελέσει οριακούς ελιγμούς αποφυγής εμποδίων, ακόμη και αν δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία ή τεχνική. Ασφάλεια για όλους, δηλαδή.

Η λειτουργία του ESP θα επιτρέψει στον οδηγό ενός αυτοκινήτου να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας προκειμένου, για παράδειγμα, να αποφύγει ένα παιδί που ξαφνικά πετάχτηκε στο δρόμο κυνηγώντας τη μπάλα του. Και μετά να επιστρέψει σε αυτήν προκειμένου να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με όχημα  κινούμενο στο αντίθετο ρεύμα. Ακούγεται δύσκολο. Και είναι. Γιατί ο κίνδυνος προκύπτει απρόοπτα. Ακόμη και ένας ικανός οδηγός, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Πόσο μάλλον ένας όχι και τόσο έμπειρος.

Ειδικές δοκιμές όπως αυτές που κάνουμε στο video δείχνουν ότι το ESP εξασφαλίζει ομαλή, εύκολη οδική συμπεριφορά στο όχημα. Δεν απαιτεί από τον οδηγό μεγαλύτερη δεξιότητα από τις βασικές, ενστικτώδεις αντιδράσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως, ώστε η τεχνολογία πράγματι να βοηθήσει να αποφευχθεί ένα ατύχημα, είναι ο σεβασμός στα όρια ταχύτητας. Κανένα ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορεί να νικήσει τους νόμους της Φυσικής.

Το ESP έγινε υποχρεωτικό για κάθε αυτοκίνητο που πωλείται στην Ε.Ε. από το 2014. Η συνεισφορά του στη Οδική Ασφάλεια είναι τεράστια. Ένα όχημα που καταφέρνει να κάνει έναν ελιγμό αποφυγής εμποδίου χωρίς να εκτραπεί από την πορεία του και εν συνεχεία να επιστρέψει στη λωρίδα κυκλοφορίας του, δεν προστατεύει μόνο τους επιβάτες του, αλλά ακόμη περισσότερο τους πεζούς που κινούνται στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις, γενικότερα στον περιβάλλοντα χώρο.

Δείτε όλα τα video σειράς DRIVE safe εδώ
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube