DRIVE Safe: To ABS σώζει ζωές, εμπιστέψου το [video]

DRIVE Safe: To ABS σώζει ζωές, εμπιστέψου το [video]

Το ABS είναι από το νόμο υποχρεωτικός εξοπλισμός κάθε αυτοκινήτου που πωλείται στην Ε.Ε. από το 2004. Ακόμη και του πιο μικρού, ακόμη και του πιο φθηνού.

Σε ένα φρενάρισμα πανικού, το ABS θα βοηθήσει τον οδηγό να αποφύγει ένα ατύχημα ή να μειώσει τις συνέπειες τού.

To σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών κατά το φρενάρισμα, το κοινώς λεγόμενο ABS (Anti-lock Braking System) εφευρέθηκε την δεκαετία του ’20 και η αρχική εφαρμογή του ήταν σε αεροσκάφη. Μετά από διάφορα στάδια εξέλιξης (συστήματα μηχανικά ή/και για δύο τροχούς μόνο) το πρώτο πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ABS και για τους τέσσερις τροχούς χρησιμοποιήθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το σύστημα έγινε υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ε.Ε. από το 2004, ακόμη και στο πιο μικρό, ακόμη και στο πιο φθηνό. Με αυτό τον τρόπο κάθε οδηγός απέκτησε το δικαίωμα σε μία από τις σημαντικότερες (μαζί με το ESP και τον αερόσακο) τεχνολογίες ασφάλειας. Το ABS δεν προστατεύει μόνο τον οδηγό και τους επιβάτες του οχήματος από ένα ατύχημα, αλλά ακόμη περισσότερο τους πεζούς και ποδηλάτες στο περιβάλλον στο οποίο το όχημα κινείται.

Λαμβάνοντας δεδομένα για την περιστροφή κάθε τροχού ξεχωριστά, τα οποία ελέγχει και επεξεργάζεται ένας προηγμένος εγκέφαλος, το σύστημα που ελέγχει ηλεκτρονικά το κύκλωμα πέδησης, δεν αφήνει τους τροχούς να μπλοκάρουν σε ένα απότομο, δυνατό φρενάρισμα. Σε ένα φρενάρισμα πανικού σαν αυτό που ο οδηγός καλείται ξαφνικά να κάνει όταν θα αιφνιδιαστεί από ένα εμπόδιο που διαπίστωσε ξαφνικά ότι βρίσκεται στο δρόμο του.

Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να πιέσει με όλη του τη δύναμη το πεντάλ του φρένου. Αυτό κάνουν οι περισσότεροι έτσι κι αλλιώς, από ένστικτο. Το σύστημα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει στο όχημα τη μέγιστη δύναμη επιβράδυνσης που επιτρέπουν οι συνθήκες. Όσο περισσότερο γλιστρά ο δρόμος, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος που έχει ο μέσος οδηγός από το ABS. Εκτός από την πολύ μικρότερη απόσταση ακινητοποίησης, πολύ σημαντικό είναι το όχημα διατηρεί τη δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης προκειμένου ο οδηγός να αποφύγει το εμπόδιο, αν δεν είναι εφικτό να σταματήσει πριν από αυτό.

Δείτε όλα τα video σειράς DRIVE safe εδώ
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube