Διακοπές; Ανοίξτε το καπό πριν φύγετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο...

Διακοπές; Ανοίξτε το καπό πριν φύγετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο...

Δέκα σημεία που μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές σας.

Πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι, ένας μίνι έλεγχος σε κάποια όργανα και κάποια ζωτικά υγρά είναι απαραίτητος. Είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος να προλάβετε μια αβαρία, τις περισσότερες φορές τσουχτερή για την τσέπη σας.

Αυτό τον έλεγχο θα μπορούσε να το κάνει ένα συνεργείο, που είναι άλλωστε και αρμοδιότητά του. Αν απευθυνόσασταν εκεί, στο πλαίσιο του καταναλωτισμού και της αυθεντίας όλο και κάτι θα σας χρέωναν. Και όχι μόνο ως εργασία. Όλο και κάτι θα έκριναν «κουρασμένο» και θα σας το αντικαθιστούσαν.

Το DRIVE λοιπόν φωτογραφίζει τα σημαντικά στοιχεία κάτω από το καπό, για να τα ελέγξετε, να τα κάνετε να σας μιλήσουν και να γνωρίσετε τη συχνότητα αντικατάστασής τους. Έτσι θα ταξιδεύετε με το κεφάλι και το πορτοφόλι σας ήσυχο.

Το υγρό ψύξης

coolant
Προσοχή! Δεν πρέπει να ανοίξετε την τάπα με το μοτέρ ζεστό για να μη ζεματιστείτε! Μην προσθέτετε ποτέ νερό: Η ψυκτική ικανότητά του είναι μικρότερη από αυτή του ψυκτικού υγρού, παγώνει εύκολα και οξειδώνει το μοτέρ.
ΗΟΤ TIP Το δοχείο είναι βρόμικο; Φωτίστε το εσωτερικό του για να δείτε ευκρινώς τη στάθμη.

Το λάδι του τιμονιού

power steering
Αν το τιμόνι κάνει θόρυβο μόλις στρίβετε ή κομπιάζει, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε απώλεια λιπαντικού. Ο έλεγχος γίνεται με το μοτέρ κρύο και σβηστό. Το ειδικό λιπαντικό (ATF Dextron) είναι ίδιο που βάζουμε στα αυτόματα σασμάν. Με το που φτάσετε στην ενδεδειγμένη στάθμη (ο δείκτης είναι ενσωματωμένος στην τάπα), βάλτε εμπρός, στρίψτε το τιμόνι τέρμα δεξιά και ύστερα τέρμα αριστερά. Σβήστε το μοτέρ και ξανά-ελέγξτε τη στάθμη.
HOT TIP Για να βρείτε το δοχείο του υδραυλικού τιμονιού είναι εύκολο: Πάνω στο βιδωτό καπάκι απεικονίζεται ένα τιμόνι και το λιπαντικό είναι κόκκινο.

Ο δείκτης λαδιού

oil
Τη στάθμη καλό είναι να την ελέγχετε κάθε 1.000 km, αλλά και ύστερα από κάθε μεγάλο ταξίδι. Ακόμη κι αν το αυτοκίνητο βγήκε πρόσφατα από service ή είναι μέσα στην εγγύηση. Μια αβαρία από πλημμελή λίπανση καλύπτεται από την εγγύηση μόνο για σημαντική και αιφνίδια κατανάλωση. Ελέγξτε τη στάθμη με το μοτέρ σβηστό ήδη πέντε λεπτά και το αυτοκίνητο σε επίπεδο δρόμο. Τραβήξτε τη βέργα, σκουπίστε την, ξαναχώστε την μέχρι το τέρμα και τραβήξτε την πάλι έξω. Το λάδι πρέπει να βρίσκετε πάνω στη βέργα μεταξύ των χαραγών min και max.
HOT TIP Μην ξεπερνάτε ειδικά το max. Υπάρχει κίνδυνος τo λάδι να περάσει σε έναν κύλινδρο και να μπλοκάρει το μοτέρ ή, στα ντίζελ, συμπιεζόμενο να αυταναφλεγεί.

Το υγρό φρένων

brake
Η στάθμη του πέφτει προοδευτικά με τη φθορά των τακακιών. Αν συμπληρώσετε υγρό για να φτιάξετε τη στάθμη, όταν αλλάξετε τακάκια το δοχείο θα ξεχειλίσει. Αν η στάθμη είναι κάτω από το μίνιμουμ, στα σίγουρα υπάρχει κάποια διαρροή από το κύκλωμα, οπότε συμβουλευτείτε το μηχανικό σας. Ακόμη τσεκάρετε το χρώμα: Θολό ή καφέ, χρειάζεται το κύκλωμα να το αδειάσει ένας επαγγελματίας (40-60 ευρώ). Μια διαδικασία που χρειάζεται να επαναλαμβάνεται το λιγότερο κάθε τρία χρόνια
HOT TIP Πολλές φορές αισθητήρας της στάθμης βρίσκεται ενσωματωμένος στο πώμα του δοχείου. Με το πώμα ξεβιδωμένο, ανάψτε το μοτέρ και βεβαιωθείτε ότι άναψε η λυχνία στο ταμπλό. Αυτό αποδεικνύει ότι λειτουργεί.

Το φίλτρο καμπίνας

cabin
Αντικαθίσταται κάθε 15.000 km ή κάθε χρόνο ειδικά αν κυκλοφορείτε πολύ μέσα στην πόλη. Το βρίσκουμε ξεμοντάροντας ένα πλαστικό καπάκι μεταξύ μοτέρ και καμπίνας ή κάτω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού.
HOT TIP Κάθε 7.500 km ή κάθε έξι μήνες βγάλτε το και χτυπήστε το για να φύγει η σκόνη ή φυσήξτε το σε ένα βενζινάδικο.

Η ασφαλειοθήκη

fuses
Κάτω από το καπό ή στην καμπίνα αριστερά και χαμηλά από τον οδηγό θα βρείτε την ασφαλειοθήκη. Για να αντικαταστήστε κάποια ασφάλεια, πάρτε το μοντέλο μαζί σας (και ακολουθήστε το ενδεδειγμένο ρεύμα 20Α, 30Α κ.λπ.). Αποφύγετε να την αντικαταστήσετε με κάποια άλλη. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορεί να μην την αναγνωρίζουν. Το διάγραμμα των ασφαλειών και η τάση τους βρίσκονται στο βιβλίο του κατασκευαστή και πάνω στο καπάκι της ασφαλειοθήκης.

Το πλυστικό του παρμπρίζ

windshield
Για να γεμίσετε το ρεζερβουάρ υπάρχουν δύο λύσεις: Το έτοιμο προϊόν και το συμπυκνωμένο που το αραιώνετε με νερό. Υπάρχουν και υγρά ειδικά για τα έντομα. Αποφύγετε να το γεμίσετε με σκέτο νερό το χειμώνα. Παγώνει εύκολα και μπορεί να «σκάσει» την αντλία, το κύκλωμα και το μπουκάλι.
HOT TIP Με μια καρφίτσα ρυθμίστε τους ψεκαστήρες να ψεκάζουν στο πάνω μέρος του παρμπρίζ. Όταν κινείστε, η πίεση του αέρα θα τα κάνει να ψεκάζουν στη μέση.

Η μπαταρία

bettery
Η διάρκεια ζωής της ποικίλει ανάλογα και με τη χρήση. Η μόνη συντήρηση είναι να κρατάτε τον ηλεκτρολύτη στη στάθμη που πρέπει, χρησιμοποιώντας απιονισμένο νερό. 
HOT TIP Για να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής της μπαταρίας, δώστε τις δύο φορτίσεις το χρόνο: Μία στην αρχή του χειμώνα και μία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με αυτόματο φορτιστή κάθε μία θα σας πάρει επτά ώρες.

Το LHΜ

lhm
Το υδραυλικό υγρό της Citroën (LHM- Liquide Hydraulique Mineral) χρησιμοποιείται σε όλα τα μοντέλα που διαθέτουν υγροπνευματική ανάρτηση και σε Rolls-Royce. To υδραυλικό υγρό χρησιμοποιούν εκτός από τις αναρτήσεις, τα φρένα και το υδραυλικό τιμόνι. Για να ελέγξετε τη στάθμη, ανάψτε το μοτέρ με την ανάρτηση κατά προτίμηση στην ψηλή διαμόρφωση. Ύστερα από ένα λεπτό, ρίξτε μια ματιά στο ειδικό μικρό κίτρινο φλοτέρ που είναι μέσα σε ένα διαφανή κώδωνα στον οποίο δύο πορτοκαλί δαχτυλίδια ορίζουν το min και το max. O δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω σε ένα μεγάλο μαύρο κουτί στο χώρο του κινητήρα. Χαμηλή στάθμη σημαίνει διαρροή: Κάτω από την ένδειξη min πρώτα χαμηλώνει την ανάρτηση του αυτοκινήτου. Ύστερα σειρά έχουν τα φρένα. Η ανάρτηση αρνείται να σηκωθεί και το αυτοκίνητο γίνεται αδύνατον να οδηγηθεί.
HOT TIP Μην χρησιμοποιήσετε κανένα άλλο υγρό εκτός από το LHM στο πράσινο δοχείο.

Και τα λάστιχα

tire
Και τώρα που είστε έτοιμοι να εκδράμετε, ο τελευταίος έλεγχος αφορά τα λάστιχα. Κάντε μια οπτική επιθεώρηση για σχισίματα στα πλαϊνά –μην ξεχάσετε και την εσωτερική πλευρά. Δείτε για εξογκώματα που σημαίνουν κατεστραμμένο σκελετό και για εμφανείς αποκολλήσεις στον μπακλαβά. Mην ξεκινήσετε για το ταξίδι με βάθος πέλματος λιγότερο από 3 mm και τέλος τσεκάρετε την πίεση. Μην ξεχάσετε να βάλετε 2-4 psi παραπάνω, από τη συνιστώμενη πίεση του κατασκευαστή, ειδικά να είστε φορτωμένος.
ΗΟΤ TIP Τα μανόμετρα στα βενζινάδικα συνήθως χάνουν προς τα κάτω. Φουσκώστε 2-3 psi παραπάνω για την απώλεια του οργάνου ως εξής: Βάλτε αέρα ακόμα παραπάνω και βάλτε την πίεση που θέλετε ξεφουσκώνοντας. Διότι και η βελόνα του μανόμετρου «κολλάει».

Τέλος για να μην μπερδεύεστε με τις μετρήσεις, ένα bar (kg/cm²)=14,5038 psi.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube