Δείτε σε αργή κίνηση τι συμβαίνει μέσα σε έναν αερόσακο! [video]

Δείτε σε αργή κίνηση τι συμβαίνει μέσα σε έναν αερόσακο! [video]

Μιλάμε για βόμβα που κρύβεται στο τιμόνι σας, η οποία έχει μεν σώσει αμέτρητες ζωές, αλλά και έχει πάρει τουλάχιστον 20 στο γνωστό σκάνδαλο Takata…

Η ύπαρξη αερόσακων μέσα στον αφαλό του τιμονιού, στο ταμπλό, το κάθισμα και τις κολόνες της σκεπής είναι κάτι πολύ καθησυχαστικό, αφού είναι εκεί για να μας προστατέψουν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αν σκεφτείς όμως το τι γίνεται για να φουσκώσουν οι αερόσακοι σε μόλις τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου, αρχίζεις λίγο να ανησυχείς. Διότι γίνεται μια αληθινή έκρηξη λίγα εκατοστά από το κεφάλι σου.

Το να βγάζεις τον αερόσακο από ένα αυτοκίνητο και να τον διαλύεις είναι κάτι που δεν θα συνιστούσαμε για κανένα λόγο. Διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, και αυτό ακριβώς ήθελε να δείξει ο YouTuber Giaco Whatever.

Ο γενναίος/άμυαλος Giaco λοιπόν πήρε έναν αερόσακο κι έκανε τρία πειράματα για να μας δείξει πώς λειτουργεί, χρησιμοποιώντας μια ειδική κάμερα των 6.647 καρέ το δευτερόλεπτο ώστε να απαθανατίσει τα δρώμενα σε super slow motion.

Δείτε λοιπόν τι συμβαίνει όταν ανοίγει ένας αερόσακος, πώς σκάει ο πυροκροτητής της διάταξης φουσκώματος και τι γίνεται αν τον χρησιμοποιήσεις σε ένα πυροβόλο - ιδιοκατασκευή. Όλα σε διάστημα μικρότερο από ένα ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων.

Το σκάνδαλο Takata
Έχοντας δει το video των πειραμάτων του Giaco Whatever, είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε τι συνέβη στην πολύκροτη υπόθεση με τους αερόσακους της ιαπωνικής Takata.

H Takata, αντίθετα από τους περισσότερους άλλους κατασκευαστές αερόσακων, χρησιμοποιούσε νιτρικό αμμώνιο (NH4NO3, το γνωστό λίπασμα) στον πυροκροτητή του συστήματος φουσκώματος. Όμως η συγκεκριμένη χημική ένωση αλλοιώνεται με το χρόνο όταν εκτίθεται σε θερμότητα και υγρασία, με αποτέλεσμα να εκρήγνυται ανεξέλεγκτα διαλύοντας το μεταλλικό δοχείο στο οποίο περιέχεται.

Θραύσματα του δοχείου μπορεί να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου σε μια σύγκρουση, κι αυτό ακριβώς έχει συμβεί δυστυχώς πάμπολλες φορές. Μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από 180 άτομα έχουν τραυματιστεί από αερόσακους της Takata. Και προχθές ανακοινώθηκε ο 20ός θάνατος από τον ίδιο λόγο…

Η σχετική ανάκληση ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού ανακλήθηκαν 42 εκατομμύρια αυτοκίνητα με αερόσακους Takata, με αποτέλεσμα να πτωχεύσει η τεράστια εταιρεία.

Και ακόμα κυκλοφορούν στον κόσμο εκατομμύρια αυτοκίνητα με τους ελαττωματικούς αερόσακους…

[Πηγή: Gizmodo.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube