Crash test: Ford Fiesta 1998 vs Ford Fiesta 2018 [video]

Crash test: Ford Fiesta 1998 vs Ford Fiesta 2018 [video]

Πόση πρόοδος έχει γίνει στην ασφάλεια τα τελευταία 20 χρόνια; Ο EuroNCAP μας το δείχνει πολύ γλαφυρά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν είχε επικαιροποιήσει τις προδιαγραφές ασφάλειας των αυτοκινήτων από το 1974. Αυτό έπρεπε να αλλάξει, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατασκευαστών, που υποστήριζαν ότι το κόστος της ασφάλειας είναι πολύ υψηλό και η ασφάλεια δεν πουλάει.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νέες, αυστηρότερες  προδιαγραφές από το 1998. Ήδη από το 1997 είχε ιδρυθεί ο ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας των νέων μοντέλων, ο Euro NCAP, που υποστηρίζεται από τη FIA, τον Διεθνή Οργανισμό Καταναλωτών, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις 7 χωρών.

Και ξαφνικά, η ασφάλεια άρχισε να πουλάει, όπως δείχνει και η παλιά διαφήμιση της Citroen Xsara με το σούπερ-μόντελ Claudia Schiffer να γίνεται πειραματόζωο σε ένα πραγματικό crash test.

H Claudia Schiffer σε διαφήμιση της Citroen
  

To σύστημα βαθμολόγησης του Euro NCAP, με αστέρια μετά από μια σειρά δοκιμών ασφάλειας, αμφισβητήθηκε από κάμποσους κατασκευαστές, κυρίως premium αυτοκινήτων, που είχαν τα δικά τους εξελιγμένα προγράμματα δοκιμών. Όμως αναμφισβήτητα ανάγκασε τους μαζικούς κατασκευαστές «καθημερινών» αυτοκινήτων, με πρώτους τους Γάλλους, να ανεβάσουν κάθετα το επίπεδο της ασφάλειας των προϊόντων τους και να το καθιερώσουν ως κύριο ατού για τις πωλήσεις των μοντέλων τους.

Ο Euro NCAP, που γιόρτασε πρόσφατα τα 20 χρόνια του, διεξήγαγε ένα πλαγιομετωπικό crash test ανάμεσα σε ένα Ford Fiesta του 2018 κι ένα αντίστοιχο του 1998, για να μας δείξει γλαφυρά πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί στην ασφάλεια μέσα σε δύο δεκαετίες.
 

[Πηγή: Euro NCAP]

Y.Γ. Για να σας προλάβουμε: Το Fiesta του crash test είναι το παλιότερο μοντέλο, αν και ο Euro NCAP λέει ότι είναι του 2018. Πάντως, αν η δοκιμή γινόταν με το σημερινό Fiesta, η διαφορά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube