node/32905

Crash test: Ford Fiesta 1998 vs Ford Fiesta 2018 [video]

Πόση πρόοδος έχει γίνει στην ασφάλεια τα τελευταία 20 χρόνια; Ο EuroNCAP μας το δείχνει πολύ γλαφυρά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν είχε επικαιροποιήσει τις προδιαγραφές ασφάλειας των αυτοκινήτων από το 1974. Αυτό έπρεπε να αλλάξει, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατασκευαστών, που υποστήριζαν ότι το κόστος της ασφάλειας είναι πολύ υψηλό και η ασφάλεια δεν πουλάει.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νέες, αυστηρότερες  προδιαγραφές από το 1998. Ήδη από το 1997 είχε ιδρυθεί ο ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας των νέων μοντέλων, ο Euro NCAP, που υποστηρίζεται από τη FIA, τον Διεθνή Οργανισμό Καταναλωτών, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις 7 χωρών.

Και ξαφνικά, η ασφάλεια άρχισε να πουλάει, όπως δείχνει και η παλιά διαφήμιση της Citroen Xsara με το σούπερ-μόντελ Claudia Schiffer να γίνεται πειραματόζωο σε ένα πραγματικό crash test.

H Claudia Schiffer σε διαφήμιση της Citroen
  

To σύστημα βαθμολόγησης του Euro NCAP, με αστέρια μετά από μια σειρά δοκιμών ασφάλειας, αμφισβητήθηκε από κάμποσους κατασκευαστές, κυρίως premium αυτοκινήτων, που είχαν τα δικά τους εξελιγμένα προγράμματα δοκιμών. Όμως αναμφισβήτητα ανάγκασε τους μαζικούς κατασκευαστές «καθημερινών» αυτοκινήτων, με πρώτους τους Γάλλους, να ανεβάσουν κάθετα το επίπεδο της ασφάλειας των προϊόντων τους και να το καθιερώσουν ως κύριο ατού για τις πωλήσεις των μοντέλων τους.

Ο Euro NCAP, που γιόρτασε πρόσφατα τα 20 χρόνια του, διεξήγαγε ένα πλαγιομετωπικό crash test ανάμεσα σε ένα Ford Fiesta του 2018 κι ένα αντίστοιχο του 1998, για να μας δείξει γλαφυρά πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί στην ασφάλεια μέσα σε δύο δεκαετίες.
 

[Πηγή: Euro NCAP]

Y.Γ. Για να σας προλάβουμε: Το Fiesta του crash test είναι το παλιότερο μοντέλο, αν και ο Euro NCAP λέει ότι είναι του 2018. Πάντως, αν η δοκιμή γινόταν με το σημερινό Fiesta, η διαφορά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

node/39729

Αλκοόλ και οδήγηση: Οι περιοχές της Ελλάδας με τους περισσότερους παραβάτες

Τι έδειξαν οι έλεγχοι της Τροχαίας μέσα σε ένα μόλις διήμερο.

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Αλκοόλ και οδήγηση: Οι περιοχές της Ελλάδας με τους περισσότερους παραβάτες

Κατά το τριήμερο από Παρασκευή 7 Αυγούστου έως την Κυριακή 9 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 10.703 αλκοτέστ και βεβαιώθηκαν 312 παραβάσεις, αναφέρει η Τροχαία, η οποία στην ανακοίνωσή της τονίζει πως έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων.

Συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

50 στην Αττική
46 στην Κεντρική Μακεδονία
42 στην Κρήτη
40 στην Πελοπόννησο
25 στη Θεσσαλία
22 στη Δυτική Ελλάδα
21 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
17 στη Θεσσαλονίκη
15 στα Ιόνια Νησιά
13 στο Νότιο Αιγαίο
10 στο Βόρειο Αιγαίο
5 στη Στερεά Ελλάδα
3 στην Ήπειρο
3 στη Δυτική Μακεδονία
Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το 2,92% των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Επιπλέον, από τους 312 συνολικά παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν 29 άτομα.

Όπως επισημαίνει η Τροχαία, Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

node/39725

Έβαλε το παιδί του στην εταζέρα του πορτμπαγκάζ!

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στους ελληνικούς δρόμους.

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Έβαλε το παιδί του στην εταζέρα του πορτμπαγκάζ!

Η οδηγική παιδεία του μέσου Έλληνα είναι γνωστό ότι δεν είναι και από τις πλέον άρτιες. Το λέμε όσο πιο ευγενικά μπορούμε. Καθημερινά παρατηρούμε στους δρόμους δεκάδες περιστατικά οδηγών που αγνοούν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας:  Από την οδήγηση με ταυτόχρονο σερφάρισμα στο ίντερνετ, μέχρι τους οδηγούς δικύκλων δίχως κράνος και από τις συνεχείς παραβιάσεις κόκκινων ή STOP, μέχρι παιδιά την αγκαλιά της μητέρας στο εμπρός κάθισμα. 

Ο οδηγός της φωτογραφίας όμως φαίνεται ότι το τερμάτισε. Καθώς το παιδί του προφανώς νύσταξε, το έβαλε να ξαπλώσει πάνω στο σκέπασμα του χώρου αποσκευών.Δεν χρειάζεται να πούμε πού θα πάει το παιδάκι με το πρώτο σχετικά απότομο φρενάρισμα!

Η φωτογραφία είναι από το notia.gr και η... ευτυχισμένη οικογένεια φαίνεται να κατευθύνεται για τις βουτιές της σε κοντινή παραλία της Αττικής.