Αυστραλία: Πρόστιμο "φωτιά" για όσους συνδυάζουν κινητό και οδήγηση

Αυστραλία: Πρόστιμο "φωτιά" για όσους συνδυάζουν κινητό και οδήγηση

Αυτή είναι μια θανατηφόρα συνήθεια που πρέπει να σταματήσει δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Η κυβέρνηση της πολιτείας του Queensland στο βορειοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, θέσπισε πρόστιμο $1.000 aud (€615) για όποιον οδηγό πιαστεί με κινητό στο χέρι μαζί με πόντους ποινής στο δίπλωμα οδήγησης.

Σε περίπτωση που κάποιος υποπέσει στην ίδια παράβαση για δύο φορές μέσα σε 12 μήνες, τότε οι πόντοι διπλασιάζονται και ίσως οδηγήσουν στο να χάσει το δίπλωμα οδήγησης. Ο νόμος στην Αυστραλία επιτρέπει τη χρήση κινητού είτε μέσω hands-free είτε σε ανοικτή ακρόαση αλλά όχι όσον αφορά τους νέους οδηγούς κάτω των 25 ετών στους οποίους η απαγόρευση είναι ολική.

Εκτός από την παραδοσιακή μέθοδο ελέγχων από αστυνομικούς της τροχαίας, στο Queensland θα τοποθετηθούν και ειδικές κάμερες που θα εντοπίζουν αυτόματα όσους χρησιμοποιούν κινητό πίσω από το τιμόνι.

camera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κάμερες για εντοπισμό οδηγών που μιλούν στο τηλέφωνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε χρόνο στο Queensland η έλλειψη προσοχής των οδηγών έχει ως αποτέλεσμα κατά μέσο όρο 25 νεκρούς και 1.235 σοβαρά τραυματίες.

Ο Υπουργός Μεταφορών Mark Bailey δήλωσε: «Ο χρόνος αντίδρασης ενός οδηγού όταν κάνει texting είναι αντίστοιχος ενός μεθυσμένου οδηγού με ποσοστό αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,07 και 0,10» (ενδεικτικά το όριο για την οδήγηση είναι 0,05), καταλήγοντας: «Αυτή είναι μια θανατηφόρα συνήθεια που πρέπει να σταματήσει.»

Πηγή: Caradvice

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube