Απρόσεκτοι, αγενείς και οξύθυμοι οι Έλληνες οδηγοί

Απρόσεκτοι, αγενείς και οξύθυμοι οι Έλληνες οδηγοί

Τι δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos και του ιδρύματος VINCI Autoroutes σε 11 ευρωπαϊκές χώρες για τους Έλληνες οδηγούς; 

Δεν είναι και ό,τι καλύτερο οι Έλληνες οδηγοί. Όχι από πλευράς ικανοτήτων, αλλά από πλευράς συμπεριφοράς. Αυτό δείχνει μεγάλη ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos και του ιδρύματος VINCI Autoroutes που έγινε σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην έρευνα, η πλειονότητα των Ελλήνων οδηγών απάντησε θετικά σε ερωτήματα για ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το 67% παραδέχτηκε ότι έχει βρίσει άλλο οδηγό, το 63% έχει κορνάρει χωρίς λόγο (το ίδιο κάνουν και οι Ισπανοί) και το 50% έχει κολλήσει πίσω από αυτοκίνητο άλλου οδηγού που τον εκνευρίζει. Η Ελλάδα ήταν επίσης η τρίτη χώρα στις θετικές απαντήσεις στις ερωτήσεις «αν έχετε προσπεράσει από δεξιά σε αυτοκινητόδρομο» και «αν έχετε κατεβεί από το όχημα για να ζητήσετε το λόγο από άλλον οδηγό». Επίσης το 48% των Ελλήνων οδηγεί χωρίς να φοράει ζώνη, το 41% μιλάει στο τηλέφωνο χωρίς hands-free και το 27% έχει οδηγήσει στη ΛΕΑ.

ερευνα
Αν και θεωρούν την υπερβολική ταχύτητα ως την κορυφαία αιτία τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, το 86% των Ελλήνων και γενικότερα των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται ότι ξεπερνάει το όριο ταχύτητας. Επιπλέον το 49% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιεί τα φλας και το 16% παραδέχεται ότι οδηγεί υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.

Οι Έλληνες αναδεικνύονται σε πρωταθλητές της χρήσης του τηλεφώνου στο τιμόνι: είτε το έχουν χρησιμοποιήσει για κάποια κλήση με ή χωρίς ακουστικά, είτε για να απαντήσουν σε κάποιο μήνυμα (το 27%), είτε ακόμη και για να δουν κάποια ταινία (το 9%) με το 83% να έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μάλιστα, το 16% παραδέχεται ότι είχε ή παραλίγο να έχει ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του κινητού.

ερευνα

Γενικότερα, η έλλειψη προσοχής αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, καθώς το 78% των Ελλήνων οδηγών και το 82% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι στρέφει το βλέμμα του εκτός δρόμου για περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα. Ακόμη, το 46% των Ελλήνων (και το 42% των Ευρωπαίων) συνεχίζουν την οδήγηση αν και αισθάνονται πολύ κουρασμένοι.

Τέλος, 97% των οδηγών θεωρεί πως οι ίδιοι είναι πολύ καλοί οδηγοί και προσάπτει αρνητικά σχόλια και ευθύνες μόνον στους άλλους οδηγούς. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube