Άμστερνταμ: Τέλος στα θερμικά από το 2030

Άμστερνταμ: Τέλος στα θερμικά από το 2030

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, την Πέμπτη που μας πέρασε, άλλη μια μεγάλη μητρόπολη θα απαγορεύσει καθολικά την κυκλοφορία των θερμικών αυτοκινήτων.

Βενζίνοκίνητα και ντίζελ θα απαγορευτούν στο Άμστερνταμ από το 2030 «για τον καθαρισμό του αέρα της πόλης», αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη το δημοτικό συμβούλιο της ολλανδικής πρωτεύουσας. Ακόμα και τα πλοιάρια που κυκλοφορούν στα πολλά κανάλια της πόλης μπήκαν στο στόχαστρο. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος και ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία στο Άμστερνταμ», λέει ο Sharon Dijksma, αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την κινητικότητα.

Παρά τη ευρεία χρήση ποδηλάτου από πολλούς Ολλανδούς, οι τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις Κάτω Χώρες υπερβαίνουν τακτικά τα ανώτατα επίπεδα που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες σε αυτόν τον τομέα, λόγω της βαριάς κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Rotterdam. Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Υγείας, τα σημερινά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του αζώτου και σωματιδίων είναι υπεύθυνα για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ενώ η χρόνια έκθεση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από ένα χρόνο.

Άμστερνταμ

Ο στόχος των αρχών του Άμστερνταμ είναι να αντικαταστήσουν μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα με «καθαρές» εναλλακτικές λύσεις, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα υδρογόνου. «Ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν οι οδηγοί, ενώ μέχρι τότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερα από τα άλλα, χώρια που θα υπάρχουν όλο και περισσότερα φτηνά ηλεκτρικά οχήματα», δήλωσε εκπρόσωπος του Sharon Dijksma. Ωστόσο, από το 2020, τα ντίζελ που κυκλοφόρησαν στην αγορά πριν από το 2005 θα απαγορευτούν από την πόλη, η οποία σταδιακά θα επεκτείνει το φάσμα των απαγορευμένων οχημάτων κατά τα επόμενα χρόνια. Έτσι, από το 2022 θα απαγορευτούν λεωφορεία και πούλμαν με μοτέρ ντίζελ και το 2025 θα έρθει η σειρά των φορτηγών, των επαγγελματικών βαν, των ταξί και των τουριστικών πλοιαρίων.

Η πόλη επισημαίνει ότι θα παρέχει επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και εγκαταστάσεις στάθμευσης για καθαρά οχήματα, ενθαρρύνοντας έτσι τους πολίτες της να υιοθετήσουν πιο πράσινες συμπεριφορές.

Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ σαφώς δεν είναι πρωτοπόρο στον τομέα αυτό. Όπως γνωρίζουμε, βενζινοκίνητα και ντίζελ θα απαγορευτούν και στο Παρίσι, επίσης από το 2030. Από το Λονδίνο μέχρι το Mexico City και από το Auckland μέχρι το Vancouver, παρόμοιες απαγορεύσεις έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια από τις τοπικές αρχές. Από το επόμενο έτος, για παράδειγμα, το κέντρο της Οξφόρδης θα είναι κλειστό για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube