node/36931

Τα SUV «σκοτώνουν» τα στέισον

Συρρικνώνονται διαρκώς οι πωλήσεις τους – Ποια είναι αυτά που σημειώνουν τις καλύτερες εμπορικές επιδόσεις.

Στη δεκαετία του 1950 η εικόνα ενός στέισον ήταν πολύ διαδεδομένη στους ευρωπαϊκούς δρόμους, όταν μιλούσαμε για οικογενειακό αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σήμερα εγκαταλείπουν τον συγκεκριμένο τύπο αμαξώματος, καθώς οι αγοραστές στρέφονται πλέον στα SUV και τα crossover.

Ο λόγος που τα στέισον ήταν εξαιρετικά δημοφιλή ήταν οι χώροι που προσέφεραν και ειδικά αυτός για τις αποσκευές. Σήμερα αυτή η ανάγκη ικανοποιείται πλέον από τα SUV, τα οποία πέρυσι αποτέλεσαν το 34% της ευρωπαϊκής αγοράς σε σύγκριση με το 11% για τις στέισον, σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων της JATO Dynamics.

Η αγορά των στέισον θα συρρικνωθεί σε 1,5 εκατομμύρια οχήματα μέχρι το 2025 από 1,7 εκατομμύρια το τρέχον έτος και σχεδόν 2 εκατομμύρια το 2016, προβλέπει μελέτη της εταιρείας αναλυτών LMC Automotive. Οι πωλήσεις τους στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 10% σε 863.626 οχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2019.

st

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες με μακρά ιστορία κατασκευής στέισον όπως η Citroen, η Nissan, η Alfa Romeo και η Honda δεν προσφέρουν πλέον τέτοια αμαξώματα στην Ευρώπη. Η Toyota βρίσκεται να έχει ένα μόνο μοντέλο, ενώ η Renault, η Peugeot και η Ford έχουν μόνον από δύο. Η Ford μάλιστα σκέφτεται να καταργήσει τη συγκεκριμένη έκδοση του Mondeo, ενώ η Renault δήλωσε ότι το Clio δεν θα έχει αντίστοιχη έκδοση, αφού οι πελάτες που θέλουν περισσότερους χώρους στρέφονται προς το Captur, το οποίο έχει 81 λίτρα περισσότερο χώρο αποσκευών από το Clio στέισον της περασμένης γενιάς.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τα στέισον είναι ότι είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ευρώπη, αλλά σχεδόν ανύπαρκτα σε άλλες αγορές. Ενώ το συγκεκριμένο αμάξωμα ήταν κάποτε δημοφιλές στις ΗΠΑ, οι αμερικανοί τα εγκατέλειψαν και στράφηκαν στα SUV και τα pickup.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 72% των παγκόσμιων πωλήσεων στέισον το 2017. Ωστόσο και εδώ η ζήτηση πέφτει δραματικά. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 15% των πωλήσεων το 1999, αλλά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αντιπροσώπευαν μόλις το 5%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στέισον αντιπροσώπευαν επίσης το 5% των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου, ενώ στη Γαλλία μόλις στο 4%.

sko

Αυτό που είναι πιθανό να σώσει τα στέισον από την εξαφάνιση, είναι η μεγαλύτερη ζήτηση από τις αγορές της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης. Στη Γερμανία αντιπροσώπευαν το 17% των πωλήσεων τους πρώτους έξι μήνες ενώ στη Σουηδία το 31%.

Ισχυρές αγορές της συγκεκριμένης κατηγορίας, με πιστούς πελάτες είναι επίσης το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία, ενώ στα πιο καλοπουλημένα μοντέλα φιγουράρει το Skoda Octavia Combi και η αντίστοιχη έκδοση του VW Passat. Από τις premium μάρκες η Audi είναι αυτή που πουλά τα περισσότερα στέισον με το Α4 Αvant αλλά και το A6 Avant που σημειώνει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τα αντίστοιχα μοντέλα της BMW και της Mercedes-Benz.

volv

Πολύ καλές επιδόσεις σημειώνει επίσης η έκδοση Cross Country του Volvo V60 που πέτυχε το 1/3 των παγκόσμιων πωλήσεων των μεσαίων στέισον πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία σημειώνει πως το νέο V60 Cross Country θα αποκομίσει ακόμη υψηλότερο μερίδιο στην αγορά.

Στις προσπάθειες των αυτοκινητοβιομηχανιών να «προστατεύσουν» τη συγκεκριμένη κατηγορία από μια μεγαλύτερη συρρίκνωση, εντάσσεται και το γεγονός ότι προσθέτουν plug-in hybrid εκδόσεις. Για παράδειγμα το Skoda Superb προσθέτει την plug-in έκδοση από το 2020. Στην ίδια λογική υπακούουν και οι plug-in hybrid εκδόσεις των Volvo V60 και V90 καθώς και τα Mercedes-Benz C350e και E300de, ενώ ανάλογη τεχνολογία αναμένεται να εντάξουν στο άμεσο μέλλον η BMW και η Audi.

Το στέισον έχουν ελπίδα να επανέλθουν στη μόδα μόνο αν ο εξηλεκτρισμός των SUV αλλάξει τον σχεδιασμό τους για να τα κάνει πιο αεροδυναμικά και έτσι, μοιραία, θα μειωθούν οι χώροι τους, ειδικά σε ό,τι αφορά αυτόν των αποσκευών. Μέχρι τότε, η αγορά στέισον στην Ευρώπη θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

node/40196

Αναβαθμισμένες υπηρεσίες Peugeot After Sales

Με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών της η Peugeot παρέχει ένα πακέτο αναβαθμισμένων υπηρεσιών τόσο για την διευκόλυνσή τους όσο και για την σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου τους.

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 | Επικοινωνία

Αναβαθμισμένες υπηρεσίες Peugeot After Sales

Με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών της η Peugeot παρέχει ένα πακέτο αναβαθμισμένων υπηρεσιών τόσο για την διευκόλυνσή τους όσο και για την σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου τους.

1.    Online ραντεβού για σέρβις
Μέσα από τον ιστότοπο peugeot.gr, οι κάτοχοι Peugeot μπορούν να προγραμματίσουν ένα ραντεβού για την συντήρηση του οχήματός τους γρήγορα και εύκολα, επιλέγοντας τον Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή  που επιθυμούν, την ημερομηνία και ώρα που τους εξυπηρετεί, συμπληρώνοντας το είδος εργασίας και τα στοιχεία του οχήματός τους. 

2.    Παραλαβή – παράδοση οχήματος στον χώρο του πελάτη*
Η Peugeot δίνει την δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της ανά την Ελλάδα να πραγματοποιήσουν τη συντήρηση του Peugeot τους, χωρίς να απομακρυνθούν από τον χώρο τους. Η παραλαβή και η επιστροφή του αυτοκινήτου  πραγματοποιείται από έμπειρο τεχνικό προσωπικό, το οποίο παραλαμβάνει και παραδίδει το αυτοκίνητο, κατόπιν συνεννοήσεως με τον πελάτη. Η υπηρεσία παραλαβής-παράδοσης ενδέχεται να περιλαμβάνει χρέωση αναλόγως της χιλιομετρικής απόστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλα τα μοντέλα της Peugeot - Τιμές και τεχνικά χαρακτηριστικά 
  
3.    Αυτοκίνητο αντικατάστασης* 
Η Peugeot φροντίζει για την κινητικότητα των πελατών της. Για τον λόγο αυτό και κατόπιν συνεννόησης με τον εξουσιοδοτημένο επισκευαστή που θα αναλάβει την επισκευή ή την φανοποιεία του αυτοκινήτου, ο πελάτης Peugeot έχει την δυνατότητα παραλαβής αυτοκινήτου αντικατάστασης μέχρι το πέρας των εργασιών.

4.    Τεχνική Αναφορά μέσω video check 
Η τεχνική αναφορά μέσω video check είναι μια σημαντική  υπηρεσία για την Peugeot καθώς με πλήρη διαφάνεια ενισχύει την εμπιστοσύνη του πελάτη όσον αφορά  την συντήρηση και την επισκευή του αυτοκινήτου του. Αν κατά τη διάρκεια της συντήρησης διαγνωστεί ότι χρήζει, επισκευής ή αντικατάστασης κάποιο εξάρτημα,  ο πελάτης  λαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό (video) με λήψεις που υποδεικνύουν τις εργασίες που πρέπει να γίνουν αλλά και τα ανταλλακτικά που ενδεχομένως χρειάζεται να αντικατασταθούν. Συνοδευτικά  μία οικονομική  προσφορά αποστέλλεται προς τελική έγκριση από τον πελάτη.

Όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται από το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό του δικτύου των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών της Peugeot. Στο site peugeot.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν πλήθος άλλων υπηρεσιών After sales, όπως προγράμματα συντήρησης για αυτοκίνητα μεγαλύτερης ηλικίας, πακέτα συντήρησης σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, νέα προγράμματα φανοποιείας, ανταλλακτικά ανακατασκευής καθώς και πλήθος διαδικτυακών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή «ΜyPeugeot». 

*Οι υπηρεσίες, παραλαβής-παράδοσης καθώς και του αυτοκινήτου αντικατάστασης, τηρούν στο απόλυτο τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Automobile Peugeot.

[Πηγή: Peugeot]

TAGS
node/40193

Στην Ελλάδα με τιμή-έκπληξη το ηλεκτρικό Skoda Enyaq iV

Το βιβλίο παραγγελιών της ελληνικής αντιπροσωπείας για το Skoda Enyaq iV έχει ήδη ανοίξει, και η τιμή του ξεκινά χαμηλότερα απ’ ότι περιμέναμε.

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 | Αλέξης Γαλανόπουλος Επικοινωνία

Στην Ελλάδα με τιμή-έκπληξη το ηλεκτρικό Skoda Enyaq iV

Το Skoda Enyaq iV, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της τσέχικης φίρμας, το οποίο βασίζεται στη νέα πλατφόρμα ΜΕΒ, παρουσιάστηκε επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε τον τιμοκατάλογο όλων των εκδόσεών του, βάσει του οποίου ήδη δέχεται παραγγελίες, με το κόστος του να ξεκινά, απρόσμενα, κάτω από τις €30.000 –συνυπολογίζοντας και την κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Το Skoda Enyaq iV διατίθεται σε πέντε εκδόσεις με διαφορετική απόδοση και χωρητικότητα μπαταρίας για την καθεμιά. Έτσι, στη βάση της γκάμας βρίσκεται η έκδοση «50», με απόδοση 148 PS (109 kW), κίνηση πίσω και μπαταρία 55 kWh, που του χαρίζουν αυτονομία 340 km (WLTP) και τελική ταχύτητα 160 km/h. Το Virtual Cockpit και το infotainment με οθόνη 10" είναι στάνταρ, όπως επίσης και οι επτά αερόσακοι, τα φώτα LED εμπρός-πίσω, ο διζωνικός κλιματισμός, οι ζάντες 18" κ.ά. Η αρχική ενδεικτική τιμή* των €35.200, με την κρατική επιδότηση πέφτει στις €29.523 για ιδιώτες αγοραστές και στις €30.942 για εταιρίες.

Οι εκδόσεις «60» και «80» του Enyaq iV είναι επίσης πισωκίνητες, με 180 και 204 PS, και μπαταρίες 62 και 82 kWh που αυξάνουν την αυτονομία τους στα 390 και 510 km, αντίστοιχα. Εκτός από καλύτερες επιδόσεις και αυτονομία προσφέρουν και πλουσιότερο εξοπλισμό, διαθέτοντας επιπλέον infotainment 13" με σύστημα πλοήγησης, κάμερα οπισθοπορείας, ασύρματη φόρτιση, προγράμματα οδήγησης, ράγες οροφής, ατμοσφαιρικό φωτισμό κ.ά. Το κόστος της έκδοσης «60» πέφτει από τις €39.200 της ενδεικτικής τιμής* στις €34.458 με την επιδότηση, ενώ εκείνο της «80» από τις €45.800 στις €40.260. 

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκονται οι τετρακίνητες εκδόσεις του Skoda Enyaq iV. Η «80x» προσθέτει ένα μοτέρ 45 kW μεταξύ των εμπρός τροχών, πετυχαίνοντας συνδυαστική απόδοση 265 PS. Ενώ στην έκδοση vRS το μπροστινό μοτέρ είναι 75 kW, οπότε αυξάνει τη συνολική ισχύ στους 306 PS και επιτρέπει στο SUV των 4,65 m –μήκος παραπλήσιο με του Kodiaq– να φτάσει τα 100 km/h από στάση σε 6,2". Και στις δύο τετρακίνητες εκδόσεις η μπαταρία έχει χωρητικότητα 82 kWh και η αυτονομία φτάνει τα 460 km (WLTP).

Δείτε πώς διαμορφώνεται η τιμή κάθε έκδοσης του Skoda Enyaq iV και διαβάστε περισσότερα για τον αναλυτικό εξοπλισμό και τα χαρακτηριστικά κάθε έκδοσης στο αρχείο doc που επισυνάπτεται παρακάτω:

Έκδοση

Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής

Τιμή με επιδότηση (ιδιώτες)

Τιμή με επιδότηση (εταιρείες)

50

€35.200

29.523

30.942

60

€39.200

34.458

34.458

80

€45.800

40.260

40.300

80x

€48.200

42.369

42.700

vRS

€55.900

49.900

€50.400

*Οι τιμές είναι ενδεικτικές προς το παρόν, και πρόκειται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες.