Νορβηγία: Το 65% των πωλήσεων το 2021 ήταν ηλεκτρικά μοντέλα

Νορβηγία: Το 65% των πωλήσεων το 2021 ήταν ηλεκτρικά μοντέλα

Μάλιστα, στην πρώτη δεκάδα των ταξινομήσεων υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα, το Toyota RAV4, το οποίο βέβαια είναι εξηλεκτρισμένο όντας υβριδικό...

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο ηλεκτρικό «big bang» της Νορβηγίας. Δεν υπάρχει πλέον όμως καμία αμφιβολία ότι οι Νορβηγοί «γουστάρουν» τα ηλεκτρικά μοντέλα όσο κανείς άλλος. 

Κάτι που αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λοιπόν τη χρονιά που μας πέρασε κατέλαβαν ποσοστό μεγαλύτερο από τα 2/3 του συνόλου των πωλήσεων νέων οχημάτων στη σκανδιναβική χώρα. Αυτό σημαίνει, πως από τα 176.276 νέα μοντέλα που ταξινομήθηκαν το 2021 στη Νορβηγία, το 65% ήταν ηλεκτρικά!

Για μία ακόμη χρονιά η Νορβηγία σημειώνει αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, αυτή τη φορά της τάξεως του 11% σε σχέση με το 2020 και όπως όλα δείχνουν, δε θα είναι και η τελευταία με τις προβλέψεις να θέλουν το 2022 η αγορά των ηλεκτρικών μοντέλων να καταλαμβάνει το 80% επί του συνόλου των πωλήσεων.

Tesla Model 3

Βέβαια για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, η κυβέρνηση της χώρας έχει προχωρήσει σε τεράστιες φοροαπαλλαγές στην κτήση αλλά και στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που της έχει στοιχίσει κάτι παραπάνω από 3 δισ ευρώ σε έσοδα αλλά δε φαίνεται να πτοείται, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την αγορά αυτών των μοντέλων, ενώ εξελίσσει συνεχώς και το δίκτυο ανεφοδιασμού της χώρας ώστε οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μπορούν να κινούνται απρόσκοπτα χωρίς το άγχος της αυτονομίας. 

Για την ιστορία, το best seller μοντέλο στη νορβηγική αγορά για το 2021 δεν ήταν άλλο από το Model 3 της Tesla. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube