Γιατί όλοι θα ήθελαν ένα Ford Bronco; [video]

Γιατί όλοι θα ήθελαν ένα Ford Bronco; [video]

Σκληροτράχηλο, έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε συνθήκη, χωρίς καμία διασύνδεση με την πρίζα και με ένα life style πιο αγωνιστικό, το Bronco έρχεται Ευρώπη για να αναστατώσει δρόμους και βουνά!

Το Bronco είναι από τα λίγα εναπομείναντα μοντέλα του είδους που μπορούν να φορέσουν την ετικέτα του σκληροτράχηλου off-road και να την εννοούν. Σπάνιο για την εποχή μας, με τον καταιγισμό των SUV να κυριαρχεί στις προτάσεις των κατασκευαστών. 

Η Ford όμως φαίνεται πως είχε στην άκρη του μυαλού της και αυτό το κοινό. Το κοινό εκείνο που δε φοβάται να λερώσει το αυτοκίνητο του, το κοινό που επιθυμεί να πάρει τα όρη και τα άγρια βουνά, το κοινό εν ολίγοις που διψά για περιπέτεια! 

Ford Bronco

Το 2020, κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. τη νέα γενιά του Bronco, αναβιώνοντας ένα από τα θρυλικότερα εκτός δρόμου οχήματα. Kαι το αποτέλεσμα την δικαίωσε απόλυτα. To Bronco πηγαίνει σφαίρα εμπορικά στην αγορά της Βορείου Αμερικής, με αποτέλεσμα η Ford, να ανάψει το πράσινο φως για να εισαχθεί και στην Ευρώπη από το 2023. Έστω κι αν σε πρώτη φάση μιλάμε για περιορισμένο αριθμό αντιτύπων...

Αισθητικά, η εικόνα του παραπέμπει άμεσα στο original Bronco των δεκαετιών του ’60 και ’70. Τετραγωνισμένο, με τροχούς ακροβολισμένους στις τέσσερις άκρες του αμαξώματος, μικρούς προβόλους (29 μοίρες γωνία προσέγγισης, 37,2 μοίρες διαφυγής) για καλύτερες εκτός δρόμου επιδόσεις, στρογγυλά LED φώτα, μια μεγάλη πίσω πόρτα που ανοίγει περισσότερο από 90 μοίρες και κορυφαία απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος (29 cm), ώστε κάθε κακοτοπιά να μην εγκυμονεί δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει στην πράξη το πόσο μελετημένο είναι το Bronco είναι η ύπαρξη των trail sights. Των υπερυψωμένων δηλαδή τμημάτων στην κορυφή των εμπρός φτερών, που βοηθούν τον οδηγό να εντοπίσει άμεσα τις γωνίες του αμαξώματος.

Τα trail sights μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως σημεία πρόσδεσης και δύναται να στηρίξουν βάρος που φτάνει τα 68kg. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο οδηγός να μεταφέρει μεγάλα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ένα κανό. 

Ford Bronco

Η οροφή του Bronco είναι αφαιρούμενη και χωρίζεται σε τέσσερα ξεχωριστά πάνελ, τα οποία έχουν πλήρη επένδυση στο εσωτερικό τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ηχομόνωση. Τα μπροστινά πάνελ επίσης, διαθέτουν ειδικές θήκες στο εσωτερικό τους για την αποθήκευση αντικειμένων, αυξάνοντας κατακόρυφα την πρακτικότητα του αυτοκινήτου.

Και οι πόρτες όμως μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως! Με την χρήση ενός ειδικού εργαλείου και μέσα σε μόλις 8’ τις αποθηκεύεις στις ειδικές θήκες που υπάρχουν στο εσωτερικό και... έφυγες εντελώς «ανάλαφρος»! Δεν είναι όμως μονάχα αισθητική αυτή η πινελιά. Έχει ουσία. Από την άποψη ότι αφαιρώντας όλα αυτά μέρη έχεις κορυφαία ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις στις εκτός δρόμου διαδρομές και χαμηλότερο βάρος!

Αντίστοιχης φιλοσοφίας όμως είναι και το εσωτερικό. Είναι λειτουργικό, αντέχει στις κακουχίες και επιπλέον, προσφέρει και το τεχνολογικό υπόβαθρο σε συστήματα και εφαρμογές που ζητά η εποχή. Ο πίνακας οργάνων των 8’’ είναι εμπνευσμένος από το Bronco πρώτης γενιάς, ενώ η κεντρική οθόνη αφής LCD των 12’’ φέρει την τελευταία γενιά του συστήματος επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 4 της Ford, η οποία επωφελείται από τις ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού Ford Power-Up για βελτιωμένη λειτουργικότητα με την πάροδο του χρόνου.

Ford Bronco

Το Bronco προσφέρει επίσης ειδικά σημεία για τη στερέωση στο πάνω μέρος του πίνακα οργάνων μιας βάσης, επιτρέποντας στους πελάτες να συνδέουν συσκευές, όπως κάμερες ή κινητά τηλέφωνα, μέσω συνδέσεων τροφοδοσίας των 12-volt ή θυρών USB.

Τα Apple CarPlay και Android Auto 4 προσφέρονται στάνταρ μαζί με ένα ηχοσύστημα B&O® Premium Sound System 5 με 10 ηχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός subwoofer, που ενσωματώνεται απρόσκοπτα με την διαθέσιμη εφαρμογή FordPass 6. 

Ακόμα όμως και αν τα πράγματα δυσκολέψουν στις ορεινές σας εξορμήσεις, το Bronco θα σταθεί άξιος παρτενέρ στο πλάι σας. Ένα στάνταρ σύστημα κάμερας 360 μοιρών παρέχει μία εικόνα των τροχών επιτρέποντας στον οδηγό να δει τη θέση τους από την άνεση του καθίσματός του, αυξάνοντας έτσι την ορατότητα κατά τη διάρκεια οδηγικών προκλήσεων, όπως η αναρρίχηση σε βραχώδεις επιφάνειες.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να σας απασχολεί καν, εάν σκονιστεί ή λασπωθεί ή βραχεί το εσωτερικό του. Οι διακόπτες στην καμπίνα είναι στεγανοποιημένοι με σιλικόνη και διαθέτουν σημεία επαφής από καουτσούκ για να προστατεύονται από τη φθορά και να διασφαλίζεται ότι θα καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα.

Ωραία όλα αυτά και αποδεικνύουν στην πράξη ότι το Bronco έχει «δουλευτεί» σωστά.  Ωστόσο η ουσία σε αυτό το αυτοκίνητο βρίσκεται στα ενδότερα του. Εκεί όπου κυλά το χωμάτινο DNA στις φλέβες του.  

Η ικανότητα του Bronco να πηγαίνει οπουδήποτε απορρέει από το Terrain Management System μέσω του οποίου ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο για τις συνθήκες προφίλ οδήγησης. Εκτός από τα προφίλ Normal, Eco, Sport και Slippery, που αφορούν την οδήγηση εντός δρόμου, τα ειδικά για off-road περιηγήσεις drive modes περιλαμβάνουν τα Mud/Ruts, Sand, καθώς και το εμπνευσμένο από τους αγώνες προφίλ οδήγησης Baja. Κάθε προφίλ επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίζει την απόκριση στο γκάζι, τα σημεία αλλαγής των σχέσεων του κιβωτίου και την αίσθηση του τιμονιού, σε συνάρτηση με τις εκάστοτε συνθήκες.

Ford Bronco

Το Bronco διατίθεται με δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου κιβωτίου μεταφοράς δύο σχέσεων που επιτρέπει την εναλλαγή εν κινήσει ή ενός ηλεκτρομηχανικού κιβωτίου μεταφοράς δύο σχέσεων με αυτόματη λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα για απρόσκοπτη αλλαγή μεταξύ κίνησης στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς. Το πίσω μπλοκέ διαφορικό προσφέρεται στάνταρ, ενώ ένα προαιρετικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για τον εμπρός άξονα, καθώς και ένα σύστημα αποσύνδεσης της εμπρός αντιστρεπτικής δοκού, εξασφαλίζουν μέγιστη άρθρωση στην ανάρτηση σε απαιτητικές συνθήκες.

Το Bronco προσφέρει επίσης το Trail Toolbox, μία σουίτα προηγμένων off-road τεχνολογιών που υποστηρίζουν τους οδηγούς επιτρέποντάς τους να εξερευνούν τις ικανότητες του οχήματος χωρίς φόβο αλλά με πάθος.

Το Trail Control λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το cruise control: ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μία ταχύτητα έως 31 km/h, με το όχημα να διαχειρίζεται αυτόματα την επιτάχυνση και το φρενάρισμα προκειμένου να διατηρεί την επιλεγμένη ταχύτητα ενώ ο οδηγός επικεντρώνεται στο τιμόνι όταν διασχίζει δύσκολα εδάφη.

Ford Bronco

Το Trail Turn Assist χρησιμοποιεί ένα σύστημα torque vectoring με βάση τα φρένα για μείωση της ακτίνας στροφής μέχρι 40% σε συνθήκες εκτός δρόμου οδήγησης σε περιορισμένους χώρους. Από την άλλη, το Trail One-Pedal Drive επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει και να φρενάρει χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού, διευκολύνοντας τον έλεγχο της ταχύτητας κίνησης του οχήματος κατά την οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες. Οι τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνουν το AdvanceTrac με Roll Stability Control και το Trailer Sway Control για περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση κατά τη διαδικασία της ρυμούλκησης.

Ford Bronco

Για την κίνηση του Bronco φροντίζει ο 2.3 Ecoboost κινητήρας με τους 270 ίππους και τα 420 Nm ροπής. Βέβαια, κανείς δε θα πρέπει να αποκλείσει το γεγονός η Ford, να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να στείλει στην Ευρώπη και την απόλυτη έκδοση «Raptor», την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει αποκλειστικά η Ford Performance, για να εξιτάρει ακόμα πιο πολύ τους λάτρεις της περιπέτειας, δίνοντας ουσιαστικά λύση σε όλους εκείνους που αναζητούν την πρόκληση της γρήγορης οδήγησης σε συνθήκες off-road.  

Τα «specs» ομολογουμένως μαρτυρούν πως το Ford Bronco είναι ίσως το απόλυτο off-road όχημα της εποχής μας. Και δε θα το κρύψουμε, ότι το θέλουμε και το περιμένουμε στα μέρη μας σαν τρελοί!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube