Γιατί εκτοξεύτηκαν οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο;

Γιατί εκτοξεύτηκαν οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο;

Πού οφείλεται η θεαματική αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη χώρα μας, της τάξης του 90,8%, τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ στο χρονικό διάστημα από τις 1 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2023 ταξινομήθηκαν σε όλη τη χώρα 10.536 νέα επιβατικά αυτοκίνητα, έναντι των 5.522 του αντίστοιχου μήνα του 2022. Αυτό μεταφράζεται σε μια θεαματική αύξηση, της τάξης του 90,8%.

Παραδοσιακά ο Ιανουάριος είναι καλός μήνας καθώς πολλοί αγοραστές προτιμούν να ταξινομήσουν τότε το αυτοκίνητό τους αντί του Δεκεμβρίου ή και του Νοεμβρίου για να μην επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας ενός ολόκληρου χρόνου για ένα μόνο μήνα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της θεαματικής αυτής αύξησης και στις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά. Πολλοί αγοραστές περίμεναν μήνες για να παραλάβουν το καινούργιο τους αυτοκίνητο εξαιτίας της έλλειψης σε microchips που έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή. 

Φαίνεται λοιπόν πως τώρα οι αντιπροσωπίες παρέλαβαν μεγάλες ποσότητες από τα αυτοκίνητα που «χρωστούσαν» και αυτά πέρασαν στα χέρια των αγοραστών.

Το πρόβλημα των έγκαιρων παραδόσεων δεν έχει εκλείψει, ωστόσο κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως το 2023 θα είναι μια χρονιά εξομάλυνσης.

Οι πρώτοι σε πωλήσεις
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΣΕΑΑ πρώτη σε πωλήσεις τον Ιανουάριο του 2023 αναδείχθηκε η Opel, με το Corsa να αναδεικνύεται σε best-seller. Η Opel ταξινόμησε τον Ιανουάριο 1.393 αυτοκίνητα κατακτώντας μερίδιο 13,1% στο σύνολο της αγοράς. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Corsa τερμάτισε πρώτο την κούρσα και στην κατηγορία των ηλεκτρικών με την ηλεκτροκίνητη έκδοση του. 

Το βάθρο των τριών πρώτων συμπλήρωσε η Toyota με 1.166 ταξινομήσεις και η Hyundai με 1.143 μονάδες, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Citroen/DS (1.114 ταξινομήσεις) και Peugeot (952 ταξινομήσεις).

Τέλος, οι κινητήρες βενζίνης κατέλαβαν το 47,2% των προτιμήσεων των αγοραστών, ενώ η κατηγορία των SUV συγκέντρωσε το 47,9% της επιλογής των καταναλωτών. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube