Ευρώπη: Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις EV και PHEV το 2020

Ευρώπη: Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις EV και PHEV το 2020

To Renault Zoé πρωταθλητής στις πωλήσεις EV και η Mercedes-Benz A-Class πρώτη στα PHEV. 

Σύμφωνα με στοιχεία της JATO Dynamics από 23 ευρωπαϊκές αγορές, οι πωλήσεις ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών το 2020, αυξήθηκαν κατά 147% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019. 

Συγκεκριμένα και σε απόλυτους αριθμούς οι πωλήσεις των δύο αυτών κατηγοριών έφτασαν το 1.420.000 μονάδες, έναντι 575.000 του 2020. Μάλιστα, η επίδοση αυτή σημειώθηκε σε μια χρονιά που οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν σημαντική πτώση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. 

Τα EV παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι αναμενόταν, αντιπροσωπεύοντας το 12% όλων των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν το 2020. Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι και ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά και η διαθεσιμότητά τους δεν είναι και τόσο μεγάλη. Στην ώθηση αυτή βοήθησαν σημαντικά και τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις στους αγοραστές των αυτοκινήτων αυτών. 

Σε ό,τι αφορά στα αμιγώς ηλεκτρικά, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν το Renault Zoé, το Tesla Model 3 και το VW ID.3. Μάλιστα το τελευταίο, δεν είχε παρουσία στην αγορά και τους 12 μήνες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 κατέλαβε την πρώτη θέση σε πωλήσεις, κάτι που μας προϊδεάζει για τα αποτελέσματα του 2021.

Δείτε στον πίνακα τα δέκα πρώτα σε πωλήσεις EV για το 2020. 

ev

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά, εδώ την πρώτη τριάδα απαρτίζουν οι Mercedes-Benz A-Class, το Mitsubishi Outlander και το Volvo XC40.

Δείτε στον πίνακα τα δέκα πρώτα σε πωλήσεις PHEV για το 2020. 

phev

Nα διευκρινίσουμε εδώ, πως η JATO Dynamics δεν προσμετρά στα στοιχεία της τις πωλήσεις των υβριδικών και των ήπιων υβριδικών (mHEV), καθώς τονίζει ότι σε αυτά ο θερμικός κινητήρας σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της κίνησης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube