Ευρωπαϊκή αγορά: Έκρηξη πωλήσεων τον τελευταίο μήνα του 2019

Ευρωπαϊκή αγορά: Έκρηξη πωλήσεων τον τελευταίο μήνα του 2019

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι ανά μάρκα- Ποιες αγορές πούλησαν τα περισσότερα αυτοκίνητα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσαν μια έκρηξη της τάξης του 21% τον τελευταίο μήνα του 2019, ενόψει της ισχύος των νέων σκληρών κανόνων για τις εκπομπές ρύπων αλλά και στις αλλαγές που έρχονται στα προγράμματα παροχής κινήτρων για τους καταναλωτές.

 

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν σε 1,26 εκατομμύρια οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), σύμφωνα με στοιχεία του ACEA.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησαν να πουλήσουν μοντέλα με υψηλές εκπομπές CO2 πριν από την έναρξη ισχύος νέων κανονισμών της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου.

Νικητές και ηττημένοι

Το VW Group, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, είχε έναν καλό Δεκέμβριο με όγκο 21%. Η μάρκα Porsche της ομάδας, η οποία χτυπήθηκε άσχημα στα τέλη του περασμένου έτους από προβλήματα εφοδιασμού, είδε τις πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο 63%. Η SΕΑΤ κέρδισε 35%, οι πωλήσεις Audi αυξήθηκαν 31%, αυτές της Skoda αυξήθηκαν 23% και αυτές της  VW αυξήθηκαν κατά 13%.

Ο όμιλος PSA, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, κατέγραψε μειώσεις κατά 2,7%, οι οποίες μειώθηκαν λόγω της απότομης πτώσης των πωλήσεων στην Opel. Οι πωλήσεις Opel μειώθηκαν κατά 35%. Τα υπόλοιπα σήματα της PSA κέρδισαν όγκο με τις πωλήσεις της Peugeot να αυξάνονται κατά 13%, της Citroen κατά 12% και της DS κατά 64%.

Οι πωλήσεις του Ομίλου Renault αυξήθηκαν κατά 23%, με το Renault να αυξάνεται κατά 22% και η Dacia να αυξάνεται κατά 23%.

Οι πωλήσεις της Ford αυξήθηκαν κατά 20%.

Οι πωλήσεις της Fiat Chrysler Group σημείωσαν άνοδο 14%, με αύξηση κατά 25% στις εγγραφές της FΙΑΤ, ενώ οι πωλήσεις Jeep μειώθηκαν κατά 8% και η Alfa Romeo έφτασε μόλις το 1%.

Μεταξύ των ασιατικών σημάτων, οι πωλήσεις της Hyundai αυξήθηκαν 24%, της Nissan 23%, της Toyota 20% και της Kia 9%.Τα γερμανικά premium brands BMW και Mercedes-Benz σημείωσαν άνοδο 21% και 7,9% αντίστοιχα.

Αγορές

Στις πέντε πρώτες αγορές της Ευρώπης, οι ταξινομήσεις του Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 28%. Συγκεκριμένα στη Γαλλία, 20% στη Γερμανία, 13% στην Ιταλία, 7% στην Ισπανία και 3,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ των μικρότερων αγορών, οι πωλήσεις στη Σουηδία υπερδιπλασιάστηκαν σε 48.129 από 23.000. Οι πωλήσεις επίσης υπερδιπλασιάστηκαν στις Κάτω Χώρες , φτάνοντας τις 42.436 από 19.842 μονάδες, ενόψει αύξησης στο 8% από το 4% του φορολογικού συντελεστή για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube