Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Το 2020 η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας

Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Το 2020 η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας

Η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε την αυτοκινητοβιομηχανία - Μόνη εξαίρεση η μεγάλη αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Οι κορυφαίες αγορές αυτοκινήτων της Ευρώπης σημείωσαν τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις πωλήσεων των τελευταίων δεκαετιών, με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς λόγω κορονοϊού να επιβραδύνουν την ανάκαμψη στις αρχές του έτους.

Οι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 25% πέρυσι στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, τις πέντε μεγαλύτερες χώρες αγοράς αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Η αναζωπύρωση του Covid-19 οδήγησε αρκετές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν εκ νέου μέτρα lockdown στην αγορά, που είναι πιθανό να μειώσουν τις πωλήσεις και στους πρώτους μήνες του 2021.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στη Γερμανία μειώθηκαν κατά περίπου 20% το 2020, βάσει των αρχικών δεδομένων από την αρμόδια Ομοσπονδιακή Αρχή. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 32% στην Ισπανία, 29% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 28% στην Ιταλία και 25% στη Γαλλία. Μάλιστα, στο Ηνωμένο Βασίλειο η πτώση της αγοράς ήταν η χειρότερη από το 1943.

Τα δεδομένα δείχνουν τον μεγάλο αντίκτυπο που είχε ο κορoνoϊός στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης πέρυσι σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου η αγορά αυτοκινήτων ήταν πιο ανθεκτική. Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση των πωλήσεων ενέχει κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον μεταποιητικό τομέα για να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

«Βρισκόμαστε σε μια βαθιά κρίση», δήλωσε ο Pierre-Louis Debar, επικεφαλής στατιστικών στοιχείων του γαλλικού συνδέσμου αυτοκινητοβιομηχανιών. «Είναι ό,τι χειρότερο από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στο παρελθόν».

Ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Mike Dean, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων θα μπορούσε να ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο του 2021, εάν οι κυβερνήσεις άρουν τα lockdown. Ωστόσο, το Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι οι πωλήσεις το 2021 θα είναι λιγότερες κατά 15% από αυτές του 2019.

Μόνη ευχάριστη εξαίρεση ήταν η αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι τα υβριδικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά, ξεπέρασαν τις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων το προηγούμενο τρίμηνο για πρώτη φορά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων θα κυκλοφορήσει πανευρωπαϊκά δεδομένα πωλήσεων στις 19 Ιανουαρίου.

Στη Γερμανία οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν πάνω από 200% για το 2020, με τη Volkswagen να καταλαμβάνει μερίδιο 17% της συγκεκριμένης αγορά, ακολουθούμενη από τη Mercedes-Benz με 15%.

Στη Γαλλία, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 6,7% των συνολικών πωλήσεων του 2020, έναντι 1,9% το 2019. Το Renault Zoe ήταν το κορυφαίο EV στην Γαλλία με 37.409 πωλήσεις, πολύ μπροστά από τα 6.477 Tesla Model 3 και 4.187 Volkswagen ID.3 που πουλήθηκαν στη χώρα. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube