Ευρωπαϊκές πωλήσεις: Πτώση 6% τον Ιανουάριο

Ευρωπαϊκές πωλήσεις: Πτώση 6% τον Ιανουάριο

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση για 7ο συνεχόμενο μήνα, θυμίζοντας εποχές… 1990.

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθαν στις 682.596, εμφανίζοντας νέα πτώση της τάξεως του 6,0% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ACEA, αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για το κλάδο από το 1990 όπου και ξεκίνησε τη συλλογή των στοιχείων.

Η έλλειψη ημιαγωγών, έχει οδηγήσει το σύνολο των κατασκευαστών σε καθυστερήσεις στην παραγωγή νέων μοντέλων (από 5 έως 12 μήνες) με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση στις πωλήσεις τους. Επιπλέον, αυτή η «δυσλειτουργία», έχει ως αποτέλεσμα και την εκτόξευση των τιμών. 

sales

Όλοι ή έστω οι σημαντικότεροι Ευρωπαίοι κατασκευαστές είδαν τις πωλήσεις του να υποχωρούν. Συγκεκριμένα, το VW Group σημείωσε πτώση 7,0%, ο όμιλος Stellantis 15,1%, η Renault 3,5%, το BMW Group 9,2% και η Mercedes-Benz 13,8%. 

Οι αναλυτές ωστόσο πιστεύουν ότι έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται φως στο τούνελ, από την άποψη ότι τα προβλήματα με την έλλειψη ημιαγωγών θα αρχίσουν να υποχωρούν από το καλοκαίρι και μετά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του ομίλου VW, Herbert Diess, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί από το 2ο 6μηνο του έτους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο όμιλος του έχει αναπτύξει ήδη σχεδόν 150 τεχνολογικές πατέντες που δύναται να αντικαταστήσουν τους ημιαγωγούς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube