Αγορά ή μίσθωση αυτοκινήτου; Τι με συμφέρει;

Αγορά ή μίσθωση αυτοκινήτου; Τι με συμφέρει;

Με την τιμή αγοράς των αυτοκινήτων κάθε χρόνο να γίνεται και πιο αλμυρή, εναλλακτικά η μίσθωση αυτοκινήτου από έναν ιδιώτη γίνεται όλο και πιο ελκυστική.

Mίσθωση αυτοκινήτου

Είτε οδηγείς καθημερινά είτε περιστασιακά, δεν είναι πλέον απαραίτητο να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο. Η αγορά και η μίσθωση αυτοκινήτου αντιπροσωπεύουν πλέον δύο εξίσου πιθανές και ελκυστικές λύσεις. 

Το ερώτημα που τίθεται όμως, «αγορά ή μίσθωση αυτοκινήτου είναι ο σωστός υπολογισμός;». Ας αναλύσουμε τις πληροφορίες που χρειάζεται ο υποψήφιος αγοραστής ή μισθωτής για να κάνει την επιλογή του. Κι αν ο ενδιαφερόμενος καταλήξει στη μίσθωση, ποιου είδους είναι η ενδεδειγμένη; Με ή χωρίς με δικαίωμα εξαγοράς;

Μίσθωση ή αγορά αυτοκινήτου: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Η επιλογή μεταξύ της μίσθωσης ή της αγοράς του προσεχούς σου αυτοκινήτου δεν είναι εύκολη απόφαση. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και πρέπει να αναλυθεί ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπική κατάσταση του ενδιαφερομένου. Ενώ για κάποιους η μίσθωση αυτοκινήτου τους δίνει την ευπρόσδεκτη δυνατότητα να αλλάζουν τακτικά μοντέλα ή να επιλέγουν την βραχυπρόθεσμη μίσθωση, για άλλους η αγορά αυτοκινήτου είναι συνώνυμη με την ελευθερία. Λοιπόν να αγοράσω ένα αυτοκίνητο ή να το μισθώσω; Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα...

  Πλεονεκτήματα  Μειονεκτήματα 
 Αγορά 

 Ευρεία επιλογή καινούργιων και μεταχειρισμένων 

 Απαίτηση τραπεζικού δανείου 

 Αναμενόμενο κόστος συντήρησης 
 Δυνατότητα χρήσης ανά πάσα στιγμή  Ετήσια απαξίωση 
 Μίσθωση 

 Δεν απαιτείται τραπεζικό δάνειο 

 Πρόσθετο κόστος σε περίπτωση ζημιάς και υπέρβασης των εξουσιοδοτημένων χιλιομέτρων 

 Κατάλληλο για περιστασιακές ή τακτικές ανάγκες  Περιορισμένη επιλογή μοντέλων 
 Περιλαμβανόμενα έξοδα συντήρησης  Μεγαλύτερο συνολικό κόστος 


Μίσθωση αυτοκινήτου ή αγορά: Πώς ξέρω τι με συμφέρει;
Σου φαίνεται σπαζοκεφαλιά αν πρέπει να μισθώσεις ή να αγοράσεις το αυτοκίνητό σου; Θα εξαρτηθεί πάνω από όλα από τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις και τον προϋπολογισμό σου. Έτσι, εάν είσαι χιλομετροφάγος και έχεις επαρκείς οικονομικούς πόρους, η αγορά του αυτοκινήτου φαίνεται πιο κατάλληλη, ειδικά επειδή έχεις ευρεία επιλογή μεταξύ καινούργιου ή μεταχειρισμένου.

Mίσθωση αυτοκινήτου

Ωστόσο, ακόμη και με περιορισμένο προϋπολογισμό, εξακολουθεί να είναι δυνατό να γίνεις ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου με την εξασφάλιση ενός δανείου με μικρές μηνιαίες πληρωμές, για παράδειγμα. Η αγορά αυτοκινήτου είναι λοιπόν μια ενδιαφέρουσα επένδυση μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα (γενικά από τα πέντε χρόνια και πάνω) και με την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα! Εάν παρ' όλα αυτά έχεις αμφιβολίες μεταξύ της αγοράς ή της μίσθωσης ενός αυτοκινήτου, γιατί να μην καταφύγεις σε έναν προσομοιωτή μιας χρονομισθώτριας εταιρείας για να κάνεις τους υπολογισμούς σου;

Η ετήσια απαξίωση που κυμαίνεται από 20 έως 25% ισχύει για σχεδόν για κάθε τύπο αυτοκινήτου. Οπότε αν αποφασίσεις να αγοράσεις το αυτοκίνητό σου, συντήρησέ το τακτικά για να μπορείς να το μεταπωλήσεις πιο εύκολα. 

Από την άλλη, εάν οι ανάγκες χρήσης είναι πιο συγκεκριμένες, όπως έκτακτα επαγγελματικά ταξίδια ή οικογενειακά σαββατοκύριακα, ανάμεσα στην αγορά ή τη βραχεία μίσθωση αυτοκινήτου (daily rental), η δεύτερη επιλογή φαίνεται η πιο συνετή. Πράγματι, πρέπει να γνωρίζεις ότι σε κάθε περίπτωση η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου, ειδικά για περιστασιακή χρήση, απέχει πολύ από το να είναι οικονομική: Μεταξύ καυσίμων, συντήρησης, τεχνικού ελέγχου και ασφάλισης, η σούμα αντιπροσωπεύει έναν διόλου ευκαταφρόνητο μηνιαίο προϋπολογισμό! Αυτός είναι ο λόγος που η κατά καιρούς καταφυγή σε βραχυχρόνια ενοικίαση μπορεί να είναι μια λύση. Και ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν υπήρξαν τόσες πολλές προσφορές μέσο/βραχυπρόσθεσμης μίσθωσης στην αγορά και τιμές τόσο πολύ ελκυστικές -ειδικά αν κάνεις κράτηση εκ των προτέρων.

Αν αντίθετα χρειάζεσαι ένα αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση, αλλά δεν έχεις επαρκή προϋπολογισμό για την αγορά του ή σου αρέσει να αλλάξεις συχνά μοντέλο, τότε μπορείς να επιλέξεις μια ΜΜΑ ή μια ΜΜΑ με εξαγορά. Η Μακροχρόνια Μίσθωση Αυτοκινήτου και η μίσθωση με δυνατότητα εξαγοράς σου επιτρέπουν να μισθώσεις το αυτοκίνητο της επιλογής σου για περίοδο που κυμαίνεται από 12 έως 60 μήνες και πιθανώς να το αγοράσεις στο τέλος της χρονομισθωτικής περιόδου.

Εδώ τη διαφορά κάνει η χρονομισθώτρια εταιρεία FlexCar, καθώς ο μισθωτής µπορεί να αγοράσει το αυτοκίνητο που χρησιµοποιεί οποιαδήποτε στιγµή θελήσει. Ή να το αλλάξει σε ή κάθε 24 μήνες με άλλο μοντέλο, είτε µε µεγαλύτερης κατηγορίας είτε µε µικρότερης κατηγορίας, συνεχίζοντας επάνω στο αρχικό συµβόλαιο. Και μάλιστα χωρίς να καταβάλλει εκ νέου προκαταβολή.

Mίσθωση αυτοκινήτου

Μίσθωση αυτοκινήτου πριν από την αγορά: Ο σωστός συμβιβασμός;
Εάν χρειάζεσαι σύντομα ένα νέο αυτοκίνητο για καθημερινή οδήγηση, έχεις την επιλογή ανάμεσα στην αγορά ή μίσθωση αυτοκινήτου. Για όσους τους αρέσει να οδηγούν με ένα πρόσφατο μοντέλο και να αλλάζουν μοντέλα τακτικά χωρίς προσκόμματα, η επιλογή της μακροχρόνιας μίσθωσης είναι ιδανική. Στη συνέχεια, έχεις την επιλογή μεταξύ δύο τύπων μίσθωσης:
-Μακροχρόνια Μίσθωση, δηλαδή μακρά ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς δυνατότητα αγοράς
-Μακροχρόνια Μίσθωση με δικαίωμα αγοράς. Στην περίπτωση αυτή η αγορά μπορεί να ακολουθήσει την περίοδο ενοικίασης του αυτοκινήτου και αυτό χωρίς εγγυήσεις και σε προσυμφωνημένο τίμημα.

Και οι δύο περιπτώσεις σου επιτρέπουν να μισθώσεις ένα αυτοκίνητο για μια περίοδο που μπορεί να κυμαίνεται από 12 έως 60 μήνες ανάλογα με τη σύμβαση. 

Στη συνέχεια, ο χρήστης χρειάζεται να πληρώνει μηνιαίες δόσεις που καθορίζονται ανάλογα με τη μάρκα, τον μοντέλο, τον εξοπλισμό του και τη διάρκεια της σύμβασης, για να χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο του οποίου δεν είναι ιδιοκτήτης. Η μακροχρόνια μίσθωση λοιπόν σου επιτρέπει την πλήρη χρήση ενός αυτοκινήτου χωρίς να χρειάζεται να το αγοράσεις. Οπότε απαλλάσσεσαι και από τις υποχρεώσεις της ιδιοκτησίας, δηλαδή τέλη κυκλοφορίας, συντήρηση, επισκευές, ζηµιές, αναλώσιµα, µεικτή ασφάλεια και πάνω από όλα φόρους.

Mίσθωση αυτοκινήτου

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στη χρονομισθώτρια εταιρεία FlexCar, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υπογράψει µισθωτήριο με διάρκεια αορίστου χρόνου. Μπορεί δε να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγµή θελήσει το όχηµά του χωρίς καµία επιβάρυνση ή δέσµευση, αρκεί να ενηµερώσει 20 ηµέρες νωρίτερα.

Το σφόδρα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μίσθωσης είναι εάν θα ήθελες ένα επιβατικό βαν για συχνές εκδρομές, αλλά δεν θα ήθελες να επενδύσεις στην αγορά του. Στο τέλος του συμβολαίου, αν είναι απλή ΜΜΑ επιστρέφεις το αυτοκίνητο, ενώ η δυνατότητα εξαγοράς εξαρτάται από εσένα! Αυτό είναι το δυνατό σημείο της μίσθωσης αυτοκινήτου με την επιλογή εξαγοράς: Αν θέλεις να γίνεις ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, αφού το νοικιάσεις (και το δοκιμάσεις), είναι πολύ πιθανό.

Να σημειώσουμε, ανεξάρτητα από το παραπάνω παράδειγμα, ότι η συνήθης προκαταβολή μίσθωσης είναι είναι ίση µε δύο µηνιαία µισθώµατα -πλέον ΦΠΑ- και µπορεί να σου επιστραφεί µε δύο τρόπους: Σε µορφή έκπτωσης στην περίπτωση εξαγοράς. Ύστερα από το τέλος της µίσθωσης εάν κάποιος έχει κρατήσει το όχηµα περισσότερο από 36 µήνες.

Η μίσθωση αυτοκινήτου αποτελεί πλέον εναλλακτική λύση στην αγορά και χρειάζεται να περιλαμβάνεται υπό προϋποθέσεις στην γκάμα των επιλογών του ιδιώτη χρήστη.

Mίσθωση αυτοκινήτου

Αγορά ή ενοικίαση αυτοκινήτου: Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στο εαυτό σου
Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις εμπρός στο δίλημμα «πρέπει να αγοράσω ή να μισθώσω αυτοκίνητο;». Είναι πάνω από όλα στο χέρι σου να αποφασίσεις ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες σου. Λοιπόν, να αγοράσεις ή να μισθώσεις ένα αυτοκίνητο; Ποιο είναι το προφίλ σου; Για να το μάθεις, μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας έναν απολογισμό της κατάστασης, απαντώντας στις σωστές ερωτήσεις:

-Διαθέτεις αρκετό προϋπολογισμό για να αγοράσεις αυτοκίνητο; 
-Καινούργιο ή μεταχειρισμένο;
-Σε περίπτωση καταφυγής σε τραπεζικό δανεισμό, θα ήταν αυτή η μοναδική μηνιαία πληρωμή που θα πρέπει να αποπληρωθεί;
-Οδηγείς πολύ;
-Θα ήθελες να οδηγείς το ίδιο μοντέλο για περισσότερα από τέσσερα χρόνια;
-Είσαι έτοιμος να χειριστείς πιθανά έξοδα επισκευής και συντήρησης;
-Σου φαίνεται αποδεκτή η απαξίωση στο αυτοκίνητο και η πιθανή υποτίμηση της τιμής μεταπώλησης;

Εάν απάντησες «ΝΑΙ» στις περισσότερες ερωτήσεις, φαίνεται ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο για να αγοράσεις το αυτοκίνητό σου! 
Έχε υπόψη σου ότι παρόλο που η τιμή αγοράς ενός αυτοκινήτου, είτε καινούργιου είτε μεταχειρισμένου, είναι υψηλή, το άθροισμα των μηνιαίων μισθωμάτων είναι συχνά ακόμη υψηλότερο. Επομένως, η μίσθωση αυτοκινήτου δεν έχει σκοπό να σου εξοικονομήσει χρήματα.

Mίσθωση αυτοκινήτου

Η εκτιμώμενη διάρκεια χρήσης του αυτοκινήτου μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης
Πάνω από πέντε χρόνια; Η αγορά πρέπει να προτιμηθεί.
Λιγότερο από τρία ή τέσσερα χρόνια; Η μακροχρόνια μίσθωση (ΜΜΑ) φαίνεται ότι είναι η ορθότερη επιλογή.
Θέλεις να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να το σκεφτεί: Γιατί να μην το μισθώσεις με δυνατότητα εξαγοράς;

Αγορά αυτοκινήτου για να το νοικιάσεις: Καλή ιδέα;
Ανάμεσα στη μίσθωση ή την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, έχεις κάνει την επιλογή σου: Έχεις βρει ένα σπάνιο μαργαριτάρι για να αγοράσεις. Εάν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου περιστασιακά ή θέλεις απλώς να τα βγάλεις οικονομικά πέρα, έχεις σκεφτεί να το εκμισθώσεις; Είναι όμως πραγματικά ενδιαφέρον; Και στην Ελλάδα, υπάρχει πλέον πλατφόρμα που προσφέρει ενοικίαση αυτοκινήτου μεταξύ ιδιωτών. Μια τάση που εμπίπτει στο συνεργατικό εμπόριο και αποτελεί ταυτόχρονα ένα είδος car sharing που πλέον αναπτύσσεται και στις μισθώσεις αυτοκινήτων. Είτε για περιστασιακές μετακινήσεις στην πόλη είτε για ταξίδια το Σαββατοκύριακο, πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τύπο ενοικίασης.

Γνωρίζοντας ότι περίπου το 15% του μηνιαίου προϋπολογισμού ενός οδηγού πηγαίνει στη συντήρηση του αυτοκινήτου, η ιδιωτική μίσθωση καθιστά δυνατή την απόσβεση του κόστους, ενώ συνεχίζεις να το χρησιμοποιείς όποτε το χρειάζεσαι. Μίσθωμα, περίοδοι μίσθωσης, διάρκεια διαθεσιμότητας, εσύ θέτεις τις παραμέτρους στην ιστοσελίδα! Για να αποβεί κερδοφόρο για την τσέπη σου, κάνε τους υπολογισμούς σου για να ορίσεις την τιμή και την ιδανική περίοδο ενοικίασης. Πριν ξεκινήσεις, θυμήσου να ελέγξεις τους όρους και τις προϋποθέσεις του ιστότοπου και ότι είσαι κατοχυρωμένος όσον αφορά την ασφάλιση και τον τεχνικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube