ACEA: Το 2020 θα κλείσει με 25% πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων πανευρωπαϊκά

ACEA: Το 2020 θα κλείσει με 25% πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων πανευρωπαϊκά

Επιτακτική η ανάγκη να δωθούν κίνητρα για να τονωθεί η αγορά αυτοκινήτου, τονίζει ο ACEA.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αναθεώρησε ριζικά την πρόβλεψή της για το 2020 για ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων της ΕΕ σε περίπου -25%, ενόψει της μεγάλης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία λόγω της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι αναμένεται πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (θα μειωθούν κατά περισσότερο από 3 εκατομμύρια μονάδες, από 12,8 εκατ.το 2019 σε περίπου 9,6 εκατ. μονάδες φέτος.

Μετά τα πρώτα κύματα της κρίσης από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο, η αγορά αυτοκινήτων της ΕΕ έχει συρρικνωθεί κατά 41,5% μέχρι στιγμής. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να εξισορροπήσει σε κάποιο βαθμό τους επόμενους μήνες ως το τέλος του χρόνου. 

Παρόλα αυτά, όσον αφορά τον όγκο, η πρόβλεψη πωλήσεων αυτοκινήτων για την ΕΕ φέτος αντιπροσωπεύει τον χαμηλότερο αριθμό νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν από το 2013, με τον κλάδο να έχει περάσει έξι συνεχόμενα χρόνια πτώσης μετά την οικονομική κρίση 2008-2009. 

«Η ACEA διατηρεί την ελπίδα ότι αυτό το δραματικό σενάριο μπορεί να μετριαστεί μέσω γρήγορων και ισχυρών μέτρων από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA Eric-Mark Huitema.

«Δεδομένης της άνευ προηγουμένου κατάρρευσης των πωλήσεων μέχρι σήμερα, απαιτούνται επειγόντως κίνητρα αγοράς σε ολόκληρη την ΕΕ για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ζήτηση για νέα αυτοκίνητα. Προς το συμφέρον της βιομηχανίας μας και της ευρύτερης οικονομίας της ΕΕ, ζητούμε την απαραίτητη πολιτική και οικονομική υποστήριξη - τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών - προκειμένου να περιοριστεί η ζημία στην παραγωγή και την απασχόληση κατά τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο ACEA.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube