Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε αντηλιακές μεμβράνες για το αυτοκίνητό σας;

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε αντηλιακές μεμβράνες για το αυτοκίνητό σας;

Οι αντηλιακές μεμβράνες δεν προσφέρουν μόνο στιλ σε ένα αυτοκίνητο. Φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνουν την θερμοκρασία στην καμπίνα και προσφέρουν προστασία σε περίπτωση θραύσης του κρυστάλλου.

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια από τις πλέον ηλιόλουστες περιοχές του πλανήτη. Είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, ο ήλιος στην χώρα μας δεν αστειεύεται, με την υπεριώδη ακτινοβολία του να αποδεικνύεται επιβλαβής όχι μόνο για εμάς αλλά και για το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.

Λύση στο πρόβλημα δίνουν οι αντηλιακές μεμβράνες που:
-μειώνουν τη θερμότητα της καμπίνας από την ηλιακή ενέργεια μέσω της θερμοανάκλασης
-προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία επιβάτες και καμπίνα
-βοηθούν το περιβάλλον της καμπίνας να έρχεται ταχύτερα στην επιθυμητή θερμοκρασία, οπότε μειώνεται η κατανάλωση.
-μειώνουν την αντηλιά
-είναι σύμμαχος ασφαλείας στην περίπτωση θραύσης κάποιου κρυστάλλου, συγκρατώντας τα θραύσματα που μπορεί να τραυματίσουν τους επιβάτες

Βέβαια, πολλοί επιλέγουν αντηλιακές μεμβράνες στο αυτοκίνητό τους προκειμένου να το αναβαθμίσουν και αισθητικά, αποκτώντας συγχρόνως και μια ιδιωτικότητα δίχως να επιβαρύνεται η ορατότητα προς τα έξω.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και νομοθεσία που ορίζει τον ελάχιστο συντελεστή διαπερατότητας του φωτός, με άλλα λόγια πόσο σκούρες είναι οι μεμβράνες: Παρμπρίζ 70%, παράθυρα οδηγού και συνοδηγού 75%.

Για τα πίσω παράθυρα ο ΚΟΚ δεν δίνει ελάχιστο ποσοστό, αλλά το παράδοξο είναι ότι δεν δίνει ποσοστό ούτε για το πίσω κρύσταλλο: Μια μεμβράνη με πολύ χαμηλό συντελεστή διαπερατότητας που δεν αφήνει τον οδηγό που ακολουθεί να δει μέσα από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, μπορεί να αποδειχτεί ολέθρια.

αντηλιακές μεβράνες

Τι είναι οι αντηλιακές μεμβράνες;
Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο φιλμ σε ποικίλες διαβαθμίσεις «σκουρότητας». Αποτελούνται από πολλές στρώσεις πολυεστέρα με κάθε στρώση να προσδίδει συγκεκριμένες ιδιότητες. Χονδρικά, ένα φύλλο μεμβράνης αποτελείται από τις εξής στρώσεις:

Liner: Λεπτό προστατευτικό φύλλο που καλύπτει τη μη υδατοδιαλυτή κόλλα που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Αφαιρείται πριν την τοποθέτηση της μεμβράνης ούτως ώστε να αποκαλυφθεί η κόλλα για την τοποθέτηση της.

Μη υδατοδιάλυτη κόλλα: Είναι ανθεκτική στο νερό επειδή η τοποθέτηση των μεμβρανών γίνεται με ψεκασμό νερού στο τζάμι και στην κόλλα. Επίσης είναι ευαίσθητη στην πίεση που σημαίνει πως για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στο σημείο που θέλουμε να γίνει η τοποθέτηση.

Στρώσεις πολυεστέρα: Οι στρώσεις αυτές διαχειρίζονται την UV ακτινοβολία, την απόχρωση της μεμβράνης κ.ά. Ανάλογα με την τεχνολογία εμπλουτισμού της απόχρωσης έχουμε και τον τύπο της μεμβράνης. Όσο πιο τεχνολογικά προηγμένος είναι ο εμπλουτισμός τόσο πιο καλή είναι και η απόδοση της μεμβράνης.

Αντιχαρακτική προστασία: Είναι η τελευταία εξωτερική επίστρωση και προστατεύει από γρατζουνιές.

Τρεις βασικές ποιότητες
Οι απλές μεμβράνες είναι η οικονομικότερη σειρά που μπορεί να επιλέξει κανείς. Η σκουρότητά τους προσδίδεται με εμποτισμό χρωστικής ουσίας που απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία κατά 99%. Συνήθως βέβαια η εγγύηση τους δεν περιλαμβάνει τον αποχρωματισμό τους, αλλά αυτό εξαρτάται και από τον εκάστοτε κατασκευαστή.

Οι επιμεταλλωμένες μεμβράνες πρόκειται για εμποτισμό βαφής με επίστρωση σωματιδίων μετάλλου, όπως αλουμίνιο, τιτάνιο κ.ά.. Η ύπαρξη μεταλλικών στοιχείων (υβρίδια ουσιαστικά μετάλλου) στη σύσταση τους βελτιώνει όχι μόνο την αντοχή αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Είναι από τις πιο εμπορικές καθώς προσφέρουν μια εξαιρετική σχέση τιμής/αξίας.

Οι νανοκεραμικές μεμβράνες τώρα, δημιουργούνται από τον εμποτισμό μορίων του άνθρακα σε κεραμική επίστρωση. Είναι η κορυφαία επιλογή που μπορεί να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, αφού συνδυάζουν τη μέγιστη αντοχή στον χρόνο με την κορυφαία αποτελεσματικότητα. Παρέχουν δε τη μεγαλύτερη δυνατή θερμική ανάκλαση ακόμα και σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, ενώ εξαλείφουν την ακτινοβολία UV κατά 99%. Είναι επίσης, οι μοναδικές μεμβράνες που μειώνουν την υπέρυθρη ακτινοβολία IR έως 95%, που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της ζέστης στα ενδότερα του οχήματος.

αντηλιακές μεβράνες

Τι να προσέξετε κατά τη διαδικασία τοποθέτησης
Άπαξ και έχουν καθαριστεί σωστά από τους ειδικούς οι κρυστάλλινες επιφάνειες δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση κατά τη διαδικασία τοποθέτησης να εμφανιστούν μικρές θαμπάδες, οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι οι μεμβράνες είναι ακόμα «υγρές». Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρχει δηλαδή εγκλωβισμένος «αέρας» στο εσωτερικό των μεμβρανών, αυτές οι θαμπάδες θα εξαφανιστούν το πολύ ύστερα από δύο με τρεις ημέρες.

Είναι πιθανό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και το πρέπον, σε κάποιες περιπτώσεις να παραμείνει εγκλωβισμένη υγρασία σε μορφή φυσαλίδων. Αυτό οφείλεται στο διάλυμα που χρησιμοποιείται για την επίστρωση της μεμβράνης, ειδικά στο παρμπρίζ και στο πίσω κρύσταλλο. Δε χρειάζεται να κάνετε κάτι εσείς. Εάν παρόλα αυτά ύστερα από μία εβδομάδα δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως, επισκεφθείτε άμεσα τον τεχνικό που τις τοποθέτησε.

Ύστερα από την ολοκλήρωση της τοποθέτησης θα σας ενημερώσουν ότι τα παράθυρα του αυτοκινήτου πρέπει να παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 48 ώρες. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον τύπο της μεμβράνης, μπορεί να χρειαστούν από μία έως και τρεις εβδομάδες για να στεγνώσει πλήρως.

Τα ειδικά αυτοκόλλητα που θα δείτε να τοποθετούνται στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου είναι για να πιστοποιούν τον τύπο της μεμβράνης και χρησιμοποιούνται σε ενδεχόμενο έλεγχο από τροχαία ή ΚΤΕΟ.

αντηλιακές μεβράνες

Μία εξαιρετική λύση τώρα για τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών στο αυτοκίνητο σας προσφέρει η FOLIATEC. Η γερμανική φίρμα, που εκπροσωπείται στη χώρα μας από τον όμιλο «Τροχός», επικεντρώνεται στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως είναι οι αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτου. Η κορυφαία ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται εγγυώνται το άψογο αποτέλεσμα και την αντοχή στον χρόνο.

Η γκάμα διαθέτει διαφορετικούς τόνους και χρωματισμούς ώστε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Η σειρά SECURLUX εξασφαλίζει μέγιστη προστασία σε περίπτωση θραύσης, καθώς είναι ειδικά κατασκευασμένη για να αποφεύγονται τραυματισμοί από τα θραύσματα του παραθύρου. Επίσης, όλες οι μεμβράνες της FOLIATEC συνοδεύονται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και διατίθενται με πέντε χρόνια εγγύηση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube