Suzuki ALLGRIP: Ασφάλεια και σιγουριά παντός εδάφους!

Suzuki ALLGRIP: Ασφάλεια και σιγουριά παντός εδάφους!

Το όνομα Suzuki είναι συνυφασμένο με την περιπέτεια στη φύση. Από το 1970 η Ιαπωνική εταιρία αναπτύσσει τετρακίνητα εκτός δρόμου οχήματα, ικανά να ανταπεξέλθουν και στις πλέον απαιτητικές συνθήκες.

Από το αρχικό JIMNY LJ10 μέχρι τις μέρες μας μεσολαβεί ένα διάστημα μεγαλύτερο των 50 ετών. Μισός αιώνας συνεχούς και αδιάλειπτης εξέλιξης συστημάτων τετρακίνησης έχει χαρίσει στη Suzuki μία αξιοζήλευτη τεχνογνωσία επάνω σε αυτό τον τομέα. Στο πως να περνάει την ισχύ στο δρόμο ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης.

Στις μέρες μας, όλη αυτή η εμπειρία έχει συσσωρευτεί στη νεότερη και πλέον εξελιγμένη τεχνολογία ALLGRIP. Πρόκειται για μία σειρά συστημάτων τετρακίνησης που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ικανοποίηση αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες στον οδηγό ενός Suzuki. Προσαρμόζονται δε έτσι ώστε να βελτιστοποιούν την ασφάλεια και τα δυναμικά χαρακτηριστικά των μοντέλων της γκάμας της εταιρίας. Όχι μόνο των SUV αλλά ακόμα και των μικρών αυτοκινήτων πόλης!

Οι τρεις διαθέσιμες παραλλαγές της τεχνολογίας ALLGRIP είναι ουσιαστικά σχεδιασμένες ώστε να ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής και με τις απαιτήσεις του χρήστη. Αρχικά έχουμε την ALLGRIP AUTO, που συναντάμε στα Suzuki IGNIS και SWIFT. Εδώ η κίνηση μεταδίδεται υπό φυσιολογικές συνθήκες μόνο στους μπροστινούς τροχούς, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη κατανάλωση και οικονομία στη χρήση.

Ignis

Εφόσον όμως το αυτοκίνητο κινείται σε ολισθηρό πεδίο, υπό βροχή ή χιόνι, ένας συνεκτικός συμπλέκτης αναλαμβάνει να μεταφέρει αυτόματα ένα ποσοστό της ροπής και πίσω. Το ποσοστό αυτό μεταβάλλεται συνεχώς, ανάλογα με τις συνθήκες, ενώ η εμπλοκή της τετρακίνησης γίνεται ακαριαία, με το που θα ανιχνεύσει το σύστημα ολίσθηση. Ενδεικτικά, οι βασικές τιμές για τα τετρακίνητα IGNIS και SWIFT ξεκινούν από τα €16.280 και €16.880 αντίστοιχα.

Για όσους στραφούν σε μοντέλα ελευθέρου χρόνου όπως τα VITARA και S-CROSS, η Suzuki αναβαθμίζει την εμπειρία της μετακίνησης με το ALLGRIP SELECT. Εδώ πλέον μιλάμε για ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης με προγράμματα, που μπορεί να χαρακτηριστεί ευχάριστο οδηγικά, αποδοτικό αλλά και άνετο.

vitara

Μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα από τα τρία βασικά προγράμματα, auto, sport και snow, που αλλάζουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Επιπλέον, η λειτουργία Lock μπορεί να κατανέμει τη μέγιστη ροπή στους πίσω τροχούς για τον απεγκλωβισμό του αυτοκινήτου από βαθύ χιόνι, λάσπη ή άμμο. Η λειτουργία αλλάζει σε snow μετά τα 60 km/h. Τα τετρακίνητα Suzuki VITARA και S-CROSS έχουν τιμές εκκίνησης από €24.130 και €26.730 αντίστοιχα.

s-cross

Τέλος, για σοβαρή εκτός δρόμου χρήση που ξεφεύγει από την κίνηση σε κάποιο κακοτράχαλο χωματόδρομο, υπάρχει το ALLGRIP PRO, που συναντάμε στο JIMNY, ένα από τα ικανότερα 4Χ4 της αγοράς. Μέσω του σχετικού old school λεβιέ, ο οδηγός επιλέγει εάν θα κινηθεί με σταθερή κίνηση στους δύο ή και στους τέσσερις τροχούς. Η ροπή μεταξύ αυτών μπορεί και εδώ να κλειδώσει, ενώ επιπροσθέτως διατίθεται ένα κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων, τα «κοντά», για extreme εκτός δρόμου χρήση.

Jimny

Καταλήγοντας, η Suzuki έχει καταφέρει να δώσει σε κάθε μοντέλο της αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Ένα εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης, προσαρμοσμένο έτσι ώστε να βελτιστοποιεί τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, σε όλες τις συνθήκες. Να επεκτείνει το εύρος χρήσης με ασφάλεια και, τελικά, να υποστηρίζει το δραστήριο τρόπο ζωής του χρήστη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube