Renault Clio: 30 χρόνια εξέλιξης και επιτυχίας

Renault Clio: 30 χρόνια εξέλιξης και επιτυχίας

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, οι πέντε γενιές του Renault Clio έχτισαν και συντηρούν με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη του κορυφαίου compact best seller.

Το Renault Clio, ένα διαχρονικό best-seller στην Ευρώπη, μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια στην αγορά και περισσότερες από 15 εκατομμύρια πωλήσεις, έχοντας δημιουργήσει ένα σκληρό πυρήνα φανατικού κοινού που το επιλέγει ξανά και ξανά.

Το Clio έκανε πρεμιέρα το 1990 στο σαλόνι του Παρισίου, αντικαθιστώντας το Renault 5. Με αυτό το μοντέλο η γαλλική φίρμα άλλαξε τα δεδομένα στην κατηγορία των σουπερμίνι φέρνοντας στοιχεία εξοπλισμού, ευρυχωρίας, ποιότητας και άνεσης από μεγαλύτερα αυτοκίνητα σε ένα πολύ ελκυστικό πακέτο. Τα χαρακτηριστικά αυτά μαζί με τη σωστή τιμή εξασφάλισαν στο Clio τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς το 1991, ενώ στην ιστορία έμεινε το Clio Williams, ως ένα από τα καλύτερα μικρά GTi που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Η δεύτερη γενιά ήρθε το 1998, ύστερα από μια περίοδο ουσιαστικής εξέλιξης. Γι’ αυτό και είχε σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς, με περισσότερες καμπύλες στον εξωτερικό σχεδιασμό, πιο μοντέρνο εσωτερικό, πλουσιότερο εξοπλισμό ασφαλείας και πιο αποδοτικούς κινητήρες. Με αυτό τον τρόπο ανταποκρίθηκε και πάλι μοναδικά στις ανάγκες κάθε νέου και μικρής οικογένειας.

Renault Clio 30 years drive_gr 6

Η τρίτη γενιά του μοντέλου παρουσιάστηκε το 2005 και σημείωσε ένα μεγάλο άλμα εξέλιξης, γι’ αυτό ψηφίστηκε ως το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2006. Ήταν το πρώτο σουπερμίνι που απέσπασε κορυφαία βαθμολογία πέντε αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP κι αυτό απέδειξε την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της γαλλικής φίρμας. Το Clio III είχε χαρακτηριστικά που θύμιζαν όσο ποτέ αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας προσφέροντας κορυφαίο συνδυασμό άνεσης, ποιότητας, τεχνολογίας, ευρυχωρίας, πρακτικότητας και ασφάλειας. Για άλλη μια φορά αξέχαστη έμεινε και η κορυφαία έκδοση με την υπογραφή της Renault Sport.

Πέρασαν επτά χρόνια έως την πρεμιέρα της τέταρτης γενιάς Clio, η οποία ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Το κατάφερε κυρίως χάρη στην νέα σχεδιαστική γλώσσα της Renault δια χειρός Laurens van den Acker, η οποία παραμένει εμπνευσμένη μέχρι και σήμερα. Σημαντική αναβάθμιση σημειώθηκε τόσο στον εξοπλισμό όσο και στην ψηφιακή τεχνολογία, με μεγάλη οθόνη αφής και χαρακτηριστική κεντρική κονσόλα. Το Clio κράτησε επίσης ψηλά τον πήχη της ασφάλειας και της δυναμικής οδικής συμπεριφοράς, ενώ ενδεικτικό για την απήχησή του στο κοινό είναι πως οι πωλήσεις του διατήρησαν ανοδική πορεία μέχρι και το τέλος της εμπορικής σταδιοδρομίας του.

Η σημερινή, πέμπτη, γενιά έκανε πρεμιέρα το 2019 και κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία της Renault είναι καλύτερη από ποτέ χωρίς αυτό να αλλοιώνει το χαρακτηριστικό της λογικής τιμής που ξεκινάει από τις €13.790. Η σχεδίαση αποτελεί εξέλιξη της προηγούμενης γενιάς, ενώ ο χαρακτήρας της είναι πιο ώριμος και συνοδεύεται από σημαντικές τεχνικές αναβαθμίσεις. Η συμπεριφορά στο δρόμο, η κύλιση, η άνεση και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ τη μεγάλη διαφορά κάνει η γκάμα των κινητήρων που διαθέτει κορυφαία εφαρμοσμένη τεχνολογία. Ο κινητήρας 1.0 TCe στην έκδοση διπλού καυσίμου (βενζίνης / υγραερίου) των 100 ίππων εγγυάται μέγιστη οικονομία στην καθημερινή μετακίνηση και ασυναγώνιστη αυτονομία που αγγίζει τα 1.200 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα. Στην κορυφή της γκάμας, η πλήρως υβριδική έκδοση Hybrid τεχνολογίας E-TECH των 140 ίππων εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η εταιρεία μέσα από τη μακρά θητεία της στην Formula1, ενώ προσφέρει δυνατότητα 80% αμιγώς ηλεκτρικών αστικών μετακινήσεων και έως 40% οικονομία καυσίμου, σε σχέση με ένα συμβατικό σύνολο βενζίνης.

Renault Clio 30 years drive_gr 7

Παράλληλα, συνεχίζοντας την παράδοση Renault,το νέο Renault Clio κέρδισε τη διάκριση του Best in Class μοντέλου στην κατηγορία του, στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP, έχοντας αποσπάσει την κορυφαία διάκριση των 5 αστέρων, επιτυγχάνοντας κορυφαίες βαθμολογίες σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης (ασφάλεια ενήλικων επιβατών, παιδιών, πεζών, πληρότητα και αποτελεσματικότητα συστημάτων ασφαλείας).

Ύστερα από όλα αυτά, δεν αποτελεί καμία έκπληξη που το Renault Clio είναι τόσο επιτυχημένο. Δίνοντας πάντα την αίσθηση ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου κατάφερνε πάντα να ανεβάζει τον πήχη της κατηγορίας, και αυτό ακριβώς συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό και είναι βέβαιο πως η επιτυχία του θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube