Η Volvo μας δίνει πρόσβαση στο αύριο της αυτοκίνησης... από σήμερα!

Η Volvo μας δίνει πρόσβαση στο αύριο της αυτοκίνησης... από σήμερα!

Με μια υπερπλήρη γκάμα από εξηλεκτρισμένα μοντέλα, η Volvo μας δίνει πρόσβαση στο αύριο της αυτοκίνησης ήδη... από σήμερα.

Η Volvo έχει θεσπίσει επίσημα ως στόχο μέχρι το 2025 τις μισές από τις πωλήσεις της παγκοσμίως να αποτελούν πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα. Και τις άλλες μισές υβριδικά. Εάν κρίνουμε από την γκάμα που ήδη από σήμερα διαθέτει, πρόκειται για ένα απόλυτα ρεαλιστικό όραμα.

Κάθε ένα Volvo που παράγεται σήμερα και διατίθεται στη χώρα μας, διαθέτει τουλάχιστον μια ήπια υβριδική ή plug-in υβριδική έκδοση, η οποία του εξασφαλίζει πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, εξίσου χαμηλές εκπομπές CO2 μα ταυτόχρονα και υψηλές επιδόσεις.

Εάν σε αυτά τα χαρακτηριστικά προστεθούν η παραδοσιακά κορυφαία ασφάλεια αλλά και η συνολικά κορυφαία τεχνολογία που συνοδεύει όλα τα μοντέλα της σουηδικής εταιρείας, δεν προκαλούν καμία απορία τα συνεχή ρεκόρ πωλήσεων που σημειώνει η Volvo, ηγούμενη παράλληλα της μετάβασης στην νέα, πράσινη εποχή της αυτοκίνησης.

Volvo XC40 Recharge

Η γκάμα ξεκινάει από το XC40, η τεχνολογική παλέτα του οποίου περιλαμβάνει τα πάντα! Από τις ήπια υβριδικές εκδοχές B4 και B5 με 197 και 250 PS αντίστοιχα, έως τις plug-in υβριδικές T4 και T5 αλλά και τις αμιγώς ηλεκτρικές P6 και P8 Recharge.

Οι T4 και T5 χρησιμοποιούν το επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα με 211 και 262 PS αντίστοιχα, έχοντας μέση κατανάλωση καυσίμου μόλις 2,1 lt/100 km και εκπομπές CO2 από 47 gr/km. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως υπάρχουν και εκδόσεις με λιανική τιμή προ φόρων κάτω από τις €40.000, οι οποίες επωφελούνται από το καθεστώς εταιρικής χρήσης χωρίς φόρο.

Η κορυφή της γκάμας είναι βέβαια ηλεκτρική και περιλαμβάνει δύο επίπεδα ισχύος, με 231 PS για την έκδοση P6 ή 408 PS για την P8. Καθότι μάλιστα η λιανική τιμή προ φόρων για αμφότερες τις επιλογές είναι κάτω από τις €50.000, ισχύει και η επιδότηση σε ποσοστό 15% του κρατικού προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Στο επόμενο σκαλοπάτι μεγέθους για τα SUV αμαξώματα της Volvo, υπάρχει το XC60. Στην κορυφή της γκάμας του τοποθετούνται οι δύο τετρακίνητες plug-in υβριδικές εκδόσεις T6 με 350 PS και T8 με 455 PS που έχει 78 km μέση ηλεκτρική αυτονομία, ενώ το «παρών» δίνει και η ήπια υβριδική τεχνολογία, τόσο με κινητήρα βενζίνης όσο και με πετρελαίου. Οι εκδόσεις B5 και B6 εφοδιάζονται με 2,0 lt βενζινοκινητήρα ισχύος 250 και 300 PS αντίστοιχα, ενώ οι ντίζελ κρύβουν κάτω από το καπό επίσης δίλιτρο κινητήρα, με 197 και 235 PS για τις εκδόσεις B4 και B5.

Η ναυαρχίδα των SUV της σουηδικής φίρμας είναι το πολυτελές και εν δυνάμει 7θέσιο XC90, ο θερμικός κινητήρας του οποίου δεν ξεπερνάει σε καμία έκδοση τα δύο λίτρα. Ούτε καν στην Plug-in Hybrid Τ8, που αποδίδει 456 PS, είναι τετρακίνητη και συνδυάζει τις πανίσχυρες επιδόσεις με δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για την καθημερινότητα.

Volvo S90

Εκτός από τα SUV μοντέλα όμως, για τη Volvo εξηλεκτρισμός έχει εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη γκάμα. Τα S60 και S90 με το κομψό σεντάν αμάξωμα διατίθενται στην έκδοση T8 με 455 ίππους, ενώ το δυναμικό και ασύγκριτα πρακτικό V60 στην T6 που αποδίδει 350 ίππους. Όλες οι εκδόσεις είναι τετρακίνητες και διαθέτουν περισσότερο από επαρκή ηλεκτρική αυτονομία για τις καθημερινές μετακινήσεις. Επιπρόσθετα το V60 T6 έχει λιανική τιμή προ φόρων κάτω από €40.000, άρα και ισχυρό ενδιαφέρον για την εταιρική κατοχή και χρήση.

Volvo C40 Recharge

Και ως τελευταία πινελιά στο πρόσωπο της σύγχρονης Volvo, έρχεται να προστεθεί το ολοκαίνουργιο C40 Recharge Pure Electric, το οποίο έχει 408 PS, ιδιαίτερα εντυπωσιακό ντιζάιν και εκρηκτικές επιδόσεις. Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί μια απόλυτα πλήρης γκάμα μοντέλων, αμαξωμάτων αλλά και εκδόσεων, η οποία ξεχειλίζει από πολυτέλεια, ασφάλεια, επιδόσεις αλλά και ολιστικό σεβασμό προς τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube