Η Renault πρωταγωνιστεί στις «πράσινες» τεχνολογίες

Η Renault πρωταγωνιστεί στις «πράσινες» τεχνολογίες

Η Renault έχει κτίσει ολόκληρη στρατηγική γύρω από τον σεβασµό στο περιβάλλον και το χαµηλό κόστος χρήσης, πρωταγωνιστώντας µε τα υβριδικά E-TECH και τα LPG μοντέλα της γκάµας της.

Με την αυτοκίνηση να επιταχύνει τη μετάβασή της σε πιο «καθαρές» και οικονομικές μετακινήσεις, υπάρχουν κατασκευαστές που παραδίδουν μαθήματα με τις τεχνολογικές τους υλοποιήσεις. Η Renault είναι δίχως αμφιβολία μια απ’ αυτές, πρωταγωνιστώντας µε τα υβριδικά E-TECH και τα LPG μοντέλα της.

Κορυφαία υβριδική τεχνολογία Ε-ΤΕCH
Η οικογένεια E-TECH της Renault αποτελείται από ήπια υβριδικές, υβριδικές και plug-in hybrid εκδόσεις. Πρόκειται για ένα ευρύ φάσµα τεχνολογίας που αντλεί έµπνευση και τεχνογνωσία από τη Formula 1, προκειµένου να προσφέρει τον τέλειο συνδυασµό απόδοσης και οικονοµίας.

Σήµερα, όλα τα βασικά µοντέλα της εταιρείας διαθέτουν µια ή και περισσότερες επιλογές υβριδικής τεχνολογίας. Την αρχή κάνει το Clio E-TECH, το οποίο συνδυάζει κινητήρα βενζίνης 1,6 lt, µε δύο ηλεκτροκινητήρες και αποδίδει συνδυαστικά 140 ίππους. Το σύστηµα αντλεί το µέγιστο της απόδοσης τόσο από τη βενζίνη όσο και από την µπαταρία, ενώ διανύει έως και το 80% των διαδροµών µέσα στην πόλη αποκλειστικά µε ρεύµα.

Renault

Τη σκυτάλη παίρνει το B-SUV Captur, το οποίο έχει ακόµα περισσότερη πολυφωνία επιλογών. Η γκάµα διαθέτει µια έκδοση µε ήπιο υβριδικό σύστηµα το οποίο εξασφαλίζει έως και 40% µείωση κατανάλωσης στον 1.300άρη turbo κινητήρα βενζίνης που αποδίδει 140 PS. Παράλληλα, το Captur είναι και το µοναδικό επαναφορτιζόµενο υβριδικό µοντέλο της κατηγορίας. Στην έκδοση plug-in hybrid συνδυάζει τον θερµικό κινητήρα βενζίνης των 1,6 lt µε δύο ηλεκτρικούς, µε συνολική απόδοση 160 PS. Μπορεί να διανύσει έως και 50 km αποκλειστικά µε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η φόρτιση από απλή οικιακή πρίζα ολοκληρώνεται σε όχι περισσότερο από 3 ώρες.

Ασφαλώς, η τεχνολογία E-TECH εξοπλίζει και το νέο κουπέ SUV Arkana. Ολόκληρη η γκάµα του εντυπωσιακού µοντέλου είναι εξηλεκτρισµένη, τόσο µε τις ήπια υβριδικές εκδόσεις 1.3 TCe 140 MHEV όσο και µε την κορυφαία έκδοση E-TECH που χρησιµοποιεί το σοφιστικέ υβριδικό πακέτο της εταιρείας, µε ισχύ 145 ίππων.

Renault Arkana

Μοναδική LPG γκάµα
Εκτός από τις υβριδικές προτάσεις της, η Renault είναι η µόνη εταιρεία µε γκάµα που περιλαµβάνει και εκδόσεις µοντέλων µε εργοστασιακό κιτ υγραερίου - LPG. Πρόκειται για τα Clio και Captur, τα οποία συνδυάζουν την υψηλή αποδοτικότητα του κινητήρα τους µε την πολύ χαµηλή τιµή που έχει το LPG ως καύσιµο. Το αποτέλεσµα είναι τόσο το χαµηλό κόστος µετακίνησης, που δεν έχει αντίπαλο όταν το συγκρίνεις µε οποιουδήποτε συµβατικού µοντέλου που καίει βενζίνη ή diesel, όσο και η ασυναγώνιστη αυτονοµία.

Καρδιά του συστήµατος είναι και στις δύο περιπτώσεις ο 3κύλινδρος 1.000άρης κινητήρας τούρµπο που αποδίδει 100 ίππους όταν καίει υγραέριο και 91 όταν καίει βενζίνη. Η εναλλαγή του καυσίµου µπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα είτε αυτόµατα, ανάλογα µε την πληρότητα καυσίµου στην εκάστοτε δεξαµενή. Το ρεζερβουάρ βενζίνης έχει χωρητικότητα 39 lt, ενώ το αντίστοιχο του υγραερίου που είναι κατασκευασµένο από ατσάλι υψηλής αντοχής για µέγιστη αντοχή, χωράει άλλα 32 lt και διαθέτει όλες τις δικλείδες ασφαλείας. 

Σε κάθε περίπτωση η εναλλαγή καυσίµου δεν γίνεται καθόλου αισθητή από τον οδηγό και δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη ραφιναρισµένη λειτουργία του κινητήρα. Συνδυαστικά, τα δύο καύσιµα εξασφαλίζουν αυτονοµία που ξεπερνά τα 1.300 km, ανάλογα το µοντέλο, τα οποία είναι αρκετά για να ξεχάσεις το βενζινάδικο!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube