Γιατί η χρονομίσθωση είναι πιο συμφέρουσα από ποτέ

Γιατί η χρονομίσθωση είναι πιο συμφέρουσα από ποτέ

Τα νέα δεδομένα στην αγορά αυτοκινήτου έχουν καταστήσει σήμερα τη χρονομίσθωση πιο δυνατή εναλλακτική από ποτέ, όχι μόνο για επαγγελματίες αλλά και για ιδιώτες.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά του αυτοκινήτου έχει αλλάξει ριζικά και αμετάκλητα. Οι νέες τεχνολογίες στα συστήματα κίνησης εξελίσσονται ραγδαία και ανοίγουν το διασκελισμό τους κερδίζοντας μερίδιο στις ταξινομήσεις, χωρίς ωστόσο να ικανοποιούν ακόμα όλες τις ανάγκες με την ίδια ευκολία. Γι’ αυτό και τα «συμβατικά» μοντέλα διατηρούν αναλλοίωτο το ενδιαφέρον τους.

Παράλληλα οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων αυξάνονται συνεχώς, συμπαρασύροντας όπως είναι αναμενόμενο εκείνες των μεταχειρισμένων. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω δεδομένων δεν είναι άλλο από μια πολύ ιδιάζουσα πραγματικότητα για όποιον βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέου αυτοκινήτου.

Έτσι η κάθε απόφαση για αγορά τελικά μετατρέπεται σε μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, η οποία τις περισσότερες φορές παραμένει άλυτη. Ερωτήματα όπως «τι κινητήρα να διαλέξω», «πόσο θα απαξιωθεί το αυτοκίνητό μου στην επόμενη πενταετία», «να κάνω το βήμα στην ηλεκτροκίνηση;», είναι ουσιαστικά αδύνατο να απαντηθούν με ικανοποιητική σιγουριά. Και αυτό τελικά σημαίνει ρίσκο για το κεφάλαιο που εκταμιεύεται.

Η απάντηση σε αυτό το ρίσκο ονομάζεται χρονομίσθωση και σήμερα έχει αφενός ισχυρότερη δυναμική αφετέρου περισσότερο οικονομικό ενδιαφέρον από ποτέ. Η ουσία της κρύβεται πίσω από την πληροφορία ότι μέσω αυτής της επιλογής, ο χρήστης δεν δεσμεύεται απέναντι σε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή μια συγκεκριμένη τεχνολογία μέσω της ιδιοκτησίας.

χρονομίσθωση

Αυτό που κάνει είναι ουσιαστικά να εξαγοράζει μέσω συγκεκριμένου αντίτιμου το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το μοντέλο της αρεσκείας του, για ένα επίσης συγκριμένο χρονικό διάστημα που ορίζεται μέσω συμβολαίου. Ύστερα από την ολοκλήρωση του τελευταίου μπορεί είτε να επιλέξει επόμενο αυτοκίνητο είτε να εξαγοράσει, εάν επιθυμεί, το τρέχον σε προκαθορισμένη τιμή, εφόσον βέβαια αυτή η δυνατότητα περιλαμβάνεται εξαρχής ως όρος στο συμβόλαιο.

Εξαίρεση σε αυτή την παγιωμένη τακτική των εταιρειών χρονομίσθωσης αποτελεί η FlexCar που δίνει ασύγκριτα περισσότερη ευελιξία. Η πολιτική της συγκεκριμένης εταιρείας επιτρέπει στον μισθωτή να εξαγοράσει το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί όποια στιγμή θέλει ή να το αλλάζει κάθε 24 μήνες με άλλο, μεγαλύτερο ή μικρότερο, συνεχίζοντας στο αρχικό συμβόλαιο.

Μια ακόμα πολύ σημαντική παράμετρος για τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα και τις συνεχείς ανατιμήσεις που τη χαρακτηρίζουν, είναι πως με τη χρονομίσθωση μπορείς να προϋπολογίσεις τα έξοδά σου με συνέπεια. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το μηνιαίο κόστος που αφορά στο αυτοκίνητο ισούται με το άθροισμα του σταθερού μισθώματος και του κόστους καυσίμου. Άρα οι όποιες μεταβολές προκύπτουν αποκλειστικά από τη δεύτερη παράμετρο, η οποία είναι και η μοναδική που δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο.

Από εκεί και πέρα τίποτα ο χρήστης δεν έχει να σκεφτεί κανένα άλλο κόστος. Η μικτή ασφάλιση, η συντήρηση, οι επισκευές ενδεχόμενων βλαβών, τα απρόοπτα, η απαξίωση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβεί στην πορεία καλύπτονται από την χρονομισθώτρια εταιρεία.

Leasing

Σημειώστε επίσης πως η χρονομίσθωση πρακτικά αναιρεί και την ανάγκη του δανεισμού που τις περισσότερες φορές συνοδεύει την αγορά ενός αυτοκινήτου, αφού το μόνο που κατά κανόνα απαιτείται είναι μια προκαταβολή που ισοδυναμεί με δύο ή τρία το πολύ μισθώματα.

Στην περίπτωση της FlexCar για παράδειγμα, για κάθε ένα από τα σχεδόν 200 μοντέλα που υπάρχουν στη λίστα της εταιρείας αυτή τη στιγμή, απαιτείται μόνο το FlexDeposit των δύο μισθωμάτων. Το οποίο στη συνέχεια είτε παίρνει τη μορφή έκπτωσης σε περίπτωση εξαγοράς του αυτοκινήτου είτε επιστρέφεται στο τέλος της μίσθωσης εάν αυτή έχει διάρκεια παραπάνω από 36 μήνες.

Τελικά, σήμερα στη χρονομίσθωση το μόνο που χρειάζεται είναι ένα συμβόλαιο προσαρμοσμένο σωστά στις ανάγκες του χρήστη, ώστε να αποφευχθούν πιθανές υπερβάσεις στη χρήση που ισοδυναμούν με επιβαρύνσεις στο τελικό κόστος. Με αυτή την παράμετρο ικανοποιημένη, ο χρήστης θα έχει το ανεκτίμητο προνόμιο του να απολαμβάνει το αυτοκίνητο της αρεσκείας του με το κεφάλι του ήσυχο ό,τι και να γίνει.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube