Γιατί το φυσικό αέριο είναι το καλύτερο καύσιμο;

Γιατί το φυσικό αέριο είναι το καλύτερο καύσιμο;

Πόσο καθαρό και φθηνό καύσιμο είναι το φυσικό αέριο; Πού διαφέρει από το υγραέριο και πού υπερέχει έναντι της βενζίνης, του πετρελαίου και φυσικά του υγραερίου κίνησης.

Πολλοί συγχέουν το φυσικό αέριο με το υγραέριο, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των δυο αυτών καυσίμων είναι μεγάλες και σημαντικές. Τόσο αναφορικά με την εξοικονόμηση χρημάτων που προσφέρει έναντι των πιο συμβατικών καυσίμων, όσο και με την προστασία του περιβάλλοντος ή την ασφάλεια. 

Το φυσικό αέριο κίνησης CNG (Compressed Natural Gas) είναι το καύσιμο του 21ου αιώνα και στην ελληνική αγορά διατίθεται από την εταιρεία Fisikon που ανήκει στη ΔΕΠΑ. Όπως φανερώνει και η ονομασία του είναι φυσικό ορυκτό καύσιμο, το οποίο αποτελείται από υδρογονάνθρακες και δεν είναι προϊόν επεξεργασίας πετρελαίου όπως τα συμβατικά καύσιμα και το υγραέριο κίνησης (LPG).

Το φυσικό αέριο, λόγω των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του, είναι ιδανικό καύσιμο για κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ο αριθμός οκτανίων του ανέρχεται περίπου στα 130, κάτι που αφενός αποτελεί εξαιρετική ασπίδα για την προανάφλεξη (πυράκια) αφετέρου εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στην κίνηση οχημάτων. Επιπλέον, ένα όχημα φυσικού αερίου είναι λιγότερο θορυβώδες από τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο.

FISIKON

Ας δούμε όμως τα τέσσερα πλεονεκτήματα του Fisikon έναντι του υγραερίου κίνησης αναλυτικά:

1. Οικονομία
Η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου κίνησης προκαλεί συχνά σύγχυση στους οδηγούς, καθώς με μια πρώτη ματιά είναι ακριβότερο από το υγραέριο. Στην πραγματικότητα όμως το Fisikon είναι οικονομικότερο κατά 35% έως 40% σε σχέση με το υγραέριο κίνησης. Η παραπλανητική αυτή εντύπωση οφείλεται στο ότι το φυσικό αέριο πωλείται σε κιλά και όχι σε λίτρα, όπως όλα τα υπόλοιπα καύσιμα. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζει κανείς ότι ένα κιλό φυσικού αερίου αποδίδει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο οποιουδήποτε υγρού καυσίμου. Ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2,0 λίτρα υγραέριο. Με 10 ευρώ φυσικού αερίου Fisikon στο ρεζερβουάρ το όχημα μπορεί να κάνει έως και 300 km, τα οποία είναι σημαντικά περισσότερα από αυτή που διανύει ένα όχημα που κινείται με LPG.

2. Ασφάλεια
Το Fisikon είναι ελαφρύτερο από τον αέρα (0,65%) και έτσι διαχέεται αμέσως στην ατμόσφαιρα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάφλεξης σε σύγκριση με το υγραέριο. Διασκορπίζεται προς τα πάνω χωρίς να συγκεντρώνεται ως υγρό ή ατμός σε θύλακες στο έδαφος ή στο δάπεδο κλειστών χώρων και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Επίσης, τo φυσικό αέριο έχει υψηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης (650°C) από το υγραέριο (480°C), οπότε αναφλέγεται πιο δύσκολα.

3. Περιβάλλον
Τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων, δηλαδή τις εκπομπές καυσαερίων που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Τα οχήματα που κινούνται με υγραέριο εκπέμπουν 15% λιγότερο CO₂ σε σχέση με τη βενζίνη, ενώ σε εκείνα που καίνε φυσικό αέριο το ποσοστό αυτό είναι 25%.

4. Ποιότητα
Με το Fisikon οι οδηγοί μπορούν να νιώθουν σίγουροι για την ποιότητα του καυσίμου και να απολαμβάνουν κάθε φορά τις ίδιες υψηλές επιδόσεις. Το Fisikon έχει 130 οκτάνια και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση και τη μείωση του θορύβου του κινητήρα. Διατηρεί καθαρά τα μπουζί και δεν διαβρώνει τους κυλίνδρους και τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα, ενώ φροντίζει να αυξηθεί το διάστημα αλλαγής λαδιών. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν μπορεί να νοθευτεί, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα καύσιμα. Και αυτό, διότι το φυσικό αέριο διανέμεται με ειδικούς αγωγούς κατευθείαν από το δίκτυο φυσικού αερίου στα πρατήρια Fisikon.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube