Audi A3 Sportback, η ιδανική premium επιλογή

Audi A3 Sportback, η ιδανική premium επιλογή

Το Audi Α3 Sportback, το μοντέλο που όρισε τα premium κόμπακτ χάτσμπακ, εξακολουθεί να καθορίζει τις τεχνολογικές εξελίξεις. Και να ξεχωρίζει σε μια κατηγορία με πολλούς μνηστήρες του θρόνου του.

Διατηρώντας την ουσία της αρχικής φιλοσοφίας του στο ακέραιο, το Audi A3 Sportback έχει καταφέρει εδώ και 2,5 δεκαετίες να πρωταγωνιστεί σε μια κατηγορία που όχι απλώς δημιούργησε αλλά και καθιέρωσε στην αγορά.

Γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία από τους πρώτους κιόλας μήνες της κυκλοφορίας του, πίσω στο μακρινό 1996, τρεις γενιές αργότερα, το κόμπακτ από το Ingolstadt εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο αναφοράς. Και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.

Στη σημερινή, τέταρτη γενιά του Audi A3 Sportback, η συνταγή της επιτυχίας έχει εξελιχθεί περαιτέρω. Με τελευταίας τεχνολογίας υλικά που το διατηρούν στον αφρό, είτε αυτά αφορά την ποιότητα είτε τον σύγχρονο digital χαρακτήρα και την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας που προσφέρει στον οδηγό του στον δρόμο. Δεν υπάρχουν εκπτώσεις σε κανέναν από τους παραπάνω τομείς, όπως φυσικά αρμόζει σε ένα μοντέλο που δεν διεκδικεί αλλά ορίζει τον όρο «premium» στην κατηγορία.

Η ουσία, ένα όρος ιδιαίτερα σημαντικός στην εποχή μας, κρύβεται σε κάθε εκατοστό του νέου Audi A3 Sportback. Σε επίπεδο εμφάνισης δε, διακρίνεται για τον ελκυστικό και δυναμικό σχεδιασμό που συνταιριάζει άψογα το χθες με το σήμερα του γερμανικού χάτσμπακ. Ανάλογη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό. Καμπίνα που σε κερδίζει με διάχυτη την αίσθηση της πολυτέλειας που αναδύεται χάρη στα κορυφαίας ποιότητας υλικά και το ιδιαίτερα φροντισμένο φινίρισμα. 

Audi A3

Την εικόνα συμπληρώνει ο στιλάτος σχεδιασμός με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό Ambient Plus να τονίζει -τις βραδινές ώρες- τις καλαίσθητες γραμμές που σχηματίζουν το ταμπλό και την κεντρική κονσόλα. Πέρα από το φαίνεσθαι, η νέα γενιά του Audi A3 Sportback κάνει εύκολη τη συμβίωση του οδηγού μαζί του. Τόσο με τις πρακτικές θήκες για τα καθημερινά μικροπράγματα όσο και με τους χώρους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας. Το ίδιο ισχύει και για το πορτμπαγκάζ των 380 lt που κατατάσσεται στα πιο ευρύχωρα της κατηγορίας. 

Η πιο τολμηρή προσέγγιση συγκριτικά με το παρελθόν, αναδεικνύει καλύτερα τις ψηφιακές αρετές του νέου A3 Sportback. Σε αυτό τον τομέα, η πρωτοκαθεδρία ανήκει στον ψηφιακό πίνακα οργάνων και στη μεγάλη οθόνη αφής του infotainment. Σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που περιλαμβάνει όλους τους σύγχρονους τρόπους διασύνδεσης και χειρισμό μέσω φωνητικών εντολών.

Audi A3

Τα στάνταρ στοιχεία άνεσης και ασφάλειας του νέου Audi A3 Sportback καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες του σύγχρονου και διασυνδεδεμένου οδηγού ή επιβάτη. Ειδικά με αυτά της ασφάλειας να ανεβάζουν τον πήχη της κατηγορίας ψηλότερα, χάρη στα προνοητικά συστήματα Audi Pre Sense Front, Active Lane Departure Warning και Collision Avoidance Assistance, το Head Up Display (HUD), αλλά και το Adaptive Cruise Control με δυνατότητες ημί-αυτόνομης οδήγησης.

Η ευρεία γκάμα κινητήρων του Audi A3 Sportback θα καλύψει κάθε ανάγκη με βενζινοκίνητες, ντίζελ και plug-in hybrid επιλογές. Κοινός παρονομαστής όλων των κινητήριων μονάδων είναι ότι συνδυάζουν τις επιδόσεις και τη ραφινάτη λειτουργία, με την οικονομία.

Τα φώτα για τη πιο προβεβλημένη και πολυτάλαντη έκδοση όσον αφορά την ελληνική αγορά, σημαδεύουν ορθώς την έκδοση Α3 Sportback 30 TFSI. Καταφέρνει να συνδυάζει όλα τα παραπάνω με μια πολύ λογική τιμή αγοράς, αναλογικά πάντα με τον πολυτελή χαρακτήρα του μοντέλου. Κάτω από το καπό, το Α3 Sportback 30 TFSI κρύβει τον 3κύλινδρο 1.000άρη βενζινοκινητήρα TSI που αποδίδει 110 PS και 200 Nm και συνεργάζεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων είτε με το αυτόματο κιβώτιο S tronic των επτά σχέσεων. 

Audi A3

Με το αυτόματο κιβώτιο, οι επιδόσεις του Α3 Sportback 30 TFSI στον τομέα της κατανάλωσης είναι ακόμα καλύτερες. Το ήπιας υβριδικής τεχνολογίας σύστημα με ηλεκτρικό κύκλωμα 48V φροντίζει να ελαφραίνει το έργο του βενζινοκινητήρα. Έτσι, η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 5,1 lt/100 km –έναντι των 5,4 lt/100 km της χειροκίνητης έκδοσης. 

Χαμηλότερες είναι και οι εκπομπές CO2 που από τα 125 πέφτουν στα 116 g/km, απαλλάσσοντας παράλληλα το A3 Sportback 30 TFSI από την καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αμφότερες οι εκδόσεις βέβαια, κινούνται χωρίς περιορισμούς στον Πράσινο Δακτύλιο.

Ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται μια δυναμική οδική συμπεριφορά. Κράτημα που δεν λειτουργεί εις βάρος της άνεσης και της ποιοτικής κύλισης που κινούνται επίσης σε premium επίπεδο. 

Η τιμή αγοράς του Audi Α3 Sportback 30 TFSI από την άλλη, φαντάζει ευκαιρία, σύμφωνα με το πώς έχει διαμορφωθεί η αγορά τελευταία. Έτσι η χειροκίνητη έκδοση ξεκινά από τις €22.950 και από τις €26.150 για την αυτόματη με τη mild hybrid τεχνολογία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube