Αποστάτες τροχών: Ποιοι είναι οι καλύτεροι; [video]

Αποστάτες τροχών: Ποιοι είναι οι καλύτεροι; [video]

Η αύξηση του μετατροχίου για τη βελτίωση του κρατήματος μπορεί να γίνει με εύκολο και ανέξοδο τρόπο, με τη χρήση σωστών και ποιοτικών αποστατών.

Η αύξηση του μετατροχίου του αυτοκινήτου με αποστάτες τροχών βελτιώνει το κράτημα. Όμως στην πράξη, αυτή η καλή ιδέα μπορεί να αποδειχθεί προβληματική, αφού η πρόχειρη κατασκευή πολλών αποστατών οδηγεί σε προβλήματα σταθερότητας και συμπεριφοράς που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του οδηγού και των άλλων χρηστών του δρόμου. Ευτυχώς όμως, σήμερα υπάρχουν στην αγορά αποστάτες που προσφέρουν ποιότητα, εφαρμογή και απόδοση εργοστασιακού επιπέδου σε πολύ προσιτό κόστος, από την ST Suspensions. Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς;

Για αρχή, λίγη θεωρία: Οι αποστάτες τροχών είναι μεταλλικά, συνήθως αλουμινένια εξαρτήματα που τοποθετούνται ανάμεσα στα άκρα και στις ζάντες του αυτοκινήτου. Ο σκοπός τους είναι να βγάλουν τους τροχούς λίγο πιο «έξω». Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό είτε για πρακτικούς λόγους, όπως το να μη βρίσκουν οι ακτίνες των ζαντών στις δαγκάνες των φρένων, είτε για τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου χάρη στην αύξηση του μετατροχίου (η απόσταση μεταξύ των δύο απέναντι τροχών), είτε απλώς για λόγους εμφάνισης. Όλοι δεν προτιμούμε να βλέπουμε ένα αυτοκίνητο με φαρδύ «πάτημα»;

Επιπλέον, σε βελτιωμένα αυτοκίνητα με χαμηλότερη ανάρτηση, διαφορετικά φτερά κ.λπ. οι αποστάτες αποτελούν μια καλή λύση για τον έγκαιρο εντοπισμό χωροταξικών προβλημάτων. Πριν ξοδέψεις μια περιουσία για ένα σετ μεγάλων ζαντών το οποίο τελικά ίσως βρίσκει στα φτερά του αυτοκινήτου σου, μπορείς να δοκιμάσεις ένα σετ αποστατών που να φέρνει τους τροχούς στο ίδιο σημείο. Το πάχος του αποστάτη επηρεάζει το offset του τροχού, οπότε τοποθετώντας, για παράδειγμα, έναν αποστάτη πάχους 10 mm μέσα από μια ζάντα με ΕΤ45, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το να τοποθετούσες μια ζάντα με ΕΤ35.

Αυτή είναι η θεωρία. Ποια είναι όμως η καλύτερη λύση στην πράξη;

ST DZX


ST Suspensions DZX & AZX

Η απόλυτη λύση για αλουμινένιους αποστάτες κορυφαίας ποιότητας, που συνδυάζουν το μεγαλύτερο όφελος σε δυναμική συμπεριφορά με τη μέγιστη ασφάλεια και την ευκολία τοποθέτησης, παρέχεται από την ST Suspensions.

Χάρη στην πρωτοποριακή, «modular» μορφή τους, οι νέοι αποστάτες DΖΧ και ΑΖΧ της ST προσαρμόζονται με ευκολία σε όλα τα αυτοκίνητα της αγοράς εξασφαλίζοντας τέλεια εφαρμογή, χάρη στα ειδικά κέντρα πολυαμιδίου που ταιριάζουν ακριβώς σε κάθε μοντέλο. Το κωνικό σχήμα της εσωτερικής πλευράς του αποστάτη συγκρατεί σε ένα σώμα το κέντρο πολυαμιδίου και τη ζάντα, εξαφανίζοντας έτσι κάθε πιθανότητα για εμφάνιση τζόγου και ασάφειας στο τιμόνι. Αυτά είναι προβλήματα που ταλαιπωρούν συχνά όσους χρησιμοποιούν αποστάτες υποδεέστερης ποιότητας, και εκτός από ενοχλητικά μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα.

Οι αποστάτες DZX αποτελούν την πιο προσιτή και εύκολη στην τοποθέτηση λύση, για συνολική αύξηση του μετατροχίου έως 50 mm. Είναι διαθέσιμοι με πάχος από 5 έως 25 mm σε βήματα των 2,5 mm, για την ικανοποίηση κάθε ανάγκης με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια για την περίσταση. Τα πολλαπλά και διαφορετικού μεγέθους ανοίγματα τους επιτρέπουν να τοποθετηθούν με την ίδια ευκολία σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο, με καρέ από 4x98 έως 6x132, χωρίς καμία άλλη επέμβαση, απλώς επιλέγοντας το κατάλληλο κέντρο πολυαμιδίου για το σωστό πάτημα της ζάντας.


Για ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις η ST Suspensions διαθέτει τους αποστάτες ΑΖΧ, με διπλό σύστημα ασφάλισης. Ο κάθε αποστάτης στερεώνεται στο άκρο του αυτοκινήτου με τα εργοστασιακά μπουλόνια ή μπουζόνια/παξιμάδια, και στη συνέχεια η ζάντα βιδώνει πάνω του με ένα άλλο, ίδιο σετ που περιλαμβάνεται στο κιτ της ST. Έτσι το σύνολο είναι πιο άκαμπτο και πιο ανθεκτικό στις καταπονήσεις, επιτρέποντας την περαιτέρω αύξηση του πάχους με ασφάλεια. Οι αποστάτες DZX έχουν πάχος από 20 έως 35 mm, σε βήματα των 5 mm, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση μετατροχίου κατά 40-70 mm. Διατίθενται για αυτοκίνητα με 5μπούλονα άκρα, με καρέ από 5x108 έως 5x127, πάντα σε συνδυασμό με το κατάλληλο κέντρο για κάθε περίπτωση.


Μάθε περισσότερα για τους αποστάτες και βρες τους ιδανικούς για το δικό σου αυτοκίνητο και τις δικές σου ανάγκες, σε τιμή που ξεκινά από τα €49, μπαίνοντας στo site www.st-suspensions.gr ή με ένα τηλέφωνο στο 2105907406.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube