Αντιψυκτικό: Πόσο πραγματικά το χρειάζεται το αυτοκίνητο;

Αντιψυκτικό: Πόσο πραγματικά το χρειάζεται το αυτοκίνητο;

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και η αντιψυκτική προστασία του αυτοκινήτου έρχεται στην ημερήσια διάταξη. Μαζί και η Autoplus.

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου παράγει σημαντική θερμότητα η οποία, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αντιψυκτικό είναι απαραίτητο για τη συντήρησή του.

Tο αντιψυκτικό που αναμιγνύεται με νερό και προστίθεται στο ψυγείο, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα ενώ προστατεύει και λιπαίνει τα διάφορα μεταλλικά μέρη του συστήματος ψύξης του κινητήρα.

Τι είναι το αντιψυκτικό και γιατί είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου;
Το αντιψυκτικό είναι ένα χρωματιστό υγρό που βάζετε (μαζί με νερό) στο ψυγείο σας για να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα. Το κύριο συστατικό του είναι η αιθυλενογλυκόλη, η οποία μειώνει το σημείο πήξης του νερού και αυξάνει το σημείο βρασμού του. Αυτό βοηθά στην αποτροπή του παγώματος, του βρασμού ή της εξάτμισης του νερού στο ψυγείο.

Μαζί με το καύσιμο και το λιπαντικό, το αντιψυκτικό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα. Χωρίς αυτό, η θερμότητα της καύσης θα προκαλέσει τη γρήγορη υπερθέρμανση του κινητήρα, ακόμα και την καταστροφή του. Το αντιψυκτικό λιπαίνει επίσης τα εξαρτήματα του συστήματος ψύξης που έρχονται σε επαφή με το νερό και αποτρέπει τη διάβρωση των μεταλλικών εξαρτημάτων.

Autoplus ψυκτικό υγρό αυτοκινήτου

Αντιγέλη και ψυκτικό υγρό: Ποιες είναι οι διαφορές;
Οι όροι «αντιψυκτικό» και «ψυκτικό υγρό» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά δεν είναι σωστό. Το αντιψυκτικό είναι ένα από τα συστατικά του ψυκτικού υγρού του κινητήρα. Είναι πιο ακριβές να πούμε ότι το ψυκτικό υγρό είναι ένα μείγμα αντιψυκτικού και νερού.

Το νερό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να κρατήσει έναν κινητήρα στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία λειτουργίας. Η θερμότητα από τη διαδικασία της καύσης τελικά θα το βράσει. Από την άλλη, το καλοκαίρι, το νερό από μόνο του μπορεί να εξατμιστεί και τον χειμώνα μπορεί να παγώσει, καθιστώντας το άχρηστο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνιστούν ένα μείγμα 50:50 νερού και αντιψυκτικού στο ψυγείο του αυτοκινήτου.

Γιατί χρειάζεται αλλαγή του αντιψυκτικού;
Όπως όλα τα υγρά στο αυτοκίνητο, το αντιψυκτικό χάνει τις ιδιότητές του με την πάροδο του χρόνου και τελικά γίνεται πιο όξινο. Κάτι που προκαλεί διάβρωση, η οποία μπορεί να βλάψει το ψυγείο και άλλα σημαντικά εξαρτήματα του συστήματος ψύξης, όπως η αντλία νερού, οι εύκαμπτοι σωλήνες, ο θερμοστάτης και η τάπα του ψυγείου.

Σκουριά, βρωμιά και άλλα επιβλαβή σωματίδια μπορούν επίσης να συσσωρευτούν στο ψυγείο. Τέτοιοι ρύποι θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα του αντιψυκτικού να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του κινητήρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του κινητήρα, σε ραγισμένο μπλοκ ή ακόμα και σε ένα κολλημένο πιστόνι.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το αντιψυκτικό;
Η πρώτη συμβουλή μας είναι να ελέγχετε πάντα πρώτα το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Γενικά, θα πρέπει να αντικαθιστάτε το αντιψυκτικό κάθε 50.000 km ή κάθε τρία χρόνια. Οι ειδικοί της Autoplus στα δέκα καταστήματα θα αναλάβουν υπεύθυνα να σας καθοδηγήσουν.

Autoplus

Και μην ξεχνάτε την απαραίτητη προστασία του υγρού πλύσης για το παρμπρίζ!
Εκτός από τα διάφορα προστατευτικά καλύμματα για το παρμπρίζ που μπορείτε να βρείτε στα δέκα καταστήματα της Autoplus, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να γεμίζετε το ρεζερβουάρ πλύσης του με ειδικό υγρό που αντέχει σε θερμοκρασίες τουλάχιστον -20 °C.

Ακόμα κι αν τέτοιες θερμοκρασίες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στη χώρα μας, το «χειμωνιάτικο» υγρό πλύσης παρμπρίζ είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στην αφαίρεση του πάγου και θα χάσει λιγότερες από τις ιδιότητές του με την πάροδο του χρόνου. Στην Autoplus μπορείτε να βρείτε όχι μόνο ειδικό υγρό πλύσης παρμπρίζ, αλλά και πλήρες χειμερινό κιτ για το αυτοκίνητο. 

Κατά τα λοιπά, ελέγχετε τακτικά τη στάθμη διότι, κατά την οδήγηση, ο παγετός θα τείνει να σχηματιστεί ξανά στις ψυχρές και ορεινές περιοχές. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή για να εξοικειωθείτε με την (πολύ απλή!) διαδικασία γεμίσματος.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube