30α γενέθλια για το Renault Clio [video]

30α γενέθλια για το Renault Clio [video]

Το Renault Clio γιορτάζει 30 χρόνια τεχνολογικής και αισθητικής υπεροχής.

Από την εποχή που έκανε την πρώτη του εμφάνιση, το 1990, το Clio έγινε το best-seller της Renault σε όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 15 εκ. πωλήσεις.

Με την πάροδο των χρόνων, εξέλιξε το DNA που του χάρισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την καριέρα του, φτάνοντας στη σύγχρονη, 5η γενιά του. Έτσι, το ολοκαίνουριο Renault Clio βασίζεται πάνω στα δυνατά σημεία που έκαναν κάθε μία από τις τέσσερις προηγούμενες γενιές του να ξεχωρίζει, ανοίγοντας ένα καινούριο κεφάλαιο σε αυτή την εντυπωσιακή πορεία.

Από το Clio I, το νέο μοντέλο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν σπουδαίο ένα αυτοκίνητο. Όπως και το μοντέλο που λανσαρίστηκε το 1990, το νέο Renault Clio διαθέτει τεχνολογία που συναντά κανείς σε οχήματα μεγαλύτερης κατηγορίας. Για παράδειγμα, διαθέτει το σύστημα ημι-αυτονόμης οδήγησης Highway & Traffic Jam Companion.

Renault Clio I

Το Clio Ι ήταν ο αντικαταστάτης του θρυλικού Renault 5. Από τότε και ύστερα, τα μοντέλα της μάρκας έπαψαν να ονοματίζονται με αριθμούς και άρχισαν να έχουν κανονικά ονόματα, προκειμένου να γίνουν πιο ευκολομνημόνευτα, αλλά και να αποκτήσουν ένα πιο φιλικό και πιο ανθρώπινο προφίλ. Το Clio Ι έγινε αμέσως best-seller στη Γαλλία, κερδίζοντας και τον αξιοζήλευτο τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς.

Από το Clio II του 1998, το νέο μοντέλο έχει υιοθετήσει τα υψηλότερα πρότυπα ευρυχωρίας και άνεσης. Έτσι, εκτός από μεγάλους χώρους για τους επιβάτες, διαθέτει και το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών της κατηγορίας, με 391 lt. Το Clio II ήταν 7 εκατοστά μακρύτερο από το μοντέλο πρώτης γενιάς, για αυξημένη ευρυχωρία, ενώ κατέστησε τον εξοπλισμό ασφαλείας προσιτό στο ευρύ κοινό, καθώς όλες του οι εκδόσεις εφοδιάζονταν με ABS και αερόσακους.

Renault Clio II

Από το Clio III, το νέο μοντέλο υιοθετεί χαρακτηριστικά που το οδηγούν σε μια νέα εποχή, ανώτερης απτής ποιότητας κατασκευής. Στο εσωτερικό του εξοπλίζεται με το καινοτόμο «Smart Cockpit», στο οποίο ξεχωρίζει η ευμεγέθης οθόνη αφής των 9,3’’. Το Clio III παρουσιάστηκε το 2005 και ήταν ακόμα πιο μακρύ (σχεδόν 4 μέτρα) και πιο ευρύχωρο από τον προκάτοχό του, ενώ τοποθετήθηκε στο άνω άκρο της κατηγορίας, σε θέματα ποιότητας και φινιρίσματος. Παράλληλα, σκόραρε κορυφαία βαθμολογία στις αξιολογήσεις παθητικής και ενεργητικής ασφαλείας, καθώς ήταν διαθέσιμο μέχρι και με 8 αερόσακους. Έτσι, έγινε το πρώτο αυτοκίνητο της κατηγορίας του που αξιολογήθηκε με πέντε αστέρια στα τεστ πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP. Όλα αυτά τα προτερήματα του χάρισαν, για ακόμα μια φορά, τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2006. Μάλιστα, αυτή ήταν και η πρώτη φορά που, σε ένα μοντέλο, αποδόθηκε ο αξιοζήλευτος τίτλος για δεύτερη φορά.

Renault Clio III

Η επιτυχημένη πορεία του Clio συνεχίστηκε με την άφιξη της τέταρτης γενιάς, το 2012. Αντλώντας σχεδιαστική έμπνευση κατευθείαν από το concept car DeZir, το Clio IV ήταν το πρώτο μοντέλο που εισήγαγε τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Renault σε όλη τη γκάμα των μοντέλων της. Ο εξοπλισμός έγινε ακόμα πιο πλούσιος, με χαρακτηριστικά στοιχεία όπως το σύστημα infotainment R-LINK, με τα ηχεία «Bass Reflex». Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πωλήσεις του αυξάνονταν κάθε χρόνο, από το 2013 έως και το 2019 που αντικαταστάθηκε από το σύγχρονο μοντέλο 5ης γενιάς.

Renault Clio IV

Σήμερα, το νέο Renault Clio 5ης γενιάς εξακολουθεί και βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας του στην Ευρώπη, αλλά και στην υψηλότερη θέση των ευρωπαϊκών πωλήσεων ανάμεσα σε όλα τα αυτοκίνητα, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Παράλληλα, συνεχίζοντας την παράδοση της Renault, κέρδισε τη διάκριση του Best in Class μοντέλου στην κατηγορία του, στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP, έχοντας αποσπάσει την κορυφαία διάκριση των 5 αστέρων.

Το νέο Renault Clio είναι, πλέον, έτοιμο να γράψει ένα καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία του, κάνοντας προσιτή σε όλους την καινοτόμα, πλήρως υβριδική τεχνολογία E-TECH, εξηλεκτρίζοντας την καθημερινότητα και προσαρμοζόμενο στις ανάγκες μετακίνησης ακόμα περισσότερων οδηγών, χάρη στην ασυναγώνιστη ευελιξία και προσαρμοστικότητά του.

Renault Clio V

[Πηγή: Renault]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube