AdBlue, όλα όσα πρέπει να ξέρετε [video]

AdBlue, όλα όσα πρέπει να ξέρετε [video]

Πιθανόν οι περισσότεροι να έχετε ακούσει τον όρο, αλλά σαφώς τον γνωρίζετε όσοι έχετε μοντέλο ντίζελ του 2014 και μετά. Τι δουλειά κάνει στο αυτοκίνητο και τι πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες του;

AdBlue

Οι περισσότεροι κινητήρες ντίζελ χρησιμοποιούν το AdBlue για να μειώσουν τις εκπομπές NOx. Πολύ αποτελεσματικό, αυτό το μείγμα νερού και ουρίας μερικές φορές απαιτεί συμπλήρωση. 

Τι είναι το AdBlue;
Το AdBlue είναι ένα υδατικό διάλυμα που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή έως και 85% των NOx (οξείδια του αζώτου) σε νερό και άζωτο. Αποτελείται από απιονισμένο νερό (67,5%) και ουρία υψηλής καθαρότητας (32,5%). Το σύστημα το εγχέει στο σύστημα εξάτμισης μεταξύ του κινητήρα και του καταλύτη SRC (Selective Catalytic Reduction). Η ουρία CO(NH2)2 παράγεται από αμμωνία (NH3) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Μέσω θερμότητας, στους 80 °C, η ουρία παράγει NH3 (αέρια αμμωνία). Μέσω χημικής αντίδρασης, τα NOx και NH3 στη συνέχεια αποσυντίθενται σε N2 (άζωτο) και H2O (νερό). Βιοδιασπώμενο, το AdBlue κρυσταλλώνεται στους -11 °C. Επομένως δεν πρέπει να φυλάσσεται στο κρύο. Ομοίως, μπορεί να αλλοιωθεί όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία (UV).

AdBlue

Πώς μπορώ να ξέρω αν το αυτοκίνητό μου χρησιμοποιεί AdBlue;
Το AdBlue χρησιμοποιείται σε μοντέλα εξοπλισμένα με τεχνολογία SCR (Selective Catalytic Reduction) ή επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής. Αφορά κυρίως κινητήρες ντίζελ Euro 6 και χρησιμοποιείται από το 2006 στα φορτηγά, και από το 2014 στα αυτοκίνητα. Οι κύριες φίρμες που χρησιμοποιούν τεχνολογία SCR σε μοντέλα τους είναι η Audi, η BMW, η Citroën, η Ford, η Jaguar, η Land Rover, η Mazda, η Mercedes-Benz, η Opel, η Peugeot, η SEAΤ , η Škoda, η Toyota και η Volkswagen. Μερικά αυτοκίνητα έχουν την υποδοχή πλήρωσης AdBlue κοντά στο τάπα του ρεζερβουάρ, ενώ σε κάποια μοντέλα είναι λιγότερο φανερό.

Το AdBlue τροφοδοτεί τον καταλύτη SCR των σύγχρονων αυτοκινήτων ντίζελ μέσω μιας ειδικής δεξαμενής. Η οποία είναι απαραίτητο να γεμίζεται κατά τη διάρκεια των σέρβις ή ακόμα και ενδιάμεσα αν αυτό είναι απαραίτητο.

Πώς μπορώ να ξέρω αν πρέπει να συμπληρώσω;
Κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις για σέρβις, ελέγχεται η στάθμη της δεξαμενής και η συμπλήρωση γίνεται στο συνεργείο. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης (πόλη, καιρός), το ρεζερβουάρ AdBlue μπορεί να είναι αδειάσει πριν πάτε για σέρβις. Τότε θα ανάψει η ενδεικτική λυχνία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυτονομία από 900 km έως 2.400 km ανάλογα με το μοντέλο. 
Προειδοποίηση Ελλείψει AdBlue, το αυτοκίνητο θα μειώσει την απόδοση του κινητήρα και τελικά θα δεν θα παίρνει εμπρός. Επομένως, είναι απαραίτητο να γεμίσετε με ουρία το συντομότερο δυνατό αφότου ανάψει η προειδοποιητική λυχνία ή να κλείσετε ραντεβού με το συνεργείο σας.

AdBlue

Πού να γεμίσετε το ρεζερβουάρ του AdBlue;
Αυτό εξαρτάται από τη θέση της ρεζερβουάρ και την πρόσβαση στην υποδοχή πλήρωσης με το μπλε πώμα. Το πιο απλό είναι όταν βρίσκεται δίπλα στο στόμιο του ρεζερβουάρ καυσίμου. Αλλά ορισμένοι κατασκευαστές θεώρησαν χρήσιμο να τοποθετήσουν την πρόσβαση του ρεζερβουάρ κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ ή κάτω από το καπό.

Επομένως, είναι απαραίτητο να ανατρέξετε στο βιβλιαράκι χρήσης του αυτοκινήτου. Επιπλέον, μερικές φορές θα χρειαστεί να ενημερώσετε τον υπολογιστή του αυτοκινήτου για να σβήσει η ενδεικτική λυχνία. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάτε σε ένα εξουσιοδοτημένο σέρβις ή να σας το εξηγήσει ένας έμπειρος μηχανικός. Αλλά πιθανότατα να μπορείτε να το συμπληρώσετε μόνοι σας, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

AdBlue

Ποιο AdBlue να αγοράσω;
Το μείγμα νερού-ουρίας (AUS32) πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις DIN 70070 και ISO 22241. Το AdBlue είναι σήμα κατατεθέν της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) που εγγυάται αυτό το πρότυπο. Πωλείται γενικά σε δοχεία των 5 lt ή των 10 lt μεταξύ 15 και 25 ευρώ σε πρατήρια καυσίμων και κέντρα αναλωσίμων αυτοκινήτων. Το μέγεθος του δοχείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον όγκο του ρεζερβουάρ (βλ. εγχειρίδιο σέρβις). Για τα ΙΧ συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην χρησιμοποιείτε την αντλία AdBlue για βαρέα φορτηγά. που έχει ρυθμιστεί ανάλογα όσον αφορά την ταχύτητα πλήρωσης. Επομένως, δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια γεμίσματος της μικρότερης δεξαμενής (από 8 lt έως 25 lt) ενός επιβατικού αυτοκινήτου ή ελαφρού επαγγελματικού. Ωστόσο, αντλίες AdBlue για επιβατικά αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πρατήρια.

Πώς να γεμίσετε τη δεξαμενή του AdBlue;
Τα δοχεία είναι κατάλληλα για συμπλήρωση, αν και μερικές φορές ένα χωνί δεν αποτελεί πολυτέλεια. Εάν η δεξαμενή είναι (σχεδόν) άδεια, πρέπει να γεμίσει με τουλάχιστον 4 lt. Μην το γεμίζετε εντελώς και μην το γεμίζετε πριν ανάψει η ενδεικτική λυχνία. Διότι αν το γέμισμα με AdBlue υπερβαίνει τη μέγιστη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ του, το υγρό μπορεί να ανέβει στον σωλήνα. Στη συνέχεια κινδυνεύει να κρυσταλλωθεί και να μπλοκάρει τον «εξαερισμό». Κάτι που θα καταλήξει να παραμορφώσει το ρεζερβουάρ που θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Είναι προτιμότερο να αποταθείτε γι’ αυτή τη δουλειά σε ένα συνεργείο της φίρμας ή, για να πληρώσετε λιγότερα, σε ένα κέντρο αυτοκινήτων ή σε ένα εγκεκριμένο συνεργείο. Μια άλλη προφύλαξη, ειδικά εάν τα δύο στόμια βρίσκονται δίπλα δίπλα, πίσω από το πορτάκι του ρεζερβουάρ καυσίμου: Μην ρίχνετε ποτέ ντίζελ στο στόμιο με το μπλε καπάκι και ποτέ μην ρίχνετε AdBlue στη στόμιο του ρεζερβουάρ καυσίμου.

AdBlue

Είναι επικίνδυνο το AdBlue;
Πρόκειται για προϊόν που δεν εκρήγνυται ή αναφλέγεται. Απλώς ξεπλύνετε τα χέρια σας με νερό αν έρθουν σε επαφή με το AdBlue. Μπορεί να αφήσει λευκά ή γκριζωπά σημάδια στο αμάξωμα και στα ρούχα. Και πάλι, απλώς χρησιμοποιήστε το νερό άφοβα για να εξαφανίσετε τους λεκέδες. Το AdBlue που πιθανόν να πέσει στο δάπεδο μπορεί να το κάνει να γλιστράει. Ένα καλό ξέπλυμα με νερό αρκεί για να φύγει.

Και σε πολύ κρύο καιρό, υπάρχουν προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης;
Το AdBlue κρυσταλλώνεται στους -11 °C. Ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο σε αυτή τη θερμοκρασία δεν απαιτεί ιδιαίτερη πρόβλεψη. Τα πρότυπα απαιτούν από τους κατασκευαστές να διαθέτουν αυτόματο σύστημα θέρμανσης για να κάνουν το διάλυμα υγρό για να ενεργοποιήσει το SCR εντός 20 λεπτών ύστερα από την εκκίνηση.

Τι γίνεται αν το αυτοκίνητο δεν οδηγείται για αρκετούς μήνες;
Το AdBlue έχει διάρκεια ζωής πάνω από έναν χρόνο. Αλλά εάν το αυτοκίνητο έχει ακινητοποιηθεί για πολλούς μήνες ή έχει διανύσει πολύ λίγα χιλιόμετρα, μπορεί να είναι χρήσιμο να αποστραγγίσετε το ρεζερβουάρ και να το γεμίσετε με νέο προϊόν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μια νέα τεχνολογία που μπορεί να σώσει τους ντίζελ 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube