node/30901

5 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε πριν αγοράσετε Dash Cam

Βρίσκεστε στη φάση της αγοράς μια κάμερας-ταμπλό. Ιδού ένας πρώτος μπούσουλας για να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς.

Οι κάμερες ταμπλό ή αλλιώς Dash Cam είναι εξαιρετικές για να καταγράφετε τις «τρελές βόλτες» σας. Και γνωρίζουν μεγάλη δημοτικότητα χάρη στο YouTube. Μπορούν να γίνουν ένας διασκεδαστικός τρόπος για να καταγράψετε ό,τι βόλτα τραβά η όρεξή σας και στη συνέχεια να τη μοιράζεστε με φίλους. 

Όμως οι Dash Cam είναι κάτι περισσότερο από μια GoPro στο παρμπρίζ. Μάλιστα σήμερα έχουν εξελιχθεί σε σύνθετες συσκευές καταγραφής και εντοπισμού -GPS. Πριν προχωρήσετε στην αγορά μιας τέτοια κάμερας, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πράγματα που χρειάζεται να εξετάσετε.

Είναι νόμιμη;
Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα γύρω από τη χρήση τέτοιας κάμερας. Αλλά, σε πολλές χώρες είναι απόλυτα νόμιμες, ενώ σε κάποιες ακόμη και υποχρεωτικές. Υπάρχουν Αστυνομίες χωρών που ενθαρρύνουν τη χρήση τους, καθώς παρέχουν πολύτιμες καταγραφές και μαρτυρίες σε ποινικές υποθέσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επίσης οπαδοί τους, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν αποδείξεις στο δικαστήριο για να ευνοήσουν την υπόθεσή τους. Προσέξτε, ωστόσο, καθώς το video δεν πρέπει να το επεξεργαστείς ή να το παραποιήσεις με οποιονδήποτε τρόπο, αν θέλεις να θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο. Εάν η κάμερά διαθέτει μικρόφωνο, θα χρειαστείς επίσης άδεια από οποιονδήποτε επιβάτη για να τον καταγράψεις. Διαφορετικά, θα πρέπει να κρατήσεις το μικρόφωνο απενεργοποιημένο όταν υπάρχουν άλλοι στο αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, είτε σε ποινική είτε σε ασφαλιστική υπόθεση, για να αποτελέσει το υλικό καταγραφής της κάμερας αποδεικτικό στοιχείο.

dash-cam-philips

Τι γίνεται στην Ευρώπη; 
Στην Πορτογαλία και στην Αυστρία, η χρήση της dash cam δεν επιτρέπεται χωρίς την απαραίτητη άδεια. Στη Βρετανία, στις Κάτω Χώρες, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Σερβία, η κάμερα ταμπλό μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς προϋποθέσεις. Στη Γαλλία επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης δεν θα μοιράζεται υλικό ιδιωτών χωρίς την άδειά τους. Στη Νορβηγία, η χρήση της περιορίζεται σε ιδιωτικές μόνο περιπτώσεις, ενώ δεν πρέπει να περισπά την προσoχή του οδηγού. Στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Σουηδία, όπως και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμη νομικό πλαίσιο για τη χρήση της. Οπότε, οι κάμερες εμπίπτουν στη νομοθεσία χρήσης που τα όριά τους ορίζονται από την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Δημιουργήστε αρχεία
Πολλές κάμερες είναι πλέον εξοπλισμένες με υποδοχές κάρτας μνήμης. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για γρήγορη λήψη εγγραφών βίντεο από την κάμερα στον υπολογιστή. Βεβαιωθείτε ότι οι κάρτες μνήμης σας είναι Class 10 ή νεότερες. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, σκεφτείτε μια κάμερα με ενσωματωμένο WiFi. Αυτές οι κάμερες επιτρέπουν να έχετε απευθείας πρόσβαση σε ένα τοπικό δίκτυο, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε οποιοδήποτε εγγεγραμμένο βίντεο. Η Pruveeo F5 είναι η πιο καλοπουλημένη dash cam στο Amazon, με ενσωματωμένο WiFi και μια εφαρμογή για κινητά, δίνοντάς σας πρόσβαση σε live stream.

Pruveeo F5

Χωρίς καλώδιο
Υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα για τις ασύρματες κάμερες. Αυτές που λειτουργούν με μπαταρία μπορούν επίσης να αφαιρεθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλες εγγραφές εκτός αυτοκινήτου. Ωστόσο, οι μπαταρίες χρειάζονται φόρτιση. Η προνοητικότητα για την επαναφόρτιση της κάμερας βοηθά στο να αποφύγεις να χάσεις εγγραφές εξαιτίας μιας «νεκρής» μπαταρίας. Προσέξτε, όμως, να μην αφήνετε την κάμερα εκτεθειμένη σε υψηλή θερμοκρασία. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στη μπαταρία και να την καταστρέψει. Η Oasser είναι η top seller για την κατηγορία, προσφέροντας μια πλήρως εξοπλισμένη κάμερα 1080p, η οποία περιλαμβάνει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου.

 Oasser Ful HD 1080p

Με οθόνη ή χωρίς; 
Κάτοχοι τέτοιας κάμερας μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Παρόλο που δεν υπάρχουν σε πολλές χώρες σαφείς νόμοι γι’ αυτές, τα αυτοκίνητα που διαθέτουν μεγάλες οθόνες μπορεί να εμπίπτουν σε νομοθεσία για περισπασμό κατά την οδήγηση. Στον ελληνικό ΚΟΚ δεν υπάρχει κεφάλαιο που να ασχολείται με τη διάσπαση προσοχής από οθόνη, παρά μόνο για κινητό τηλέφωνο. Οι οθόνες προβολής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την απεικόνιση ζωντανών εγγραφών και παρέχουν γραφικό interface ελέγχου για την κάμερα. Η best-seller στο Amazon είναι η κάμερα Yi Full HD με οθόνη 2,7”.

Yi Full HD 2,7”

GPS;
Ενώ είναι αλήθεια ότι το smartphone έχει υποβιβάσει τη θέση του φορητού GPS, εξακολουθεί να υπάρχει η περίπτωση συνωστισμού συσκευών στο παρμπρίζ. Υπάρχουν κάμερες διαθέσιμες που είναι επίσης πραγματικά πλήρεις μονάδες πλοήγησης GPS. Η Garmin, ηγέτης στις συσκευές GPS, προσφέρει μια μονάδα GPS 5” με ενσωματωμένη κάμερα. Είναι η τέλεια λύση για να μην συνωστίζονται συσκευές εμπρός σας.

GARMIN Drive 50 5" GPS Navigator
 

TAGS
node/39428

18 απαραίτητα εργαλεία για το «συνεργείο» σου

Η συντήρηση και η επισκευή του αυτοκινήτου δεν χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις «ειδικό». Αν έχεις στοιχειώδεις γνώσεις, μεράκι και τα κατάλληλα εργαλεία, πολλά πράγματα μπορείς να τα φτιάξεις ο ίδιος.

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 | Επικοινωνία

18 απαραίτητα εργαλεία για το «συνεργείο» σου

Πιάνουν τα χέρια σου; Θα ήθελες να μπορείς ο ίδιος να επισκευάζεις κάμποσα πράγματα στο αυτοκίνητό σου; «Μάστορας» χωρίς εργαλεία δεν υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο. Αν υπάρχει πάντως η βούληση, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Στο antallaktikaonline.gr θα βρεις κάθε εργαλείο της λίστας που συντάξαμε και κρίνουμε ως «απαραίτητα» για να γίνεις «μάστορας»… 

1. «Δεματικά»
Γνωρίζεις ότι υπάρχουν «δεματικά» για χρήση σε αυτοκίνητα; Τα γνωστά μας tie wrap δεν κάνουν μόνο για καλώδια, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν π.χ. για να διατηρήσουν προσωρινά σταθερά τα τάσια που δεν κουμπώνουν σωστά ή άλλα εξωτερικά μέρη του αυτοκινήτου που έχουν χαλαρώσει.

2. Ισχυρός μαγνήτης
Ακόμα ένα «εργαλείο» που θα σε κάνει να αναρωτηθείς «για ποιο λόγο χρειάζομαι έναν ισχυρό μαγνήτη στην εργαλειοθήκη μου;». Διότι ένας ισχυρός, ανθεκτικός μαγνήτης μπορεί να σε βοηθήσει να συγκρατήσεις με χαλαρό τρόπο μεταλλικά κομμάτια κατά τη διάρκεια μιας επισκευής. 

3. Πολυεργαλεία
Για να κάνεις κάποιες εργασίες στο αυτοκίνητο με απόλυτη ασφάλεια χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο εξοπλισμό ανύψωσης.

jack
α. Γρύλος: Είναι βασικό εργαλείο που σου επιτρέπει να σηκώνεις το αυτοκίνητο για να πραγματοποιήσεις μια επισκευή ή συντήρηση. Για παράδειγμα να αντικαταστήσεις ένα σκασμένο λάστιχο ή να αλλάξεις λάδια. Αλλά, προσοχή! Το βάρος του αυτοκινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει την ικανότητα του γρύλου. Οπότε χρειάζεται να επιλέξεις εάν χρειάζεσαι μηχανικό γρύλο, καροτσόγρυλο ή υδραυλικό γρύλο-μπουκάλα…strip
Τρίποδα: Ή τριπόδια ή (σ)τριπόδια… Αυτά θα σου επιτρέψουν να υποστηρίξεις το αυτοκίνητο με ασφάλεια ενώ δουλεύεις από κάτω του. Για να διασφαλίσεις μάλιστα την καλύτερη σταθερότητα του αυτοκινήτου, επίλεξε τρίποδα με κρεμαγέρα, όπως οι επαγγελματίες.

5. Μετρητής βάθους πέλματος
Για να κινείσαι με ασφάλεια, θα πρέπει να ελέγχεις τακτικά τη φθορά των ελαστικών του αυτοκινήτου. Πώς μπορείς να το κάνεις; Με τη χρήση του μετρητή βάθους πέλματος για το λάστιχο. Αλλά να ξέρεις ότι παρά τη σύσταση για κατώφλι αντικατάστασης των ελαστικών το 1,6 mm, συστήνουμε τα 2 mm. 

6. Κομπρεσέρ αέρα
Για να διευκολύνεις με επαγγελματικό τρόπο την εργασία σου, επίλεξε έναν αεροσυμπιεστή. Το κομπρεσέρ θα σου επιτρέψει να φουσκώνεις τα λάστιχα στο άψε-σβήσε και να τροφοδοτείς ένα πνευματικό πιστόλι για καρυδάκια ή ένα πιστόλι βαφής.

tools-set

7. Σετ κλειδιά-καρυδάκια
Για να συντηρήσεις το αυτοκίνητό σου, ένα πλήρες σετ εργαλείων είναι απαραίτητο. Περιλαμβάνει συνήθως καρυδάκια διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών, κατσαβίδια, ενώ τα υπερπλήρη, άλεν και torx. Με ένα τέτοιο σετ μπορείς να κάνεις διάφορες εργασίες. Από σφίξιμο ή βίδωμα μέχρι λύσιμο ή απλώς λασκάρισμα. Αποτελεί δε ουσιαστικό εξοπλισμό για όλους τους επαγγελματίες και τους λάτρεις του DIY.

8. Κοπτικές διαγώνιες πένσες
Οι διαγώνιες πένσες σου επιτρέπουν να κόβεις σύρματα, χαλκό, σίδερο... Έτσι, για να πετύχεις στις μικρές επισκευές σου, εφοδιάσου με διαγώνιες πένσες κοπής. Να θυμάστε πάντα ότι ένας καλός πολυτεχνίτης (αλλά όχι ερημοσπίτης) πρέπει να έχει καλά εργαλεία αυτοκινήτου.wrench

9. Πενσοειδή
Διάφορα είδη σε πένσες θα σου λύσουν τα χέρια: Κλασική πένσα, ασφαλειοτσίμπιδο κυρτό και ίσιο, μυτοτσίπμπιδο κυρτό ίσιο (και σε μίνι), τσιμπιδάκι φρυδιών (!), τσιμπιδάκι μοσκίτο…

10. Λεβιέδες μόχλευσης
Οι μπάρες μόχλευσης σου επιτρέπουν να κάνεις διαφορετικές εργασίες. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Ορισμένες μάλιστα μπάρες μόχλευσης είναι ιδανικές για όλους τους τύπους εργασιών, απαιτώντας ελάχιστη μόχλευση. Άλλες, σου επιτρέπουν να εκτελείς βαριά βιομηχανική εργασία. Έτσι, πριν αγοράσεις έναν λεβιέ χρειάζεται να λάβεις υπόψη το μέγεθός του.

11. Δυναμόκλειδο
Μπορεί να ακούγεται εξεζητημένο και να το έχουμε συνηθίζει να το ακούμε σε χρήση μόνο στο καπάκι του μοτέρ και στο σασμάν… Αλλά ένα δυναμόκλειδο (ή ροπόκλειδο) θα σου επιτρέψει να σφίξεις για παράδειγμα με απόλυτη ακρίβεια τα μπουλόνια των τροχών. Ο καλός μάστορας DYI χρειάζεται επαγγελματικά εργαλεία.
torque wrench

12. Πένσα (γκριπ) συγκράτησης
Η πένσα συγκράτησης γνωστή και ως «σκύλα» διαθέτει λειτουργία μέγγενης και είναι απαραίτητο εργαλείο για τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Τα πλεονεκτήματα και η αξιοπιστία της είναι αντιστρόφως ανάλογη της μικρής αναφορά της στο άρθρο. Μην την ξεχάσεις! Για πλήρη κάλυψη πάρε και μια με μακριές μύτες. Κι αν είσαι ψαγμένος, παίρνεις και μια γκριπ Milwaukee!

13. Σταυρός
Το κλειδί σταυρός με τις τέσσερα «καρύδια» του είναι ένα εργαλείο σχήματος «+». Αποτελεί δε το ιδανικό εργαλείο για το σφίξιμο και το λασκάρισμα στα μπουλόνια των τροχών. Το «συνεργείο» ενός καλού ερασιτέχνη πολυτεχνίτη πρέπει να είναι εξοπλισμένο με αυτό το βασικό εργαλείο.

14. Φλόγιστρο-μπεκ κοπής ασετυλίνης
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του εργαλείου είναι η ευελιξία του και είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία DIY για την επισκευή αυτοκινήτων. Το φλόγιστρο ακετυλενίου χρησιμοποιείται για τη θέρμανση ενός βαρέως επικαλυμμένου στοιχείου για τη διευκόλυνση της αφαίρεσής του, αλλά και για την κοπή του μετάλλου. Μακριά από παιδιά!

torque acet

15. Πυροσβεστήρας
Ένας πυροσβεστήρας στο γκαράζ που εργάζεσαι αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να το κάνεις με ασφάλεια. Μόνο, θυμήσου να ελέγχεις κάθε χρόνο ότι η πίεση του πυροσβεστήρα είναι στο συνιστώμενο επίπεδο για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις την κακιά την ώρα.

16. Δυνατά φώτα
Ακόμα και ένα ερασιτεχνικό ατελιέ χρειάζεται να είναι καλά φωτισμένο για να εργάζεσαι με τη μέγιστη δυνατή ευκολία στο αυτοκίνητό σου. Μπορεί τα βιβλία να λένε ότι η παραγωγική ικανότητα παραμένει αναλλοίωτη μέχρι το επίπεδο του σεληνιακού φωτός, αλλά οι σκοτεινές γωνιές δεν είναι ό,τι καλύτερο για τεχνικές εργασίες.

16. Ηλεκτρική σκούπα
Αδιαμφισβήτητα μια ηλεκτρική σκούπα είναι ό,τι καλύτερο για τον καθαρισμό του αυτοκινήτου. Και όπως καλά γνωρίζεις, αν χρησιμοποιείς καθημερινά το αυτοκίνητο, η καμπίνα του βρομίζει γρήγορα από τη σκόνη. Για να έχεις λοιπόν ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και για λόγους υγιεινής, κάνε το τακτικά. Μην διστάσεις όμως να εξοπλίσεις το γκαράζ με ένα κατάλληλο επαγγελματικό μοντέλο για να καθαρίζεις χωρίς να καταστρέφεις το αυτοκίνητο.

car vacuum

17. «Αναγνώστης» της OBD II
Ένα διαγνωστικό της OBD II θα μπορούσε να σου δώσει μια ιδέα για τον λόγο που για παράδειγμα ανάβουν κάποιες ενδεικτικές λυχνίες στο ταμπλό… και να σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος. Σήμερα, τη δουλειά την κάνουν και τα smartphone, αλλά ένα εξειδικευμένο εργαλείο είναι καλύτερο από μια app σε ios ή android, χώρια που υποστηρίζει τόσο πρωτόκολλα OBD όσο και τα καινούργια CAN -Controller Area Network.

18. Mighty Puller
Προφανώς το μηχανικό μηχανολογικό κομμάτι σε συναρπάζει ως ερασιτέχνη μηχανικό, αλλά γιατί να μην κάνεις και μια εύκολη «φαναρτζοδουλειά» Ένα σωστά εξοπλισμένο ερασιτεχνικό συνεργείο χρειάζεται το ειδικό εργαλείο για την επιδιόρθωση βαθουλωμάτων στην καροσερί. Με το Mighty Puller μπορείς να αφαιρέσεις ή τουλάχιστον να εξαφανίσεις με μια βεντούζα ένα χτύπημα στα πλευρά στο καπό, στο εμπρός ή στο πίσω μέρος, ακόμη και στην οροφή.

Mighty Puller

Αν έχεις τον κατάλληλο χώρο, πιάνουν τα χέρια σου και θες να το κάνεις όπως οι επαγγελματίες, μην διστάσεις να εξοπλίσεις το γκαράζ σου με τα παραπάνω 18 εργαλεία.

node/38050

Μεταχειρισμένα λάστιχα: Φθηνά μεν, αλλά πρέπει να ενδώσεις;

Είναι γεγονός ότι τα λάστιχα των αυτοκινήτων γίνονται όλο μεγαλύτερα και ως εκ τούτου ακριβότερα. Ο πειρασμός είναι συνεπώς μεγάλος, να επιλέξεις φθηνότερα, ακόμα και να επιλέξεις μεταχειρισμένα. Πόσο σοφή όμως είναι αυτή η επιλογή;

Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 | Επικοινωνία

Μεταχειρισμένα λάστιχα: Φθηνά μεν, αλλά πρέπει να ενδώσεις;

Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο πωλούνται και μεταχειρισμένα… Τα πάντα! Αυτοκίνητα φυσικά, οικιακές συσκευές, ρούχα... Οι εκατομμύρια αγγελίες που υπάρχουν στο web και στον Τύπο το αποδεικνύουν.

Φυσικά, και τα λάστιχα των αυτοκινήτων, ακόμα κι αν είναι κάτι που δεν το σκέφτεσαι αυθόρμητα. Η αγορά είναι μικρή μέχρι σήμερα (πολύ λιγότερο από το 5% του όγκου της κίνησης για τα ΙX, αλλά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό για τα φορτηγά και τα αγροτικά οχήματα), είτε πρόκειται για εγχώρια είτε για εισαγωγής –ναι, υπάρχουν και (κυρίως) τέτοια.

Αλλά καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες τιμές, κυρίως λόγω της ταχείας αύξησης του μεγέθους των ελαστικών (σκεφτείτε ότι έχουμε σουπερμίνι με 18άρες ζάντες και αστικά SUV με 19άρες), ορισμένοι ιδιοκτήτες στρέφονται την ώρα της αντικατάστασης, στις λιγότερο δαπανηρές λύσεις: Στα καινούργια λάστιχα με χαμηλή τιμή δηλαδή, αυτά που λέμε «μπάτζετ» -Nangkang, Sava, Nexen, Marangoni, Debica, Roadstone...

Μεταχειρισμένα λάστιχα

Ορισμένοι όμως προχωρούν ακόμη παραπέρα και εξετάζουν τα μεταχειρισμένα. Σαφώς και είναι φθηνότερα, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο αξιολόγησης.

Τα πλεονεκτήματα στα μεταχειρισμένα λάστιχα
Η τιμή Φυσικά, αποτελεί το κύριο επιχείρημα και στην πραγματικότητα το μοναδικό αποκλειστικά δικό τους ατού. Υπάρχουν λάστιχα μικρών διαστάσεων στην αγορά, για παράδειγμα 185/70 R14, μόλις από 15 ευρώ αμφίβολης προέλευσης. Αλλά πιο συχνά η 4άδα κοστίζει από €75 για 15 τις ίντσες (ή ακόμα και 14 ίντσες), €85 για τις 16” ίντσες κ.ο.κ. Τιμή που περιλαμβάνει που κάποιες φορές (αν είναι ψηλή) περιλαμβάνει νέες βαλβίδες, μοντάρισμα και ζυγοστάθμιση

Μεταχειρισμένα λάστιχα

Ορισμένοι έμποροι εφαρμόζουν διάφορα επίπεδα τιμής ανάλογα με το επίπεδο φθοράς του ελαστικού, το οποίο φαίνεται λογικό. Για παράδειγμα, βρήκαμε τιμή €60 για λάστιχα 225/45 R17 με φθορά 50%, €100 για φθορά 20% και €110 για φθορά 10%. Όλα τους από μάρκες εγνωσμένης αξίας, ανάλογα πάντα με τη διαθεσιμότητα – Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli... Φυσικά, όλα τους φθηνότερα από τη συνήθη τιμή που χρεώνουν τα καινούργια οι εμπορίες ελαστικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση: Άγνωστες λέξεις;

Αλλά προσοχή, χρειάζεται να τοποθετείς τα πράγματα σε μια προοπτική, καθώς ένα νέο λάστιχο, ίδιου μεγέθους, που παραγγέλνεις από ένα εξειδικευμένο e-shop στο web, μπορεί να το βρεις στα €100 ακόμα και στα €90. Οπότε, καταβάλλοντας €60 για ένα λάστιχο με φθορά 50%, όταν το καινούργιο έχει τιμή web λιγότερο από διπλά, μάλλον δεν έχεις πετύχει και το καλύτερο deal!

Μεταχειρισμένα λάστιχα: Τα μειονεκτήματα
Δεν υπάρχει εγγύηση Σε αντίθεση με τα καινούργια, ακόμα και τα αναγομωμένα ελαστικά, τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα και τη νομοθεσία και τα οποία ελέγχονται και διαθέτουν εγγύηση, τα χρησιμοποιημένα λάστιχα δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με κανένα πρότυπο. Τίποτα δεν επιβάλλει το έλεγχο και την πιστοποίησή τους.

Μεταχειρισμένα λάστιχα

Φυσικά, όλοι οι πωλητές ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους ελέγχονται πριν επανατοποθετηθούν στην αγορά, ελέγχεται η κατάστασή τους, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος να ξαναμονταριστούν σε νέες ζάντες. Αυτό μπορεί να ακούγεται καθησυχαστικό, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι κάποια εσωτερικές καταπονήσεις μπορεί να είναι αόρατες -ελαφρά παραμόρφωση του σκελετού, «βυζιά» στη φάση της δημιουργίας αλλά όχι εντοπισμένα και δηλωμένα...

Άγνωστος τρόπος συντήρησης Για να διατηρήσει ένα λάστιχο τα χαρακτηριστικά του, πρέπει να έχει αποθηκευτεί σε καλές συνθήκες. Όχι όρθιο και σε σταθερή θερμοκρασία, για παράδειγμα. Για ένα χρησιμοποιημένο λάστιχο αυτό είναι κάτι αδύνατο να το γνωρίζεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 20 καίριες ερωτήσεις για τα λάστιχα

Φθορά σε εξέλιξη, επιπλέον κόστος τοποθέτησης Στην περίπτωση αυτή ανοίγουμε… πόρτες ανοιχτές. Αλλά το ότι πληρώνουμε λιγότερα, συμβαίνει επειδή το λάστιχο είναι ήδη φθαρμένο. Συνεπώς, θα πρέπει να αντικατασταθεί πιο γρήγορα. Ωστόσο, η τοποθέτηση ενός ελαστικού δεν είναι δωρεάν. Ξεζαντάρισμα παλιών, ζαντάρισμα «καινούργιων» και ζυγοστάθμιση κοστίζει μεταξύ 35 και 50 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και το βουλκανιζατέρ. Και εάν τοποθετήσεις ένα φθαρμένο ελαστικό στο 50%, θα πρέπει να πληρώσεις αυτό τα κόστος δύο φορές πιο συχνά απ’ ό,τι σε ένα καινούργιο. Κόστος που μειώνει δραστικά το συμφέρον της επιλογής αυτής.

Αγοράζοντας μεταχειρισμένο λάστιχο: Τα σημεία ελέγχου
Η κατάσταση του πέλματος
 Ακόμη και αν έχει ελεγχθεί κανονικά από τον πωλητή, κοιτάξτε προσεκτικά τα πλαϊνά και το πέλμα. Δεν πρέπει να έχει ρωγμές, φουσκάλες, σκισμένα κομμάτια ή κήλες -οι οποίες συχνά δεν παρατηρούνται έως ότου το λάστιχο τοποθετηθεί και το φουσκώσεις. Ωστόσο, ορισμένα ελαττώματα είναι αόρατα -αργή απώλεια πίεσης, οξειδωμένος μεταλλικός σκελετός.

Μεταχειρισμένα λάστιχα

Η φθορά Το νόμιμο κατώτατο όριο είναι 1,6 χιλιοστά. Και σε ένα καινούργιο λάστιχο, το βάθος είναι από 8 έως 9 mm. Επομένως, εναπόκειται σε εσάς να υπολογίσετε το ποσοστό φθοράς. Συνιστούμε επίσης να μετρήσετε το βάθος στη χάραξη του πέλματος σε διάφορα σημεία (στο μέσον, αλλά και σε διαφορετικά σημεία του πλάτους, στη μέση και στις άκρες.

Η φθορά πρέπει να είναι ομοιόμορφη. Ανομοιόμορφη φθορά λέει πολλά τόσο για την κατάσταση του προηγούμενου αυτοκινήτου όσο και για την τακτικότητα του προηγούμενου ιδιοκτήτη στον έλεγχο των πιέσεων. Ένα τέτοιο ελαστικό θα έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής.

Μεταχειρισμένα λάστιχα

Η ηλικία του ελαστικού Πρόκειται για το DOT (Department of Transportation), το οποίο αναφέρεται πάντα στο πλευρικό τοίχωμα (υποχρεωτικό για να πωλείται στις ΗΠΑ). Πρόκειται για μια σειρά τεσσάρων ψηφίων που αντιστοιχεί στην εβδομάδα και στο έτος κατασκευής. Για παράδειγμα, ένα DOT 0518 σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 5η εβδομάδα του 2018. Επομένως, θα είναι δύο ετών την εβδομάδα που μας έρχεται.

Ενώ, αν για παράδειγμα, γράφει 5014 πρόκειται για πολύ παλιό λάστιχο που έχει ξεπεράσει τον Δεκέμβριο που μας πέρασε τα πέντε χρόνια ζωής. Και εδώ πρέπει να γνωρίζετε ότι το καουτσούκ στεγνώνει και σκληραίνει με το χρόνο, χάνοντας κατά συνέπεια και το λάστιχο τις μηχανικές του ιδιότητες. Ακόμη κι αν δεν φθαρμένο…

Μεταχειρισμένα λάστιχα

Μια ακόμη επιλογή για οικονομικά λάστιχα είναι τα αναγομωμένα. Σαφώς προτιμότερη και ασφαλέστερη. Διαβάστε, λοιπόν... Αναγομωμένα λάστιχα: Μύθοι και πραγματικότητα