5 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε πριν αγοράσετε Dash Cam

5 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε πριν αγοράσετε Dash Cam

Βρίσκεστε στη φάση της αγοράς μια κάμερας-ταμπλό. Ιδού ένας πρώτος μπούσουλας για να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς.

Οι κάμερες ταμπλό ή αλλιώς Dash Cam είναι εξαιρετικές για να καταγράφετε τις «τρελές βόλτες» σας. Και γνωρίζουν μεγάλη δημοτικότητα χάρη στο YouTube. Μπορούν να γίνουν ένας διασκεδαστικός τρόπος για να καταγράψετε ό,τι βόλτα τραβά η όρεξή σας και στη συνέχεια να τη μοιράζεστε με φίλους. 

Όμως οι Dash Cam είναι κάτι περισσότερο από μια GoPro στο παρμπρίζ. Μάλιστα σήμερα έχουν εξελιχθεί σε σύνθετες συσκευές καταγραφής και εντοπισμού -GPS. Πριν προχωρήσετε στην αγορά μιας τέτοια κάμερας, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πράγματα που χρειάζεται να εξετάσετε.

Είναι νόμιμη;
Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα γύρω από τη χρήση τέτοιας κάμερας. Αλλά, σε πολλές χώρες είναι απόλυτα νόμιμες, ενώ σε κάποιες ακόμη και υποχρεωτικές. Υπάρχουν Αστυνομίες χωρών που ενθαρρύνουν τη χρήση τους, καθώς παρέχουν πολύτιμες καταγραφές και μαρτυρίες σε ποινικές υποθέσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επίσης οπαδοί τους, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν αποδείξεις στο δικαστήριο για να ευνοήσουν την υπόθεσή τους. Προσέξτε, ωστόσο, καθώς το video δεν πρέπει να το επεξεργαστείς ή να το παραποιήσεις με οποιονδήποτε τρόπο, αν θέλεις να θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο. Εάν η κάμερά διαθέτει μικρόφωνο, θα χρειαστείς επίσης άδεια από οποιονδήποτε επιβάτη για να τον καταγράψεις. Διαφορετικά, θα πρέπει να κρατήσεις το μικρόφωνο απενεργοποιημένο όταν υπάρχουν άλλοι στο αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, είτε σε ποινική είτε σε ασφαλιστική υπόθεση, για να αποτελέσει το υλικό καταγραφής της κάμερας αποδεικτικό στοιχείο.

dash-cam-philips

Τι γίνεται στην Ευρώπη; 
Στην Πορτογαλία και στην Αυστρία, η χρήση της dash cam δεν επιτρέπεται χωρίς την απαραίτητη άδεια. Στη Βρετανία, στις Κάτω Χώρες, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Σερβία, η κάμερα ταμπλό μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς προϋποθέσεις. Στη Γαλλία επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης δεν θα μοιράζεται υλικό ιδιωτών χωρίς την άδειά τους. Στη Νορβηγία, η χρήση της περιορίζεται σε ιδιωτικές μόνο περιπτώσεις, ενώ δεν πρέπει να περισπά την προσoχή του οδηγού. Στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Σουηδία, όπως και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμη νομικό πλαίσιο για τη χρήση της. Οπότε, οι κάμερες εμπίπτουν στη νομοθεσία χρήσης που τα όριά τους ορίζονται από την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Δημιουργήστε αρχεία
Πολλές κάμερες είναι πλέον εξοπλισμένες με υποδοχές κάρτας μνήμης. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για γρήγορη λήψη εγγραφών βίντεο από την κάμερα στον υπολογιστή. Βεβαιωθείτε ότι οι κάρτες μνήμης σας είναι Class 10 ή νεότερες. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, σκεφτείτε μια κάμερα με ενσωματωμένο WiFi. Αυτές οι κάμερες επιτρέπουν να έχετε απευθείας πρόσβαση σε ένα τοπικό δίκτυο, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε οποιοδήποτε εγγεγραμμένο βίντεο. Η Pruveeo F5 είναι η πιο καλοπουλημένη dash cam στο Amazon, με ενσωματωμένο WiFi και μια εφαρμογή για κινητά, δίνοντάς σας πρόσβαση σε live stream.

Pruveeo F5

Χωρίς καλώδιο
Υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα για τις ασύρματες κάμερες. Αυτές που λειτουργούν με μπαταρία μπορούν επίσης να αφαιρεθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλες εγγραφές εκτός αυτοκινήτου. Ωστόσο, οι μπαταρίες χρειάζονται φόρτιση. Η προνοητικότητα για την επαναφόρτιση της κάμερας βοηθά στο να αποφύγεις να χάσεις εγγραφές εξαιτίας μιας «νεκρής» μπαταρίας. Προσέξτε, όμως, να μην αφήνετε την κάμερα εκτεθειμένη σε υψηλή θερμοκρασία. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στη μπαταρία και να την καταστρέψει. Η Oasser είναι η top seller για την κατηγορία, προσφέροντας μια πλήρως εξοπλισμένη κάμερα 1080p, η οποία περιλαμβάνει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου.

 Oasser Ful HD 1080p

Με οθόνη ή χωρίς; 
Κάτοχοι τέτοιας κάμερας μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Παρόλο που δεν υπάρχουν σε πολλές χώρες σαφείς νόμοι γι’ αυτές, τα αυτοκίνητα που διαθέτουν μεγάλες οθόνες μπορεί να εμπίπτουν σε νομοθεσία για περισπασμό κατά την οδήγηση. Στον ελληνικό ΚΟΚ δεν υπάρχει κεφάλαιο που να ασχολείται με τη διάσπαση προσοχής από οθόνη, παρά μόνο για κινητό τηλέφωνο. Οι οθόνες προβολής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την απεικόνιση ζωντανών εγγραφών και παρέχουν γραφικό interface ελέγχου για την κάμερα. Η best-seller στο Amazon είναι η κάμερα Yi Full HD με οθόνη 2,7”.

Yi Full HD 2,7”

GPS;
Ενώ είναι αλήθεια ότι το smartphone έχει υποβιβάσει τη θέση του φορητού GPS, εξακολουθεί να υπάρχει η περίπτωση συνωστισμού συσκευών στο παρμπρίζ. Υπάρχουν κάμερες διαθέσιμες που είναι επίσης πραγματικά πλήρεις μονάδες πλοήγησης GPS. Η Garmin, ηγέτης στις συσκευές GPS, προσφέρει μια μονάδα GPS 5” με ενσωματωμένη κάμερα. Είναι η τέλεια λύση για να μην συνωστίζονται συσκευές εμπρός σας.

GARMIN Drive 50 5" GPS Navigator
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube