Το 3D printing στην υπηρεσία των κλασικών Mercedes-Benz

Το 3D printing στην υπηρεσία των κλασικών Mercedes-Benz

Κάποια από τα ανταλλακτικά των κλασικών μοντέλων της εταιρείας, αρχίζουν να κατασκευάζονται με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η Mercedes-Benz συνεχώς επεκτείνει την γκάμα των αυθεντικών ανταλλακτικών για τα κλασικά της μοντέλα. Μάλιστα πλέον πολλά από αυτά κατασκευάζονται με την μέθοδο του 3D printing, στο πλαίσιο μιας ιδέας που η εταιρεία ονομάζει «Future meets classic».

Η αρχή έχει γίνει από το 2016, ωστόσο τώρα όλο και περισσότερα προστίθενται στη λίστα. Πολλά από αυτά μάλιστα είναι αναβαθμισμένα σε σχεδίαση ώστε να είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στα σύγχρονα δεδομένα.

Για παράδειγμα, η βάση του εσωτερικού καθρέφτη της «Gullwing» 300 SL Coupé (W 198) κατασκευάζεται με τη συγκεκριμένη μέθοδο από αλουμίνιο αλλά πλέον έχει 42,5 mm μεγαλύτερο μήκος, προκειμένου να εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα προς τα πίσω.

Mercedes-Benz 300 SL 3D printing

Ωστόσο πέραν της εξαιρετικής ποιότητας, το βασικό προτέρημα που προκύπτει από το συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής είναι ότι δε χρειάζονται πλέον καλούπια για τα εξαρτήματα και η όλη διαδικασία απλουστεύεται πολύ, ενώ εξασφαλίζει και την πλήρη διαθεσιμότητά τους στο μέλλον.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι η Mercedes-Benz έχει ήδη εμπειρία 30 ετών στο κομμάτι του 3D printing, πειραματιζόμενη συνεχώς με νέες τεχνικές και υλικά. Το τμήμα που ασχολείται με αυτή τη μέθοδο βρίσκεται στο Ουλμ της Γερμανίας και καταπιάνεται με -σχεδόν- οτιδήποτε: Από εξαρτήματα του κινητήρα μέχρι πλαστικές φλάντζες και ελαστομερή.

Mercedes-Benz 3D printing

Η μέθοδος που προς το παρόν χρησιμοποιείται ουσιαστικά εκτελεί τον ψεκασμό πούδρας σε στρώσεις, οι οποίες τελικά μορφοποιούνται για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σύμφωνα με τα σχέδια. Εάν βέβαια πρόκειται για παλιότερα σχέδια που είναι σε μορφή 2D, προφανώς θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί το 3D σχέδιό τους.

[Πηγή: Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube