Η χορογραφία των pit-stop

Η χορογραφία των pit-stop

Τα αστραπιαία pit-stops στη Formula 1 τα ξέρουμε. Δείτε τι γίνεται σε IndyCars, NASCAR, Formula E και Le Mans.

Ξέρουμε πολύ καλά τη χορογραφία των pit-stop στη Formula 1, όπου αλλάζουν λάστιχα σε κάτω από 3”. Σε άλλες αγωνιστικές κατηγορίες όμως τα πράγματα διαφέρουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Ο Rdwomack2 ανέβασε στο YouTube ένα video με pit-stops από την F1, τα αμερικάνικα IndyCars και NASCAR, την ηλεκτρική Formula E, καθώς και από το Le Mans και στις τρεις κατηγορίες αυτοκινήτων που αγωνίζονται εκεί: LMP1, LMP2 και GTE.

Οι κανονισμοί για το πλήρωμα που εκτελεί τις εργασίες στο pit-stop διαφέρουν από πρωτάθλημα σε πρωτάθλημα, κυρίως σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ανθρώπων. Γι’ αυτό και η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική σε κάθε περίπτωση, όπως και ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών.

Στην F1 το pit-stop ολοκληρώνεται μέχρι να ανοιγοκλείσεις τα μάτια, στο Le Mans παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ στη Formula E αντί να ανεφοδιάζονται και να αλλάζουν λάστιχα, αλλάζουν το μονοθέσιο με ένα άλλο που έχει φορτισμένη μπαταρία . Αυτό όμως δεν σημαίνει πως και εκεί δεν υπάρχει συγκεκριμένη χορογραφία που εκτελείται στην εντέλεια από ανθρώπους ειδικά εκπαιδευμένους για να λειτουργούν σαν μηχανές.

Οι γραπτές εξηγήσεις στο video, πριν την προβολή κάθε pit-stop, εξηγούν πολύ ξεκάθαρα και τις διαφορές σε διαδικασία και χρόνο εκτέλεσης.