O Marchionne έβαλε γραβάτα!

O Marchionne έβαλε γραβάτα!

Μετά από 14 δύσκολα χρόνια στο τιμόνι του FCA Group δικαιούται να χαμογελά.

Γράφει ο Γιάννης Κουτσουφλάκης στο ρεπορτάζ για το πενταετές πρόγραμμα του FCA Group: «Με μια τεατράλε εμφάνιση στην πίστα δοκιμών του Balocco, κοντά στο Torino, ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler Automobiles έκανε για πρώτη φορά μια αποτίμηση της νικηφόρας πορείας του, απαριθμώντας τα επιτεύγματά του στη διάσωση της Fiat SpA, από την πτώχευση στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και στη συνέχεια με τη διάσωση της Chrysler πέντε χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια, κατέβασε το φερμουάρ του σουέτερ και παραφράζοντας τον Oscar Wild, αποκάλυψε μια «αδιαμφισβήτητα καλά δεμένη» μπλε γραβάτα».

Ο Marchionne είχε υποσχεθεί να φορέσει γραβάτα εάν ήταν έτοιμος να δηλώσει νικηφόρα πορεία προς την απαλλαγή του γκρουπ Fiat Chrysler από το καθαρό βιομηχανικό χρέος. Και το έκανε! 

Για να φτάσει στο σημείο όμως να φορέσει γραβάτα ο Sergio έκανε και πολλές υποχωρήσεις από τις αρχές του ή από τις θέσεις του. 
Καταρχήν έκανε πίσω στα όσα έλεγε για την ηλεκτροκίνηση. Αναγκάστηκε να δεχτεί πως έκανε λάθος. Εξήγγειλε ηλεκτροκίνητα μοντέλα ο άνθρωπος που παρακαλούσε τους αμερικάνους να μην αγοράσουν το 500e γιατί τον έβαζε μέσα. 
Στα 14 χρόνια που ήταν στο τιμόνι της εταιρείας, έγινε στόχος των απανταχού φίλων της Lancia όταν αποφάσισε να βάλει την ιστορική αυτή μάρκα στο χρονοντούλαπο. 
Άκουσε τα εξ αμάξης, όταν άφηνε την Alfa Romeo να βολοδέρνει με μοντέλα «ξαχασμένα από το Θεό» έως ότου βγάλει τη Stelvio και την Giulia.
Όσο για τη Fiat, αν δεν ήταν το 500 και το αηθαλές Panda (μαζί και τα επαγγελματικά της) θα είχε σβήσει προ πολλού. 

Πού είναι λοιπόν η επιτυχία του Sergio που του επέτρεψε να φορέσει γραβάτα; 
Μα στα νούμερα! Στους αριθμούς! Εκεί που δίνει εξετάσεις ένας μάνατζερ και εκεί που πρέπει να πετυχαίνει. 
Και ο Μarchionne πέτυχε να αναστήσει μια εταιρεία που όταν την πήρε ήταν στο χείλος του γκρεμού. 

Για όσους τον κατηγόρησαν κατά καιρούς για όλα όσα παραπάνω αναφέραμε (και πολλά άλλα), ο Marchionne έχει πλέον να αντιτάξει ένα επιχείρημα: Τώρα έχουμε λεφτά, οι μέτοχοι είναι ευτυχισμένοι. Ε λοιπόν τώρα, φτιάξτε αυτοκίνητα που να αρέσουν. 

Ναι, ο Marchionne πέτυχε! Ο «πουλοβεράκιας» έβαλε γραβάτα! Και την ώρα που φορώντας γραβάτα ανακοίνωνε το πενταετές πρόγραμμα για το group, η μετοχή της FIAT στο χρηματιστήριο του Milano ανέβηκε 3,1%, στα 19,99 ευρώ. 

Αν θέλαμε να το πολιτικοποιήσουμε θα λέγαμε ότι μένει να δούμε και τον Τσίπρα με γραβάτα. Αλλά δεν θέλουμε...

Ο «πουλοβεράκιας» έβαλε γραβάτα! Και την ώρα που φορώντας γραβάτα ανακοίνωνε το πενταετές πρόγραμμα για το group, η μετοχή της FIAT στο χρηματιστήριο του Milano ανέβηκε 3,1%, στα 19,99 ευρώ. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube