Αυτογκόλ…

Αυτογκόλ…

Οι έμπειροι αγωνοδίκες εφάρμοσαν το γράμμα του νόμου και τιμώρησαν τον Vettel στον Καναδά, δείχνοντας άτεγκτοι, αλλά και κάνοντας ζημιά στην F1 που πυροβόλησε για μία ακόμη φορά το πόδι της.

ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΓΙΟΥΧΑΪΣΜΑ στην απονομή, αλλά και αργότερα στο διαδίκτυο, τα έλεγε όλα. Με την απόφαση των αγωνοδικών για ποινή στον Vettel, στο GP του Καναδά, η F1 έβαλε άλλο ένα αυτογκόλ, εξοργίζοντας χιλιάδες φαν που ήταν ήδη απογοητευμένοι από το θέαμα και το επίπεδο του συναγωνισμού. Βάζω στοίχημα ότι το όλο σκηνικό δεν θα άρεσε καθόλου στη Liberty Media και τον Chase Carey που κόπτονται για την εικόνα της επένδυσής τους…

Ναι, οι αγωνοδίκες –με ανάμεσά τους τον Emanuele Pirro, 5 φορές νικητή του Le Mans και παλιότερα οδηγό F1– πήραν τη σωστή απόφαση, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αφού «το αυτοκίνητο #5 πραγματοποίησε ανασφαλή επανείσοδο στην πίστα, κλείνοντας το αυτοκίνητο #44 που αναγκάστηκε να κάνει αποφευκτική ενέργεια». Όμως, κι ο Vettel είχε δίκιο όταν υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή καθώς προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο με τα λάστιχά του γεμάτα γρασίδι και δεν μπορούσε να κοιτάξει να δει πού βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο Hamilton. Για τη δεύτερη τιμονιά προς τα δεξιά, που επηρέασε περισσότερο τους αγωνοδίκες, δεν είπε τίποτε ειδικά, εντάσσοντάς την στην όλη διαδικασία διόρθωσης, ενώ ο Hamilton μίλησε για «ένστικτο του οδηγού» να κλείσει τον αντίπαλο και παραδέχτηκε ότι θα είχε κάνει το ίδιο αν οι ρόλοι τους αντιστρέφονταν.

Κάποιοι θα θυμηθούν ότι ο Max Verstappen είχε δεχτεί την ίδια ποινή όταν είχε μπλοκάρει, είχε βγει στο γρασίδι κόβοντας το σικέιν της Suzuka, το 2018, και είχε ξαναμπεί στην πίστα άτσαλα χτυπώντας τον Raikkonen και σπρώχνοντάς τον εκτός πίστας. Όμως στον Καναδά δεν γινόταν μάχη σώμα με σώμα, ο Vettel ήταν καθαρά μπροστά από τον Hamilton όταν έκανε το λάθος και παρέμενε λίγο μπροστά του όταν ξαναμπήκε στην πίστα. Και δεν τον χτύπησε κιόλας, όπως είχε κάνει ο Verstappen.
 
Τελικά, είναι θέμα ερμηνείας. Και περιθώριο για ερμηνείες δεν υπάρχει στην περίπτωση της F1. Ακριβώς διότι όλοι ζητούσαν ανέκαθεν την αυστηρή τήρηση ξεκάθαρων κανονισμών. Δίκοπο μαχαίρι. Ίσως οι αγωνοδίκες, και ιδιαίτερα ο Pirro που είναι Ιταλός, να εξάντλησαν την αυστηρότητά τους για να φανούν άτεγκτοι απέναντι στη Ferrari. Όμως, με την απόφασή τους, απογοήτευσαν κι εξόργισαν τους πολυπληθέστερους και πιο φανατικούς οπαδούς της F1, τους τιφόζι. Κι αυτό που θα μείνει θα είναι ένα αίσθημα αδικίας, ακόμη κι αν τελικά δικαιωθεί ο Vettel μετά την έφεση, πρόθεση για την οποία κατέθεσε η Scuderia.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube