Παραβίαση κόκκινου: Απλή παράβαση ή έγκλημα εκ προμελέτης;

Παραβίαση κόκκινου: Απλή παράβαση ή έγκλημα εκ προμελέτης;

Όταν παραβιάζεις το κόκκινο (και μάλιστα τρεις φορές) είσαι δολοφόνος! Τόσο απλά! 

Δεν είναι η πρώτη φορά. Αλλά τούτη εδώ, με τον θάνατο ενός 47χρονου ντελιβερά στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο ίσως θα έπρεπε να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι:  Ένας 21χρονος έτρεχε σαν παλαβός μέσα στο κέντρο της πόλης (Ο Θεός ξέρει γιατί), παραβίασε τρία κόκκινα φανάρια και έπεσε πάνω σε έναν πατέρα 2 παιδιών που πήγαινε για το μεροκάματο: Τον διέλυσε και τον άφησε στον τόπο!

Δεν είναι η «κακιά στιγμή». 
Δεν είναι μια στιγμιαία απροσεξία.
Όταν παραβιάζεις το κόκκινο (και μάλιστα τρεις φορές) είσαι δολοφόνος! Τόσο απλά! 
Και ο νόμος πρέπει να σε αντιμετωπίζει σαν τέτοιον και μάλιστα εκ προμελέτης. 

Δεν υπάρχει δικαιολογία.
Καμία! 
Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος οδηγός (όπως και πολλοί άλλοι στο παρελθόν), αφέθηκε ελεύθερος και θα πάει σε τακτική δικάσιμο, αφού πρώτα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. 
Μικρή λεπτομέρεια ότι ο συγκεκριμένος «δολοφόνος» δεν είχε άδεια οδήγησης και ότι το αυτοκίνητο ήταν δανεικό. Μικρή που γίνεται όμως τεράστια, αν σκεφτεί κάποιος τον δικαστικό Γολγοθά της οικογένειας του θύματος που θα αναζητά μέσω της όποιας αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία (άραγε ήταν ασφαλισμένο το αυτοκίνητο;) μια ελάχιστη ικανοποίηση -παρηγοριά. 
 
Τεράστια η ευθύνη της Πολιτείας. 
Ο νόμος πρέπει να αλλάξει... χθες!
Δεν μπορεί να παραβιάζεις κόκκινο κινούμενος με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου μέσα στην πόλη, να σκοτώνεις άνθρωπο και την επομένη να κυκλοφορείς ελεύθερος! 

Τροχαία δυστυχήματα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν δυστυχώς πολλά. 
Όμως ο νόμος πρέπει να δίνει τη διακριτική ευχέρεια στον εισαγγελέα να κρίνει αν πρόκειται όντως για κάτι που εμπίπτει σε που είθισται να λέμε «κακιά στιγμή», ή αν έχουμε να κάνουμε με κάποιον επί της ουσίας εγκληματία. 
Και πολύ φοβάμαι πως στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το δεύτερο. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube