Ηλιακό αυτοκίνητο σκαρφαλώνει σε υψόμετρο 6.500 m [video]

Ηλιακό αυτοκίνητο σκαρφαλώνει σε υψόμετρο 6.500 m [video]

Το ηλεκτρικό φορτηγό επέτυχε το κατόρθωμα φορτίζοντας αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Η ελβετική εταιρεία μεταφορών και logistics Gebrüder Weiss σημείωσε νέο ρεκόρ υψομέτρου για ηλιακό αυτοκίνητο, δηλαδή ένα EV που φορτίζει αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια.

Το φορτηγό ονομάζεται Terren και για το επίτευγμα, χρειάστηκε να σκαρφαλώσει στη δυτική κορυφογραμμή του Ojos del Salado στη Χιλή. Πρόκειται για το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο.

Αυτός είναι ο ορισμός της πράσινης μετακίνησης: Ηλιακή ενέργεια, κατευθείαν από τον ζωοδότη Ήλιο 

Αν σας λέει κάτι το όνομα, είναι επειδή πρόσφατα διαβάσατε για την Porsche 911 που σημείωσε πρόσφατα ρεκόρ υψομέτρου ακριβώς στο ίδιο όρος.

Ηλιακό αυτοκίνητο

Καταναλώνοντας συνθετικά καύσιμα, το γερμανικό σπορ μοντέλο ανέβηκε σε υψόμετρο 6.734 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όσο για το φορτηγό, δεν κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά και περιορίστηκε στα 6.500 μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Porsche Taycan Cross Turismo έφθασε σε υψόμετρο ρεκόρ!

Επίδοση αρκετή για να σημειώσει ρεκόρ στα ηλεκτρικά οχήματα. Η προηγούμενη υψηλότερη μέτρηση σημειώθηκε τον Μάιο του 2022 κι ανήκε στο Volkswagen ID.4 GTX. Το ηλεκτρικό SUV έφτασε στα 5.816 μέτρα σκαρφαλώνοντας στο ηφαίστειο Uturuncu στο Quetena Chico της Βολιβίας.

Ηλιακό αυτοκίνητο

Το Terren βέβαια δεν είναι απλώς ένα ακόμα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά τροφοδοτήθηκε αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια για να φτάσει στον στόχο του. Αποτελεί ένα φορτηγό πολλαπλών χρήσεων που εξελίχθηκε από την Aebi Schmidt, μια ελβετική εταιρεία που ειδικεύεται σε γεωργικά μηχανήματα και βαρύ εξοπλισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Porsche 911 κάνει παγκόσμιο ρεκόρ καίγοντας συνθετικά καύσιμα

Το πρωτότυπο βασίζεται στο Aebi VT450 Transporter κι επωφελείται από 4διεύθυνση. Έχει μια σχετικά μικρή μπαταρία 90 kWh, που προσφέρει αυτονομία 200 km. Η έκδοση παραγωγής πάντως λέγεται ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 140 kWh.

Ηλιακό αυτοκίνητο

Ένα ζευγάρι ηλεκτροκινητήρων αποδίδει συνδυαστικά 380 PS. Επειδή το Ojos del Salado απέχει πολύ από τον πολιτισμό, το Terren είχε μόνιμα τοποθετημένα στην οροφή ένα ηλιακό πάνελ με συνολικό εμβαδό 8 τ.μ..

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Κλασικό MINI 1000 θα κάνει ρεκόρ πάνω από τα 6.000 m

Άλλα 28 τ.μ. φωτοβολταϊκών απλώνονταν στο έδαφος κατά τις ηλιόλουστες ώρες. Σε πέντε ώρες ηλιοφάνειας, το όχημα γέμιζε ενέργεια αρκετή για 150 km.

Ηλιακό αυτοκίνητο

Το ταξίδι που έσπασε το ρεκόρ ξεκίνησε από την αλμυρού νερού λίμνη Maricunga κάνοντας τις πρώτες εξερευνητικές περιηγήσεις στα 3.400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το πρώτο ορόσημο επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν το Terren έσπασε το φράγμα των 6.000 μέτρων. Μια εβδομάδα αργότερα, έφτασε στα 6.500 μέτρα, καταναλώνοντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια σε όλη τη διαδρομή.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube