Η Toyota φέρνει νέο κιβώτιο για τα GR μοντέλα της

Η Toyota φέρνει νέο κιβώτιο για τα GR μοντέλα της

Η Toyota, εδώ και περίπου δύο χρόνια εργάζεται πάνω σε ένα νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων για τα αυτοκίνητα επιδόσεών της.

Toyota GR Yaris

Θέλοντας να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη σειρά GR, η Toyota μελετά την εξέλιξη ενός νέου αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 2022, στο Toyota Gazoo Rally Racing Challenge της Ιαπωνίας, σε ένα Toyota GR Yaris. Λίγο αργότερα, οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δουλέψουν πάνω σε ένα αυτόματο κιβώτιο που θα εξοπλίσει τα μελλοντικά της σπορ αυτοκίνητα.

H Toyota φέρνοντας το DAT επιθυμεί να διευκολύνει τους οδηγούς των GR μοντέλων της, προσφέροντας τους ταχύτερες και αμεσότερες αλλαγές ταχυτήτων

Toyota GR Yaris

Ακόμα βέβαια δεν είναι έτοιμο, ωστόσο o πρώην CEO της εταιρείας, Akio Toyoda τόνισε σε δηλώσεις του ότι η αναμονή αξίζει τον κόπο. Ο πάλαι ποτέ επικεφαλής της Toyota παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Toyota Times και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο επερχόμενο αυτόματο κιβώτιο, το οποίο ονομάζεται «Direct Automatic Transmission» (DAT). Μάλιστα, ανέφερε με νόημα πως «θα αποτελέσει game changer για τα αυτόματα κιβώτια».

Ωστόσο, το κιβώτιο αυτό δεν αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμο μιας και υπάρχει μία σειρά από δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν. Πάντως, ο ιαπωνικός κολοσσός φαίνεται να ποντάρει πολλά στο νέας τεχνολογίας κιβώτιο DAT.

Akio Toyoda

«Πραγματικά θέλω να το κάνω αυτό, και πολλοί άνθρωποι να οδηγούν αυτά τα αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, όσοι οδηγούν μόνο αυτόματα θα μπορούσαν να απολαύσουν τα μηχανοκίνητα αθλήματα. Μπορούν να βιώσουν τους διαφορετικούς ήχους και την αίσθηση όταν ανεβάζουν ή κατεβάζουν ταχύτητα».

O Toyoda, υποστήριξε πως κάθε φορά που οδηγούσε το αγωνιστικό GR Yaris έχανε χρόνο κάθε φορά που άλλαζε ταχύτητες με το χειροκίνητο κιβώτιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συνέβαινε αν υπήρχε ένα αυτόματο κιβώτιο. « Με το DAT, δεν χάνεται χρόνος κατά την αλλαγή ταχύτητας και ο οδηγός μπορεί να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στην επιτάχυνση, το φρενάρισμα και το τιμόνι». 

Η συνέντευξη όμως έβγαλε και μία ακόμα είδηση. Ο Toyoda φάνηκε να επιβεβαιώνει τα σενάρια που θέλουν την αναβίωση της θρυλικής Toyota Celica, χωρίς όμως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τις σκέψεις των ανθρώπων της Toyota. Το σίγουρο είναι πως στο εγγύς μέλλον θα έρθουν στο φως περισσότερες πληροφορίες τόσο για το DAT, όσο και για την ενδεχόμενη επαναφορά της Celica.

Toyota Celica

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube